Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο συμπόσιο πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. To Cyprus Forum έχει καταστεί θεσμός και ένας σημαντικός πυλώνας για τη δημοκρατία και τον διάλογο.
Εμπνευσμένο από το Delfhi Economic Forum προσφέρει την ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση διάφορων θεμάτων με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή ξένων ομιλητών, παρέχει τη δυνατότητα να ακουστούν και άλλες απόψεις από τις εγχώριες και καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.
Φέτος στον πέμπτο χρόνο της διοργάνωσής του θα επικεντρωθεί σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, εξωτερικής πολιτικής, διατήρησης της ειρήνης, βιωσιμότητας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Θα διεξαχθεί από τις 3 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου με περισσότερες από 64 ώρες συζητήσεων στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας και το εμβληματικό Λήδρα Πάλας.
Στη συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο οΝικόλας Κυριακίδης Εκτελεστικός Πρόεδρος του Cyprus Forum μίλησε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη διοργάνωσή του και πως μέσα από συνεργασίες με παρόμοια συμπόσια, που γίνονται στο εξωτερικό, επιτεύχθηκε η θεαματική εξέλιξή του.
Κατά τον Νικόλα Κυριακίδη τοCyprus Forum είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που αφήνει κάθε χρόνο ένα πολύ θετικό αποτύπωμα. Όπως ανέφερε, παρέχει την ευκαιρία ενημέρωσης στο πεδίο του δημοσίου διαλόγου, εφόσον επιτρέπει να παρουσιαστούν ευρύτερα και ολοκληρωμένες ιδέες και απόψεις, ενώ παράλληλα, εισάγονται θέματα που δεν έχουν συζητηθεί προηγουμένως. «Επιπλέον, το Cyprus Forum επιδιώκει να ασκήσει θετική πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πέρα, από την παραγωγή σκέψης και εισηγήσεων, παρέχει την ευκαιρία για τη δημιουργία συνεργασιών στο χώρο διαμόρφωσης πολιτικής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην δικτύωση ξένων ομιλητών και οργανισμών με τους αντίστοιχους κυπριακούς», επεσήμανε.
-Για ποιους λόγους αποφασίσατε να οργανώσετε το Cyprus Forum και πως κινητοποιηθήκατε για να γίνει πράξη; Ποιο σκοπό πιστεύετε πως εξυπηρετεί η ύπαρξη ενός τέτοιου φόρουμ;
-Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Oxygen for Democracy στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όραμά μας ήταν η βελτίωση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Tο 2019, ενώ διερευνούσαμε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός μεγάλου φόρουμ πολιτικής στην Κύπρο, παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ένα αντίστοιχο μοντέλο στην Ελλάδα, το Delphi Economic Forum, με το οποίο αναπτύξαμε συνεργασία και έτσι το Cyprus Forum το 2020, έγινε πραγματικότητα. Το ετήσιο Cyprus Forum, το οποίο πλέον έχει καταστεί θεσμός, προσφέρει την ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση διάφορων θεμάτων με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή ξένων ομιλητών, παρέχει τη δυνατότητα να ακουστούν και άλλες απόψεις από τις εγχώριες και καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο. Μετά από κάθε συνέδριο, συντάσσεται σχετική έκθεση με συμπεράσματα και εισηγήσεις που προκύπτουν από τις εργασίες του Cyprus Forum και υποβάλλεται στους αρμόδιους φορείς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να σημειώσουμε ότι το Cyprus Forum δεν διατηρεί οποιουδήποτε είδους πολιτική ή άλλη εξάρτηση, γεγονός που επιτρέπει την ελεύθερη και διεξοδική συζήτηση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
-Ποιο μοντέλο σας ενέπνευσε για το Cyprus Forum; Είχατε κάτι συγκεκριμένο κατά νου εκτός από το φόρουμ των Δελφών όταν ξεκινούσε η προσπάθειά σας;
-Εκτός από το φόρουμ των Δελφών, υπάρχουν και άλλα επιτυχημένα διεθνή συνέδρια χάραξης πολιτικής, τα οποία παρακολουθούμε σε ετήσια βάση, με πρώτο το World Economic Forum στο Νταβός. Υπάρχει επίσης το Paris Peace Forum στη Γαλλία, το GLOBSEC στη Σλοβακία και άλλα. Αυτά τα μοντέλα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των συζητήσεων στο δικό μας forum και κυρίως το ότι συνεργαζόμαστε με ερευνητικά κέντρα και δεξαμενές σκέψης (knowledge partners) στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
-Με ποιο τρόπο συμβάλλει το Cyprus Forum στην κυπριακή κοινωνία; Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του κάθε φορά που διεξάγεται;
-Θεωρώ πως το Cyprus Forum στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του κατάφερε να συμβάλει στην κυπριακή πολιτική με διάφορους τρόπους. Πρώτον, παρέχει την ευκαιρία ενημέρωσης στους ενδιαφερόμενους για τα θέματα που ήδη συζητούνται στο πεδίο του δημοσίου διαλόγου, εφόσον επιτρέπει να παρουσιαστούν ευρύτερα και ολοκληρωμένες ιδέες και απόψεις. Επίσης, μέσα από το Cyprus Forum εισάγονται θέματα στο δημόσιο διάλογο που δεν έχουν συζητηθεί προηγουμένως. Επιπλέον, το Cyprus Forum επιδιώκει να ασκήσει θετική πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τέλος, πέραν από την παραγωγή σκέψης και εισηγήσεων, το Cyprus Forum παρέχει την ευκαιρία για τη δημιουργία συνεργασιών στο χώρο διαμόρφωσης πολιτικής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην δικτύωση ξένων ομιλητών και οργανισμών με τους αντίστοιχους κυπριακούς.
