Wednesday, January 8, 2025
Home » Οι γιατροί σπρώχνουν για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών

Οι γιατροί σπρώχνουν για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών

0 comments

Η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό και εάν δεν την έχουμε δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή. Δυστυχώς, αυτοί που πρέπει να μας διασφαλίζουν την υγεία, δηλαδή, οι γιατροί, δεν είναι δίπλα στον ασθενή, καθώς κάποιοι φαίνεται να βάζουν το χρήμα πάνω από τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη.

Οι κυβερνητικοί γιατροί παρέλυσαν για 48 ώρες τα νοσοκομεία, χωρίς δυστυχώς να σκεφθούν τις επιπτώσεις που θα έχει η ενέργεια τους για τους ασθενείς. Πολλοί ασθενείς έμειναν «όμηροι» των γιατρών λόγω της απεργίας.

Εντάξει, δεν είναι σωστό να βάζουμε όλους στους γιατρούς στο ίδιο καλάθι, καθώς υπήρχαν κάποιοι που δεν συμμετείχαν στην απεργία, ωστόσο, η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη. Το ενδεχόμενο για τη συνέχιση της απεργίας είναι υπαρκτό, καθώς οι γιατροί για να κερδίσουν τα ωφελήματα τους.

Δεν είναι σωστό, οι γιατροί να χρησιμοποιούν την υγεία ως μοχλό πίεσης για να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα. Αιτία της απεργίας αποτελεί το ποσό που πρέπει να λάβουν οι γιατροί, ως οικονομικό κίνητρο και επιπρόσθετα του μισθού τους, για το έτος 2023. Άλλα ποσά υποστηρίζουν πως δικαιούνται οι γιατροί και άλλα ο ΟΚΥΠΥ.

Δυστυχώς, στην Κύπρο, την υγεία την πληρώνουμε ακριβά μέσω του ΓεΣΥ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν ιδιωτικά σε γιατρούς λόγω των μεγάλων λιστών αναμονής. Ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί έχει και το κράτος, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Υγείας έδωσε γη και ύδωρ στους γιατρούς για να ενταχθούν σε αυτό.

Αφού η συγκεκριμένη συνταγή είναι δοκιμασμένη, οι γιατροί αποφάσισαν να τη συνεχίσουν για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερα. Οι φορολογούμενοι, παρόλο που πληρώνουν το αυξημένο μισθολογικό κόστος για τους γιατρούς, δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, διαπιστώνουν πως δεν λαμβάνουν τόσο ποιοτικές παροχές υγείας.

Πάντως, το ζήτημα που προέκυψε με την απεργία των γιατρών φέρνει για άλλη μια φορά την ανάγκη για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Ακριβώς γιατί η ΥΓΕΙΑ είναι ουσιώδης υπηρεσία και κανένας δεν έχει δικαίωμα να της βάζει εμπόδια.

Με βάση τη Συμφωνία για την Επίλυση Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες που υπογράφηκε το 2004, καθορίζονται οι ουσιώδεις υπηρεσίες, η διακοπή των οποίων θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες. Ως ουσιώδεις υπηρεσίες έχουν καθοριστεί αυτές που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών, την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, τη λειτουργία των νοσοκομείων, των φυλακών, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και για την ασφαλή λειτουργία της λιμενικής κίνησης. Αντιλαμβάνομαι πως η απεργία αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα όλων των εργαζόμενων, ωστόσο, όταν παραλύει το κράτος και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως το 2012, όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούσαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημίες στην οικονομία, η Βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει μέχρι και σήμερα το δικαίωμα της απεργίας στα αεροδρόμια. Συνεπώς, το κράτος θα πρέπει να βάλει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, καθώς οι πολίτες και η οικονομία δεν μπορούν να είναι όμηροι των απεργιών οποιαδήποτε επαγγελματικής ομάδας.

Και εάν οι γιατροί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τους ασθενείς για να κερδίσουν κάποια ωφελήματα, τότε το κράτος θα ήταν καλό να χρησιμοποίει το ενδεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών για να βάλει σε μια τάξη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00