Tuesday, November 5, 2024
Home » ΟΕΒ: Η φορολογική μεταρρύθμιση, οι φορολογικές αρχές και η πάταξη της φοροδιαφυγής

ΟΕΒ: Η φορολογική μεταρρύθμιση, οι φορολογικές αρχές και η πάταξη της φοροδιαφυγής

0 comments

Το φορολογικό περιβάλλον είναι παράγοντας ιδιαίτερης βαρύτητας για τη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας. Σε χώρες δε, όπως η Κύπρος, με περιορισμένο φυσικό πλούτο και στηριγμένες κυρίως στις υπηρεσίες, ένα αποδοτικό φορολογικό σύστημα, φιλικό στις επενδύσεις, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη και τη συνολική ευημερία.

Η Κύπρος, εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, διαθέτει ένα φορολογικό καθεστώς που συνέβαλε σημαντικά στην αξιοποίηση των διεθνών ευκαιριών και στη διέγερση της εγχώριας επενδυτικής διάθεσης. Από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση του 2002 μέχρι σήμερα, η χώρα πέρασε μια εικοσαετία, στη διάρκεια της οποίας βίωσε σχεδόν τα πάντα: από τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την χρεοκοπία λίγα χρόνια μετά, την πανδημία και τους πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ, με τις γνωστές οικονομικές σεισμικές δονήσεις.

Η δυναμική κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα σε όλες αυτές τις φάσεις, όποια κι αν ήταν τα ενώπιον της δεδομένα, κατάφερνε κάθε φορά να αποδώσει το μέγιστο δυνατό υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Αυτό επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την Πολιτεία που, ιδιαίτερα στα δύσκολα, επέδειξε αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά αλλά και στο θετικό φορολογικό πεδίο, μέσα στο οποίο έδρασε το επιχειρείν και στο οποίο κατά διαστήματα έγιναν διάφορες προσαρμογές για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Είκοσι και κάτι χρόνια μετά, ήρθε η ώρα της μεταρρύθμισης, της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού και ορθά το κράτος ενεργοποίησε προς τούτο τις σχετικές διεργασίες. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας αλλά και της εμπειρίας των μελών της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, επεξεργάζεται σε βάθος τις εισηγήσεις που το φθινόπωρο θα υποβάλει στις αρμόδιες Αρχές.

Οι προτάσεις της ΟΕΒ

Οι βασικοί άξονες επί των οποίων περιστρέφονται οι προτάσεις της ΟΕΒ είναι η διαφύλαξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, η απλοποίηση του συστήματος με την κατάργηση ή περιορισμό αναχρονιστικών φορολογιών, η μείωση εταιρικών επιβαρύνσεων που είτε είναι συναρτημένες με την εργασία (πχ φόρος ταμείου κοινωνικής συνοχής) είτε θέτουν σε δυσμενέστερη θέση τους Κύπριους επενδυτές σε σύγκριση με τους ξένους (πχ φόρος άμυνας επί της λογιζόμενης διανομής κερδών) και η εισαγωγή κινήτρων που ενισχύουν την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας, επιταχύνουν την ψηφιοποίηση της οικονομίας και υποβοηθούν την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων.

Βασική παράμετρος της επιχειρηματικής προσέγγισης για την οποία ήδη ενημερώσαμε τον Υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι η όλη εργασία της μεταρρύθμισης πρέπει να τελειώσει τάχιστα, για προστασία της φορολογικής σταθερότητας, την οποία προφανώς βλάπτει η παρατεταμένη εκκρεμότητα διαμόρφωσης ενός νέου φορολογικού οικοσυστήματος.

Παράλληλη και ταυτόχρονη προτεραιότητα για την ΟΕΒ είναι η στήριξη των φορολογικών αρχών, με τη διάθεση των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να ενισχυθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η φοροεισπρακτική ικανότητα της χώρας. Διότι, μπορεί να έχουμε ένα άριστο φορολογικό σύστημα αλλά μικρή αξία θα έχει χωρίς κατάλληλα εξοπλισμένο μηχανισμό για την εφαρμογή του.

* Πρόεδρος ΟΕΒ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More