Friday, September 20, 2024
Home » Ξανά στο τραπέζι ο ενεργειακός Τειρεσίας

Ξανά στο τραπέζι ο ενεργειακός Τειρεσίας

0 comments

Το ζήτημα εφαρμογής του ενεργειακού Τειρεσία επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ παρόχων, υπουργείου Ενέργειας και ΡΑΕΕΥ, καθώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ μόνο την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Φυσικό Αέριο και πρόεδρο του ΕΣΠΕΝ Γιάννη Μητρόπουλο, πρόκειται για ένα καθεστώς το οποίο πυροδοτήθηκε από το μέτρο των ελεύθερων μετακινήσεων από πάροχο σε πάροχο και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή του εν λόγω εργαλείου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους το στέλεχος της εταιρείας εκτίμησε ότι ο ενεργειακός Τειρεσίας που εξετάστηκε και στο παρελθόν θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών.

Προς διαζύγιο οι δύο μέτοχοι της Elpedison

Κοντά στη λήψη της τελικής απόφασης βρίσκονται οι δύο μέτοχοι της Elpedison, ως προς το ποιος θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, οι δύο συνέταιροι, η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) και η ιταλική Edison, που κατέχουν από 50% ο καθένας στην Elpedison, φέρονται από τον επόμενο μήνα να ξεκινούν διαπραγματεύσεις που θα κρίνει το νέο μετοχικό σχήμα της θυγατρικής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, oι εξελίξεις φαίνεται ότι κινούνται μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να ξεδιαλύνει τη θέση της στην ηλεκτροπαραγωγή, την προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι αποκρατικοποιήσεις σπάνε ταμεία

Ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία φέρνουν οι αποκρατικοποιήσεις, με τον τσάρο της οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι «οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και μετά από 10 αποκρατικοποιήσεις που κάναμε, στα ταμεία του κράτους μπήκαν 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους». Το 2024 οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,77 δισ. ευρώ. Εχουμε μπροστά μας τα 3,3 δισ. ευρώ της Αττικής οδού, τα 1,4 δισ. ευρώ της Εγνατίας, 790 εκατ. ευρώ από το Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς επίσης 113 εκατ. από τα λιμάνια Καβάλας και Ηρακλείου.

Ασφαλιστικές απάτες

Ζημιά 10 εκατ. ευρώ προκάλεσαν στις ασφαλιστικές εταιρείες οι 6.424 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης που εξακριβώθηκαν το 2022. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της, το διάστημα 2021-2022 οι περιπτώσεις απάτης σε ασφάλειες ζωής αυξήθηκαν κατά 27,5%, με τις μορφές απάτης να αφορούν ψευδείς δηλώσεις και πλαστά παραστατικά, στις ασφάλειες υγείας η αύξηση ήταν 57,2% με ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις ή προϋπάρχουσες ασθένειες, ενώ στις ασφάλειες περιουσίας δεν υπήρξε αύξηση, όμως τα περιστατικά απάτης αφορούσαν δόλιες ενέργειες (σκηνοθετημένα συμβάντα) και υπερκοστολόγηση.

Βαθμό «ΒΒ-» στη ΔΕΗ

Στο ΒΒ- επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ ο οίκος Fitch Ratings, αίροντας την επιτήρηση στην οποία την είχε θέσει μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν που είχε λάβει χώρα στις 18 Ιανουαρίου 2024. Οι προοπτικές αξιολόγησης παρέμειναν σταθερές. Σύμφωνα με τον οίκο, η ΔΕΗ εμφανίζει ισχυρές ταμειακές ροές, με την αξιολόγηση να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του για ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό σχέδιο έως το 2026, εν μέσω μειωμένων και πιο κοινωνικά βιώσιμων τιμών ενέργειας στην περιοχή. Η εκτίμηση δεν θα αλλάξει παρά τα υψηλά κεφαλαιουχικά κέρδη, την επανέναρξη μερίσματος και τις βαθιά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τζίρος 1 δισ. ευρώ

Νέο ιστορικό υψηλό πραγματοποιήθηκε στα οικονομικά μεγέθη της Autohellas το 2023. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) τα 139,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους τα 85 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση προτείνει μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More