Friday, November 22, 2024
Home » Οι δύο όροι για ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτροδότησης

Οι δύο όροι για ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτροδότησης

0 comments

Το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως αντιμετωπίζονται σήμερα τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, ενώ τα συστήματα ηλεκτροδότησης θα πρέπει να είναι ομογενοποιημένα. Αυτές είναι δύο παράμετροι που θέτουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν ομαλά τα συστήματα ηλεκτροδότησης των πλοίων κατά την παραμονή τους στα λιμάνια στο πλαίσιο των μέτρων για πιο πράσινη ναυτιλία.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Διονύσης Θεοδωράτος μιλώντας σε ημερίδα του ΟΛΠ με θέμα «Ηλεκτροδότηση Πλοίων στο Λιμάνι του Πειραιά – Προοπτικές και Προκλήσεις», η επιτάχυνση, με χρονικό ορίζοντα το 2030, της ανάπτυξης των υποδομών ασφαλούς εφοδιασμού των πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα και με ηλεκτρική ενέργεια, με σαφείς οικονομικότερες μεθόδους χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας στους χρήστες (πλοία) και η οποία να επιβραβεύει οικονομικά τα πλοία που έχουν επενδύσει στη χρήση πράσινων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αποτελεί κύριο και ενιαίο στόχο των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων και των φορέων διοίκησης των λιμένων.

Για το θέμα της ηλεκτροδότησης από την ξηρά (Onshore Power Supply – OPS) ή «Cold Ironing» των πλοίων της ακτοπλοΐας σε λιμένες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο ΣΕΕΝ σχεδιάζει τη μετάβαση σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ηδη είναι έτοιμη η πρώτη φάση σχετικής έρευνας που έχει στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας (interoperability), των συστημάτων και των εγκαταστάσεων παροχής ρεύματος των λιμένων με τον εξοπλισμό των πλοίων, μέσω ενός ομοιογενούς προτύπου ηλεκτροδότησης αυτών όταν ελλιμενίζονται (Cold Ironing).

Συνεργασία

Με βάση το παραπάνω ερευνητικό έργο ο Σύνδεσμος προχώρησε και ήδη έχει έρθει σε επικοινωνία με την Ενωση Λιμένων (ΕΛΙΜΕ) για την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας όπου μεταξύ άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στόχο θα έχει την ομογενοποιημένη εφαρμογή της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ακτοπλοϊκών πλοίων σε όλα τα λιμάνια της Ελλάδας (αλλά και της Ιταλίας) μέσω ενός κοινού χρονοδιαγράμματος ούτως ώστε να συμβαδίζει η προετοιμασία των συστημάτων και εγκαταστάσεων παροχής ρεύματος των λιμένων με την αντίστοιχη προετοιμασία σε εξοπλισμό υποδοχής του ρεύματος στα πλοία.

Μιλώντας στην ημερίδα ο Διονύσης Θεοδωράτος εκτίμησε ότι το κόστος για τη μετασκευή και χρήση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ενός ακτοπλοϊκού πλοίου με απαίτηση ισχύος 2MVA υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 400-450 χιλ. ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ.

Ο Διονύσης Θεοδωράτος τόνισε ακόμα ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά και φορολογικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα το ναυτιλιακό καύσιμο. Η ηλεκτροδότηση των ακτοπλοϊκών πλοίων με χρεώσεις οικονομικότερες θα απορροφήσει μέρος του αυξημένου λειτουργικού κόστους που θα αντιμετωπίσουν και τα πλοία της ακτοπλοΐας από τις αρχές του 2024 στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής ενόψει της πλήρους εφαρμογής του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων (ETS) από την ΕΕ στη ναυτιλία, για πλοία ολικής χωρητικότητας 5.000 κόρων και άνω.

EALING

Στην ίδια ημερίδα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ,Παναγιώτης Τσώνης, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση από την ΟΛΠ, μέσα στο 2023, του έργου EALING που αφορά την εκπόνηση των οριστικών τεχνικών, περιβαλλοντικών και χρηματοοικονομικών μελετών για5 θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων ακτοπλοΐας στις Ακτές Ποσειδώνος, Αγίου Διονυσίου, Ιετιόνια, Περικλέους, συνολικής ισχύος 13,5 MVA, καθώς και το έργο CIPORT που επικεντρώνεται στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για 4 θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων κρουαζιέρας στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

Μίλησε ακόμα για τη συμπόρευση της ΟΛΠ ΑΕ με τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πάτρας και τον Διαχειριστική Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και για την πρωτοβουλία σύστασης ομάδας αποτελούμενης από σχετικούς φορείς σε εθνικό επίπεδο, που μελετά και διερευνά τις απαιτούμενες προδιαγραφές ρυθμιστικού και νομοθετικού περιεχομένου.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ηλεκτροδότηση θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο για την πράσινη μετάβαση, όσο και για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμανιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More