Tuesday, November 19, 2024
Home » Οι εξωτικοί επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι εξωτικοί επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών

0 comments

Εξωτικοί επενδυτές από φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής όπως το Μπαρμπάντος ή του Ινδικού Ωκεανού όπως οι Σεϋχέλλες, έως τη Σουαζιλάνδη και τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ισραήλ, έχουν τοποθετηθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο που κερδίζοντας πάνω από 32 δισ. ευρώ τους τελευταίους 14 μήνες σημειώνει μία από τις τοπ αποδόσεις παγκοσμίως.

Συνολικά ξένοι επενδυτές από 130 χώρες από όλα τα σημεία του κόσμου έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ελέγχοντας μάλιστα ελληνικές μετοχές αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 20 δισ. ευρώ προέρχονται από προορισμούς που θα μπορούσαν να παραπέμπουν (ένα μέρος τους τουλάχιστον) και σε ελληνικών συμφερόντων επενδυτικά κεφάλαια.

Πέρα από τους επενδυτές που προέρχονται από τα γνωστά διασυνοριακά χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις επενδυτών από προορισμούς όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Μπαρμπάντος, οι Βερμούδες, η Λιβερία, οι Νήσοι Μάρσαλ, Γκέρνσεϊ, Αγιος Χριστόφορος, ο Αγιος Βικέντιος, ο Μαυρίκιος, το Μπελίζ, οι Σεϋχέλλες, η Νήσος του Μαν, οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι και η Κόστα Ρίκα. Επίσης ξεχωρίζουν οι επενδυτές από τη Σουαζιλάνδη, τη Μοζαμβίκη, την Αμερικανική Σαμόα, τον Παναμά, τη Σενεγάλη, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Ναμίμπια, την Ανδόρα, το Σουλτανάτο του Ομάν, τη Ζάμπια, τη Γουιάνα, το Καμερούν, την Αιθιοπία, την Γκάνα, τη Βενεζουέλα, τη Γρενάδα, την Ερυθραία, την Κολομβία, τη Μοζαμβίκη, το Μπαχρέιν, το Κονγκό, το Πράσινο Ακρωτήριο, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τις Νήσους Ολαντ, το Βιετνάμ, το Εκουαδόρ, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τα Φόκλαντ. Παράλληλα, θέσεις στις ελληνικές μετοχές έχουν και επενδυτές από καυτές και εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, ο Λίβανος, η Συρία, αλλά και η Ουκρανία και το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι 9.637 κωδικοί αλλοδαπών επενδυτών με υπόλοιπα από 130 χώρες ελέγχουν μετοχές αξίας 57,87 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα 58 κωδικοί από 16 χώρες αφορούν συλλογικούς λογαριασμούς (Omnibus Accounts) κυρίως από την ευρωζώνη, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικές μετοχές συνολικής αξίας 2,43 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες θέσεις των ξένων επενδυτών προέρχονται από τις ΗΠΑ όπου 1.567 μερίδες κατείχαν μετοχές αξίας 12,32 δισ. ευρώ, από την Κύπρο όπου 2.735 κωδικοί ελέγχουν μετοχές 9,93 δισ. ευρώ και από τη Γερμανία όπου 390 κωδικοί διαθέτουν μετοχές αξίας 5,97 δισ. ευρώ. Παράλληλα, από το Λουξεμβούργο 286 κωδικοί κατείχαν μετοχές 5,35 δισ. ευρώ, από την Ολλανδία 90 κωδικοί ελέγχουν 4,58 δισ. ευρώ, από το Ηνωμένο Βασίλειο 978 κωδικοί 3,18 δισ. ευρώ, ενώ από τα Νησιά Κέιμαν (βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική) 106 κωδικοί ελέγχουν μετοχές 2,06 δισ. ευρώ. Συνολικά 183 κωδικοί από την Ιρλανδία ελέγχουν τίτλους 1,72 δισ. ευρώ, από τη Σιγκαπούρη 34 κωδικοί 1,32 δισ. ευρώ, με το τοπ 10 των ξένων επενδυτών του ΧΑ να ολοκληρώνεται από 64 κωδικούς από το Βέλγιο που ελέγχουν μετοχές αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, 13 επενδυτές από την Τσεχία ελέγχουν 1,13 δισ. ευρώ, 369 από τον Καναδά 1,03 δισ. ευρώ, 139 από την Ελβετία 791 εκατ. ευρώ, 18 από τη Νορβηγία 734 εκατ. ευρώ, 39 από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους 598 εκατ. ευρώ και 5 κωδικοί από το Μπαρμπάντος 594 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ελληνικές μετοχές 500 εκατ. ευρώ ελέγχουν 69 κωδικοί από τη Σουηδία, 457 εκατ. ευρώ 28 κωδικοί από το Χονγκ Κονγκ, 423 εκατ. ευρώ 209 κωδικοί από την Ιταλία, 410 εκατ. ευρώ 87 κωδικοί από την Ιαπωνία, 404 εκατ. ευρώ 222 κωδικοί από τη Γαλλία και 355 εκατ. ευρώ 16 κωδικοί από την Κίνα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More