Tuesday, September 17, 2024
Home » Νομοθετικές αλλαγές μέχρι τη φορολογική μεταρρύθμιση

Νομοθετικές αλλαγές μέχρι τη φορολογική μεταρρύθμιση

0 comments

Συνεχίζονται οι εργασίες για ετοιμασία της μελέτης του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Εκτιμάται πως μετά τις θερινές διακοπές θα συγκεκριμενοποιηθεί η μελέτη και θα ολοκληρωθεί η εξέταση των θέσεων που υπέβαλαν οι επηρεαζόμενοι φορείς, στο πλαίσιο του κοινωνικού διάλογου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο.

Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, μέσα στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων. Επίσης, στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης μετάβασης με εξελικτικές προοπτικές, καθώς και στη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, διατηρώντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μέσω ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος.

Προηγουμένως αναμένεται να κατατεθούν και να εγκριθούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για την επιβολή της πράσινης φορολογίας, γνωστής και ως φόρου άνθρακα και παράλληλα τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα γίνει προσπάθεια να εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται πως ο πράσινος φόρος αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης, προχωρεί σε τροποποίηση των νόμων. Πέρσι, έγιναν εννέα νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση του νομικού πλαισίου για σκοπούς συμμόρφωσης και ομοιομορφίας.

Αναλυτικά, μέσα στα πλαίσια της γενικότερης φορολογικής πολιτικής του κράτους και της εναρμόνισης/εκσυγχρονισμού των φορολογικών νομοθεσιών άμεσης φορολογίας και ΦΠΑ, πραγματοποιήθηκαν οι εξής τροποποιήσεις στη νομοθεσία:

– επεκτάθηκε το πλαίσιο απαλλαγής 50% επί της αμοιβής για έναρξη εργοδότησης στην Κύπρο, ούτως ώστε η παραχώρηση της απαλλαγής να μην τερματίζεται σε περίπτωση αλλαγής εργοδότησης.

– επεκτάθηκε το πλαίσιο χορήγησης φορολογικής έκπτωσης για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026

– επεκτάθηκε το πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων και στις περιπτώσεις διάθεσης και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας προς την ΚΕΔΙΠΕΣ που διενεργείται στο πλαίσιο του σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης»

-Μειώθηκαν σε δύο, οι δόσεις για την καταβολή της έκτακτης αμυντικής εισφοράς που παρακρατείται σε ενοίκια, για την απλοποίηση της διαδικασίας

– Μείωση της καταβολή της έκτακτης αμυντικής εισφοράς από 30% σε 17% αναφορικά με τόκους που λαμβάνονται ή πιστώνονται. Επιπλέον καταργήθηκε η επιβολή τέτοιας εισφοράς σε τόκους που καταβάλλονται επί αποζημίωσης για πρόκληση αναπηρίας ή σοβαρής σωματικής βλάβης ή θανάτου.

– Απαλλάχθηκε η ΚΕΔΙΠΕΣ από την υποχρέωση για καταβολή έκτακτης αμυντικής εισφοράς επί των ενοικίων που θα εισπράττει από το κράτος στο πλαίσιο του σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης».

– Δόθηκε παράταση για άλλο ένα έτος και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/12/2024, η εφαρμογή του πλαισίου φορολογικών ελαφρύνσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση ή εξόφληση των πιστωτικών διευκολύνσεων ή χορηγήσεων ή οφειλών που δόθηκαν προς δανειολήπτες από δανειστές .

– Έγιναν αλλαγές στο νόμο ΦΠΑ, εκδόθηκαν διατάγματα και δημοσιευτήκαν αρκετές γνωστοποιήσεις.

Σειρά αλλαγών έγιναν και φέτος και σε άλλες φορολογικές νομοθεσίες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More