Wednesday, September 25, 2024
Home » Ξανά στη Βουλή σήμερα τα νέα όπλα και για την παράνομη απασχόληση

Ξανά στη Βουλή σήμερα τα νέα όπλα και για την παράνομη απασχόληση

0 comments

Αυστηροποίηση του πλαισίου όχι μόνο για πάταξη της αδήλωτης εργασίας αλλά και για αντιμετώπιση της παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών επιχειρεί η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, όπως προκύπτει από την ατζέντα της σημερινής της συνεδρίασης.

Η Επιτροπή Εργασίας, πέραν του πακέτου των νομοσχεδίων για ενίσχυση των μέτρων κατά της αδήλωτης εργασίας, θα συζητήσει και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από πέρσι για αλλαγές στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Στόχος είναι η τροποποίηση του περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, «έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων οποιωνδήποτε αρμοδιοτήτων, καθηκόντων και εξουσιών δυνάμει οποιουδήποτε εκάστοτε σε ισχύ νόμου με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση του πλαισίου πάταξης της παράνομης εργοδότησης παράνομα διαμένοντων αλλοδαπών, του ελέγχου των εργοδοτών και της πρόληψης της εκμετάλλευσης υπηκόων τρίτης χώρας».

Η θέση της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», με τη σημερινή συζήτηση τα μέλη επιχειρούν να ξεκαθαρίσει η θέση της κυβέρνησης γύρω από το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί πέρσι, μαζί με νομοθέτημα που τροποποιούσε τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο και το οποίο τέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Αμφότερα, όμως, τα νομοσχέδια έχουν τον ίδιο σκοπό και συγκεκριμένα την ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου της παράνομης και παράτυπης απασχόλησης μέσω της ανάθεσης στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας εξουσιών για διοικητικές κυρώσεις που έχει ο διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η θέση της κυβέρνησης για το πώς προτίθεται να προωθήσει την επιχειρούμενη ενίσχυση της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί και η Βουλή στο δικό της έργο, καθώς τον Νοέμβριο πέρσι υπήρξαν παρατηρήσεις βουλευτών αλλά και λειτουργών της εκτελεστικής εξουσιών – των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας- ότι η συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια πρέπει να γίνει από κοινού, εφόσον προηγηθούν και κάποιες συνεννοήσεις/διευθετήσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Αυτές τις συνεννοήσεις ζητούσε η Επιτροπή Εργασίας, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, ενημέρωσε εδώ και καιρό την εκτελεστική εξουσία για το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις. Κλήθηκαν να παραστούν στη Βουλή εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και της Νομικής Υπηρεσίας. Κλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Τα πρόστιμα σήμερα

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίαςεπιβάλλει διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις δεκάδων εργατικών νομοθεσιών τις οποίες επιβλέπει και οι οποίες καταγράφονται στην ίδια τη νομοθεσία που θεσπίστηκε για τη λειτουργία της. Τα πρόστιμα αυτά, αναλόγως ποιοι νόμοι παραβιάζονται ανέρχονται σε 250 ευρώ ή 500 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο εργοδοτούμενο.

Ως γνωστόν, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζητά ήδη νομοσχέδιο προκειμένου για πάταξη της αδήλωτης εργασίας τα πρόστιμα να διπλασιαστούν – από 500 ευρώ σε 1000 ευρώ – αλλά και από διοικητικά να καταστούν εξώδικα.

Για το τελευταίο, δεν αποκλείεται το σκηνικό να ξεκαθαρίσει σήμερα, αφού η Επιτροπή Εργασίας προβληματίζεται για το θέμα της μετατροπής των προστίμων σε εξώδικα χωρίς, όμως, να απορρίπτει την αύξηση των ποινών εξού και η προσπάθεια είναι το συντομότερο δυνατόν τα νομοσχέδια κατά της αδήλωτης εργασίας να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο μεταξύ, διοικητικά πρόστιμα έως και 1500 ευρώ σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες δύναται να επιβάλει και ο διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αλλά βάσει των όσων κατατέθηκαν από πέρσι στη Βουλή δεν έχει την επιχειρησιακή δύναμη να ελέγξει εργοδότες. Αντιθέτως, αναφέρεται στα όσα κατατέθηκαν, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα τμήματά του κατέχουν αρμοδίως το μητρώο εργοδοτών και προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους, συνεπώς μια ρύθμιση που θα ανέθετε την αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων θα επιλύσει την μέχρι πρότινος αδυναμία ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More