Με πρόταση νόμου, η οποία τίθεται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, θεωρητικά επιχειρείται η ρύθμιση της λειτουργίας των μαρίνων. Με τις αλλαγές που προτείνονται, όμως, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από τη διαχείριση των αποβλήτων των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται σε αυτές και το ερώτημα είναι πού θα καταλήγουν τα απόβλητα.
Εισήγηση που υπεβλήθη κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, τροποποιεί την (υποχρεωτική) πρόνοια σύμφωνα με την οποία «κάθε μαρίνα θα διαθέτει σύστημα συλλογής αποβλήτων από τα σκάφη, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα, ώστε αφενός η συλλογή αποβλήτων να διενεργείται σύμφωνα με τις πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών και αφετέρου η σύνδεση με το αποχετευτικό σύστημα της οικείας αρχής τοπικής διοίκησης να καταστεί δυνητική, καθώς υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται με το αποχετευτικό σύστημα της οικείας αρχής τοπικής διοίκησης».
Με άλλα λόγια, με βάση την εισήγηση, αντί να είναι υποχρεωτική η συλλογή των αποβλήτων, θα γινόταν «δυνητική», οπόταν ουδείς θα εφάρμοζε την πρόνοια.
Τελικά, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου εισηγείται στην ολομέλεια του Σώματος «να προβλεφθεί ότι η υποχρέωση σύνδεσης με το αποχετευτικό σύστημα της οικείας αρχής τοπικής διοίκησης εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που υφίσταται τέτοιο σύστημα». Το βέβαιο είναι ότι τα απόβλητα δεν θα καταλήγουν στα αποχετευτικά των πόλεων και το ερώτημα παραμένει πού θα καταλήγουν, αν η Βουλή ψηφίσει τελικά την πρόταση νόμου και ποιος θα ελέγχει τυχόν σχετικές πρόνοιες άλλων νομοθεσιών.
Με την πρόταση νόμου, η οποία θεωρητικά ρυθμίζει τα των μαρίνων, οι διαχειριστές τους απαλλάσσονται από τη διαδικασία και το κόστος δημιουργίας αγκυροβολίων για σκάφη αναψυχής, αφού η Επιτροπή προωθεί διαγραφή της σχετικής πρόνοιας.
Σημειώνεται, πως στην πρόταση νόμου υπήρχε πρόνοια η οποία προέβλεπε τη δημιουργία αγκυροβολίων σκαφών αναψυχής. Κατά τη συζήτηση είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον η εφαρμογή της πρόνοιας είναι εφικτή, με επίκληση την αποτελεσματική εποπτεία και ασφαλή διαχείριση των σκαφών. Όπως είχε λεχθεί, δεν προνοούνται επαρκή μέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στα εν δυνάμει αγκυροβόλια.
Επίσης, είχε προταχθεί ως επιχείρημα, ότι «εφόσον απουσιάζει ο ορισμός του όρου «αγκυροβόλια σκαφών αναψυχής», δεν καθορίζονται τα σημεία τα οποία θα λειτουργούν ως τέτοια, δεν καθορίζονται οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται κατά την αγκυροβόληση των σκαφών αναψυχής, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα αποτελεσματικής εποπτείας και ασφαλούς διαχείρισης των σκαφών».
Στο πλαίσιο συζήτησης της πρότασης νόμου υπεβλήθη εισήγηση για «διαγραφή της πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (δέκα ημερών) κατά το οποίο σκάφη τα οποία ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε αρχή της Δημοκρατίας να εξαιρούνται από την καταβολή τελών, ενόσω ελλιμενίζονται στις μαρίνες, εφόσον η χρήση των εν λόγω σκαφών γίνεται προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Με άλλα λόγια, ενώ προβλεπόταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κατέβαλλε τέλη για τα σκάφη της ύστερα από την παραμονή τους για κάποιο χρονικό διάστημα σε κάποια μαρίνα, υπεβλήθη εισήγηση να εξαιρείται το κράτος από την καταβολή τελών. Τελικά, η Επιτροπή εισηγείται στην ολομέλεια «να τροποποιηθεί η πρόνοια που αναφέρεται στην εξαίρεση καταβολής τελών για τα ελλιμενισμένα σκάφη που ανήκουν σε οποιαδήποτε αρχή της Δημοκρατίας για το χρονικό διάστημα των δέκα ημερών, ώστε η εν λόγω εξαίρεση να ισχύει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται στη σύμβαση μίσθωσης».
Σημειώνεται επίσης, πως σύμφωνα με πρόνοια της πρότασης νόμου οι αρχές της Δημοκρατίας θα προχωρούσαν σε κατάσχεση σκαφών αναψυχής τα οποία δεν πλήρωναν το νοίκι για τον ελλιμενισμό τους στις μαρίνες. Κατά την εξέταση της πρότασης εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον οι εν λόγω αρμοδιότητες, οι οποίες αφορούν ιδιωτικής φύσεως διαφορές, ανήκουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος Τελωνείων και συναφώς κατά πόσο μια τέτοια τροποποίηση καθιστά εφικτή την εφαρμογή της εν λόγω πρόνοιας. Με άλλα λόγια το κράτος θα έπαιζε εμμέσως ρόλο μπράβου ή μεσάζοντα για να εισπράξει η μαρίνα τα τέλη που δεν κατέβαλλαν ιδιοκτήτες σκαφών.
Τελικά, η Επιτροπή εισηγείται στην ολομέλεια όπως η σχετική πρόνοια τροποποιηθεί ώστε ο διαχειριστής της κάθε μαρίνας «να δύναται να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο την έκδοση διατάγματος για την κατακράτηση του σκάφους και από το Τμήμα Τελωνείων την απαγόρευση του απόπλου του σκάφους, σύμφωνα με διαδικασία που εφαρμόζει το ίδιο, μέχρι την καταβολή των εν λόγω δικαιωμάτων».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπεβλήθη εισήγηση για προσθήκη του όρου «εγκριμένο λιμάνι», όπως ο όρος αυτός αποδίδεται στον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο, καθότι οι μαρίνες που κηρύσσονται από το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρούνται εγκριμένα λιμάνια τα οποία, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, πρέπει να παρέχουν τις αναγκαίες κτιριακές και άλλες υποδομές στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, προκειμένου να επιτελούν αποτελεσματικά τον ρόλο τους. Και βεβαίως η πρόταση αυτή δεν πέρασε, με την Επιτροπή να εισηγείται στην ολομέλεια όπως διαγραφεί ο όρος «εγκριμένο λιμάνι».
Θεωρητικά, με την πρόταση νόμου και με βάση την αιτιολογική έκθεση που την συνοδεύει, «με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ρυθμίζεται η καταβολή τελών για την παραμονή σκαφών στις μαρίνες, η υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος συλλογής αποβλήτων από τα σκάφη και ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα, ο καθορισμός των αγκυροβολίων σκαφών αναψυχής, η αύξηση των προβλεπόμενων ποινών και η διεύρυνση των θεμάτων που δύναται να ρυθμιστούν με κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Πηγή: philenews.com