Thursday, October 10, 2024
Home » «Ξεφουσκώνει» ελαφρώς το κρατικό μισθολόγιο

«Ξεφουσκώνει» ελαφρώς το κρατικό μισθολόγιο

0 comments

Καθώς η Κυβέρνηση ετοιμάζεται, εν μέσω αντιδράσεων, να παραχωρήσει αυξήσεις 1,5% στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως το κόστος θα είναι μικρό.

Συγκεκριμένα, το κόστος των αυξήσεων από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2024 θα κυμανθούν στα €12 εκατ. και για το 2025 στα €40,7 εκατ.

Η συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ προβλέπει την παραχώρηση γενικής αύξησης μισθών και συντάξεων ύψους 1,5% από την 1η Οκτωβρίου 2024. Το ελάχιστο ποσό ετήσιας αύξησης των μισθών είναι τα €331,28 και το ανώτατο ποσό αύξησης €845,31. Μάλιστα, η Κυβέρνηση, για να αναχαιτίσει τις επιφυλάξεις και την γκρίνια των κομμάτων, τα οποία υποστηρίζουν πως το κράτος παραχωρεί αυξήσεις την ώρα που διεξάγεται μελέτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξορθρολογισμό του κρατικού μισθολογίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφει ανοδική πορεία, προβάλλει το επιχείρημα ότι το μισθολόγιο του χρόνου θα είναι μειωμένο.

Τι θα λάβουν του χρόνου

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, οι δαπάνες προσωπικού, περιλαμβανομένων των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων, υπολογίζεται να μειωθούν κατά περίπου 1% και να ανέλθουν στα €3.62 δισ., σε σύγκριση με €3.65 δισ. το 2024. H μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τροποποίηση της λογιστικής διευθέτησης της συμπληρωματικής σύνταξης.

Σε αντίθετη με τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή το 2026 και 2027, το κρατικό μισθολόγιο θα «φουσκώσει» εκ νέου και θα ανέβει στα €3.84 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προκαταρτική μελέτη του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται τα τελικά συμπεράσματα της. Όπως λέχθηκε προ ημερών στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, τις αλλαγές που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο κρατικό μισθολόγιο θα αφορά μακροπρόθεσμες διαθρωτικές αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψιν όλα τα δεδομένα συμπεριλαμβανομένου και της αύξησης του 1,5% στους μισθούς.

Συγκράτηση του ρυθμού αύξησης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η διάρθρωση του μισθολογίου στον Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι υφιστάμενες πρακτικές και συστήματα προαγωγών/ ανέλιξης, κινητικότητας προσωπικού και διοίκησης απόδοσης και αμοιβών επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, μέσω του εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου, καθώς και της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας σε προσωπικό μέσω της πλήρωσης μόνιμων θέσεων και όχι μέσω της πρόσληψης εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου.

Μεταξύ άλλων, για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών θα διατηρηθεί ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου (απολαβές και συντάξεις) για συγκράτησή του σε βιώσιμα επίπεδα κλειδώνοντας παράλληλα τις διορθώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία έτη.

Να σημειωθεί πως η μελέτη για το κρατικό μισθολόγιο θα αξιολογήσει την υφιστάμενη δομή και τη διάρθρωση του, τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες, τρόπους διόρθωσης προβλημάτων ή στρεβλώσεων και τρόπους διατήρησής του σε βιώσιμα δημοσιονομικά επίπεδα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More