Κόβει τη φόρα του ΑΚΕΛ η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με την πρόταση νόμου για τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν τράπεζες από τις παρατεταμένες αυξήσεις στα επιτόκια.
Το ΑΚΕΛ ζητά την επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης 5% στις τράπεζες, ώστε τα έσοδα να καταλήγουν σε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών.
Με γνωμάτευσή της, όμως, η Νομική Υπηρεσία εντοπίζει, όπως πληροφορείται ο Φιλελεύθερος, ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ συγκρούεται με το Σύνταγμα, καθώς μέσα από αυτήν η Βουλή επεμβαίνει στις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας, καταστρατηγώντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Όπως υποστηρίζει στη γνωμάτευση η Νομική Υπηρεσία, η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμπίπτει στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας και προϋποθέτει ρύθμιση, μετά από διαβούλευση, με όλους τους αρμόδιους φορείς, ειδική γνώση και ενδελεχή μελέτη ως προ την αξιολόγηση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.
«Πρόκειται, ειδικότερα, για άσκηση εκτελεστικής φύσεως εξουσίας, που εναπόκειται στην Κυβέρνηση να προωθήσει και, βεβαίως, στη Βουλή να εγκρίνει ή να απορρίψει» προσθέτει.
Σε σχέση με την επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης, η Νομική Υπηρεσία τονίζει πως, βάσει των υποχρεώσεων από τη συμμετοχή στην οικονομική και νομισματική ένωση, η Δημοκρατία υπόκειται σε νομικές δεσμεύσεις που επηρεάζουν την άσκηση της εθνικής και οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, συμπληρώνοντας πως η άσκηση δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής προϋποθέτει συνολική εικόνα, κατάλληλη τεχνογνωσία και συναρτάται προς παράγοντες που μόνο η διοίκηση είναι σε θέση να σταθμίσει σε κάθε δεδομένη περίπτωση.
Η Βουλή στα πόδια της Κυβέρνησης
«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις (σ.σ. πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ) εμπεριέχουν στοιχεία εκτελεστικής εξουσίας/διοικητικής λειτουργίας και καταστρατηγούν, πρωτίστως, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι διάχυτη στο Σύνταγμα και αποκλείει την ανάληψη εξουσίας εκτός της σφαίρας της αντίστοιχης αρμοδιότητας εκάστης εκ των τριών πολιτειακών εξουσιών. Ουσιαστικά, προστίθεται, η πρόταση αντιβαίνει στη συνταγματική οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Αναφορικά με την πρόνοια της πρότασης νόμου με την οποία οι πόροι του Ταμείου που θα προκύψουν από τον ειδικό φόρο σε πιστωτικά ιδρύματα, η Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει και ότι και αυτή αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, διευκρινίζοντας πως «επέρχεται διά του νομοθετικού μανδύα μεταβολή των κρατικών εσόδων που εμπίπτουν στον δημοσιονομικό σχεδιασμό, για τις ανάγκες της λειτουργίας του Ταμείου».
Παράλληλα, η Νομική Υπηρεσία διαπιστώνει και ασυμβατότητα της πρότασης με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και καθολικότητας, δηλαδή με την κατανομή των βαρών χωρίς διάκριση. «Ως οι άνω αρχές επιβάλλουν να μην τυγχάνουν συγκρίσιμες καταστάσεις διαφορετικής μεταχείρισης (και το αντίστροφο, ανόμοιες καταστάσεις να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης) και οποιαδήποτε διάκριση να είναι αναλογική και εύλογη» προσθέτει.
Αλλού, η Υπηρεσία υποδεικνύει πως δεν προκύπτει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι αναλογικές προς την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στο προοίμιο της πρότασης νόμου, υπό την έννοια δηλαδή ότι δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση που να είναι λιγότερη περιοριστική αλλά να εξυπηρετεί εξίσου αποτελεσματικά τους συγκεκριμένους λόγους.
Καταλήγοντας, η Νομική Υπηρεσία εκφράζει και σειρά άλλων επιφυλάξεων, που αφορούν το μη καθορισμό αρμόδιας αρχής είσπραξης του τέλους τραπεζών, την ιεραρχική προσφυγή και για την επιβολή τέλους.
Θα επιμείνει το ΑΚΕΛ
Η πρόταση νόμου θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου το ΑΚΕΛ θα ασκήσει πιέσεις για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Προ μηνών, όταν είχε ξανασυζητηθεί η πρόταση νόμου, η Κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και οι τράπεζες είχαν διαφωνήσει.
Πηγή: philenews.com