Sunday, October 6, 2024
Home » Ξανά στο Eurogroup το ψηφιακό ευρώ

Ξανά στο Eurogroup το ψηφιακό ευρώ

0 comments

Γεμάτη θα είναι η ατζέντα των επερχόμενων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 7 – 8 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο αύριο Κυριακή, προκειμένου να παρακαθήσει στις συνεδριάσεις των δύο Σωμάτων.

Ψηφιακό ευρώ, ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ, οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι τα βασικά σημεία συζήτησης στις συνεδρίες των δυο Σωμάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τις πολιτικές προτεραιότητες του ψηφιακού Ευρώ, στη βάση σχετικής παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στην ατζέντα του Eurogroup, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απαιτούμενη συναίνεση για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Όπως προκύπτει, οι ανησυχίες που υπάρχουν δεν έχουν ακόμα καμφθεί, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να παραμένει στάσιμο.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ για το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, θα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, το οποίο θα είναι ισοδύναμο των μετρητών και θα έχει ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον, θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, αποτελώντας μια πρόσθετη επιλογή πληρωμής.

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, διαθέσιμο σε όλους, χωρίς χρέωση. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά σήμερα, θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ, θα είναι ασφαλές και θα προστατεύει την ιδιωτική σας ζωή. Στην κοινωνία μας, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρεί με αμείωτο ρυθμό, το ψηφιακό ευρώ φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα προόδου για το ενιαίο νόμισμα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή επιλογή ψηφιακών πληρωμών που να καλύπτει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, καθώς από τις 20 χώρες μέλη οι 13 στηρίζονται σε διεθνή σχήματα πληρωμών για τις πληρωμές με κάρτα. Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ευρωπαϊκό, ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής προσβάσιμο και αποδεκτό σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Παρίσι

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επισημαίνει σε ενημερωτικό σημείωμα της ότι το ψηφιακό ευρώ θα διευκόλυνε τη ζωή των ανθρώπων, παρέχοντας κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα και θα μείωνε την εξάρτηση από μη ευρωπαϊκές εταιρείες. Κανένα από τα υφιστάμενα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν ανταποκρίνεται σε όλα τα σημεία που οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ουσιώδη: ειδικότερα, καθολική αποδοχή με μηδενικό κίνδυνο, ευρεία πρόσβαση, ευκολία στην χρήση, δωρεάν για βασική χρήση όπως τα μετρητά σήμερα, με διαθεσιμότητα ακόμα και εκτός σύνδεσης με το διαδίκτυο, παρέχοντας τη μέγιστη προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών μας δεδομένων.

Tοψηφιακό ευρώ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από μη ευρωπαϊκές εταιρείες που σήμερα επεξεργάζονται εκτός της Ένωσης τις περισσότερες πληρωμές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Τι θα σήμαινε όμως αυτό; Θα γινόμασταν πιο ανθεκτικοί σε πιθανές διαταραχές στην επιχειρησιακή συνέχεια των ευρωπαϊκών πληρωμών. Επιπλέον, με το ψηφιακό ευρώ δεν θα ήταν εφικτές πρακτικές όπως αυτές που ζήσαμε πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου μόνο οι κάρτες της VISA ήταν αποδεκτές στις κτηριακές εγκαταστάσεις των αγώνων, δηλαδή σε έδαφος της ευρωζώνης.

Αντιθέτως,το ψηφιακό ευρώ θα ήταν αποδεκτό υποχρεωτικά, κάτι που ισχύει μόνο για το χρήμα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More