Sunday, December 22, 2024
Home » Οι ελληνικές τράπεζες κοιτάζουν ξανά προς τις ξένες αγορές

Οι ελληνικές τράπεζες κοιτάζουν ξανά προς τις ξένες αγορές

0 comments

Υστερα από μια εκτεταμένη περίοδο εσωστρέφειας λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ατενίζουν το μέλλον αισιόδοξα, με όχημα τις καλές οικονομικές επιδόσεις του 2023. Ομως, η καθεμία ακολουθεί διαφορετική στρατηγική που σχετίζεται και με το πρόγραμμα μετασχηματισμού από το 2020 και μετά.

Eurobank. Η Eurobank άντλησε το 37% των καθαρών κερδών της από διεθνείς δραστηριότητες, με κεντρικά σημεία αναφοράς την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Μάλιστα, επιδιώκει το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 50% μέχρι το 2026. Την περσινή χρονιά, η Eurobank προχώρησε στην εξαγορά του 26,1% της Hellenic Bank της Κύπρου, αυξάνοντας έτσι το μερίδιό της στην τράπεζα στο 55,3% (κατείχε ήδη το 29,2% από συναλλαγές το 2021 και το 2022). Το αποτέλεσμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών δημιούργησε τον μεγαλύτερο παίχτη στην κυπριακή αγορά, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς να αναμένεται το φετινό καλοκαίρι. Η Eurobank Cyprus κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά φόρων ύψους 199,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 90% από το 2022. Στη Βουλγαρία, η Eurobank προχώρησε στα τέλη του 2022 στην πλήρη εξαγορά της βουλγαρικής θυγατρικής της BNP Paribas και κατάφερε έτσι να γίνει συστημικός παίχτης στη γειτονική χώρα. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στη Βουλγαρία διπλασιάστηκαν (+97,4%) και έφτασαν τα 189 εκατ. ευρώ.

Οπως έχει δηλώσει και ο CEO της, Φωκίων Καραβίας, τα επόμενα χρόνια, η Eurobank δεν σκοπεύει να μπει σε νέες αγορές με θυγατρικές τράπεζες, καθώς είναι σαφές πως δεν την ενδιαφέρουν μικρά μερίδια. Ωστόσο, αναμένεται να ισχυροποιήσει τις θέσεις της σε Κύπρο και Βουλγαρία. Μάλιστα, μέσω της Κύπρου, επιδιώκει να προσελκύσει κεφάλαια από νέες αγορές και ιδιαιτέρως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ινδία, δίνοντας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες επενδυτές τη δυνατότητα να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ηδη, η τράπεζα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών UPI της Ινδίας, σε μια πρώτη κίνηση δημιουργίας σταθερής σχέσης με την ταχέως αναπτυσσόμενη ασιατική χώρα. Η Eurobank αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ τις διεθνείς της δραστηριότητες, με το κόστος για τη ΝΑ Ευρώπη (πλην Ελλάδας) να αναμένεται να ανέβει από 258 εκατ. ευρώ το 2023 στα 415 εκατ. ευρώ το 2024 και να φτάσει τα 560 εκατ. ευρώ το 2026.

Alpha Bank. Η Alpha Bank, από τη μεριά της, εστιάζει στη Ρουμανία και την Κύπρο, όπου έχει ήδη παρουσία. Μάλιστα, η συγχώνευση με την ιταλική Unicredit στη Ρουμανία που «έκλεισε» την περσινή χρονιά, εδραίωσε το σχήμα ως την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη ρουμανική αγορά. Η Alpha Bank θέλει να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, αλλά και τις ρουμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αλλωστε, τα καθαρά έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 83% το 2023, δείχνοντας πως η Alpha Bank επιθυμεί να παίξει ρόλο και σε άλλες αγορές.

Στην Κύπρο, η Alpha Bank επιδιώκει να καλύψει το κενό που αναμένεται να δημιουργηθεί στην αγορά μετά την εξαγορά της Hellenic Bank από τη Eurobank, με αιχμή του δόρατος τη χονδρική τραπεζική και τις premium υπηρεσίες για επιχειρήσεις και ιδιώτες με σημαντικό πλούτο, στοχεύοντας να γίνει έτσι ο τρίτος μεγάλος παίχτης στην κυπριακή αγορά. Οπως τόνισε, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και επιχειρηματίες, «για τον Ομιλο Alpha Bank η Κύπρος αποτελεί μια σημαντική αγορά, όχι μόνο λόγω των άρρηκτων δεσμών που τη συνδέουν με την Ελλάδα, αλλά και γιατί έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, εξελισσόμενο σε πύλη εισόδου από την Ανατολή προς την Ευρώπη».

Εθνική Τράπεζα. Από τη μεριά της, η Εθνική Τράπεζα επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση της στις αγορές όπου είναι ήδη παρούσα (Βόρεια Μακεδονία και Κύπρος), με τη στρατηγική της για τις διεθνείς της δραστηριότητες να εστιάζει στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, επενδύοντας έτσι στην ψηφιακή τραπεζική, όπως τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της, Παύλος Μυλωνάς. Ηδη, η ΕΤΕ έχει επενδύσει περί τα 700 εκατ. ευρώ σε ψηφιακές υποδομές και συνεργασίες με τεχνολογικές εταιρείες, ποντάροντας στο προφίλ της ως σύγχρονης και ανταγωνιστικής ψηφιακής τράπεζας. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να αποκλείει την πιθανότητα εξαγοράς μικρών τραπεζών στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης οφέλους από τέτοιες κινήσεις. Τέλος, η ΕΤΕ φέρεται να είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε κοινοπραξίες με άλλες τράπεζες για διεθνείς επενδύσεις.

Τράπεζα Πειραιώς. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επιτυχημένη πώληση του ποσοστού που κατείχε μέχρι πριν από λίγες ημέρες το ΤΧΣ, έχει πλέον ανοιχτό ορίζοντα μπροστά της για να επεκταθεί σε νέες θάλασσες. Ωστόσο, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στην ομιλία του για την έναρξη των εργασιών του ΧΑ την περασμένη Δευτέρα, στόχος της Πειραιώς είναι να γίνει η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς ποντάρει στην ψηφιακή τράπεζα Snappi που θα λειτουργήσει εντός του 2024, με στόχο να δημιουργήσει γερές βάσεις στην Ελλάδα με 1 εκατομμύριο πελάτες το 2026 και να επεκτείνει διεθνώς τις τραπεζικές της υπηρεσίες το 2030.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00