Tuesday, September 17, 2024
Home » Οικοδομές: Τι προνοεί η πρόταση του Υπουργού Εργασίας – Στα χέρια των συντεχνιών

Οικοδομές: Τι προνοεί η πρόταση του Υπουργού Εργασίας – Στα χέρια των συντεχνιών

0 comments

Τη γραπτή μεσολαβητική του πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο των κατασκευών παρέδωσε στις συντεχνίες των εργαζομένων (ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ) και στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Οι συντεχνίες επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν ενδελεχώς την πρόταση και να δώσουν την τελική τους απάντηση μέχρι την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων της ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, ανέφερε πως η μεσολαβητική πρόταση θα μπει στο μικροσκόπιο των Συλλογικών Οργάνων της ΣΕΚ και ακολούθως θα αποστείλουν γραπτώς στον υπουργό την τελική, απάντησή τους.

Μεταξύ άλλων, η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού προνοεί:

1. Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι την 31/12/2027.

2. Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024.

3. Αύξηση των μισθών κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά 7€ από την 01/01/2027.

4. Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από 10% σε 11% 01/09/2027.

5. Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.

6. Επανακαθορισμό του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού Για τους νεοεισερχόμενους στην βιομηχανία, όπου το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στην βιομηχανία πέρα των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών στο 6%.

«Προτάθηκε στις συνδικαλιστικές και στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από το μέσον 2022 μέχρι το τέλος 2027, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια εκτενής περίοδος ομαλότητας και σταθερότητας που θα επιστρέψει την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας μέσα από τη διασφάλιση αγαστών εργασιακών σχέσεων.

Οι πρόνοιες της μεσολαβητικής πρότασης είναι ισορροπημένες και ορθολογικές, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Μέσα από την πρόταση αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον αποτελεσματικό περιορισμό της μεγάλης απόκλισης που εντοπίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των μισθών που καταβάλλονται και των μισθών που συμφωνούνται.

Για τη σύγκλιση των μισθών και την ενίσχυση της επάρκειας των απολαβών, η πρόταση περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά.

Αναμένω τις απαντήσεις και τις τελικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών εντός των επόμενων ημερών και εκτιμώ ότι θα επιβεβαιωθεί ξανά η υπευθυνότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά.

Αισιοδοξώ ότι η σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας θα ανανεωθεί και η εργατική ειρήνη θα διαφυλαχθεί», είπε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More