-Φέτος θα διεξαχθεί το Cyprus Forum για πέμπτη φορά. Σε ποιους πυλώνες θα βασιστούν οι φετινές συζητήσεις;
-Οι οκτώ πυλώνες που επιλέχθηκαν φέτος αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, κοινωνικά ζητήματα, τη διατήρηση της ειρήνης, τη βιωσιμότητα και την τεχνολογία και καινοτομία. Όλες οι θεματικές σχετίζονται με τους στόχους της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ιδιαίτερα με τον Στόχο 16, ο οποίος αφορά στην Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τους Ισχυρούς Θεσμούς.
-Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το Cyprus Forum για τα επόμενα χρόνια; Πως θα θέλατε να το δείτε να εξελίσσεται και ποιο ρόλο να επιτελεί;
-Μετά από 5 χρόνια διοργάνωσης, θέλουμε το Cyprus Forum να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, όπου οι διάφοροι εταίροι που ασχολούνται με θέματα χάραξης πολιτικής να μπορούν να συζητούν για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή πολιτεία και όχι μόνο. Φιλοδοξούμε σε κάθε διοργάνωση να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, τόσο η επιρροή και το κύρος του Cyprus Forum και να το καταστήσουμε ένα περιφερειακό φόρουμ που δεν απευθύνεται μόνο στο κυπριακό κοινό, αλλά και στη διεθνή κοινότητα. Ευελπιστούμε στη φιλοξενία απόψεων από τον διεθνή χώρο που αφορούν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η Κύπρος και, φυσικά, να συμβάλουμε στην επανένωση της Κύπρου. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η φιλοξενία Τουρκοκύπριων ομιλητών αλλά και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, προσπαθούμε να επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργασιών του Cyprus Forum σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να συνδέσουμε την κυπριακή πολιτική με κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού όπως είναι οι Βρυξέλλες και να καταστήσουμε το Cyprus Forum τη βιτρίνα της κυπριακής πολιτικής στο εξωτερικό.
-Ποιοι δίνουν πιο εύκολα το παρόν τους; Οι πολιτικοί, μέλη της κυβέρνησης, οι ακαδημαϊκοί ή η κοινωνία των πολιτών;
-Οφείλω να ομολογήσω πως από το χώρο της πολιτικής υπάρχει συνήθως θετική ανταπόκριση στις προσκλήσεις μας. Ειδικότερα φέτος είναι έντονη η παρουσία αξιωματούχων της κυβέρνησης, όπως Υπουργοί, Υφυπουργοί και Επίτροποι. Μέσα από την εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων, παρατηρούμε ότι τα πρόσωπα που αποτελούν την Κοινωνία των Πολιτών, παρακολουθούν και συμμετέχουν στις συζητήσεις, ιδιαίτερα όσοι/ες ενδιαφέρονται είτε για τα θέματα Κράτους Δικαίου είτε για τα δικοινοτικά ζητήματα. Το κομματικό κοινό δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ισχυρή παρουσία στο Cyprus Forum, γι’ αυτό φέτος έγιναν επαφές με όλα τα κομματικά σύνολα, των οποίων οι εκπρόσωποι τους θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Επίσης, φέτος θα παρευρεθούν ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών από τα κυπριακά πανεπιστήμια καθώς και μαθητών από σχολεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο. Όσον αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο, υπάρχει γενικότερα ικανοποιητική συμμετοχή, όμως προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη ανταπόκριση.
Ανάγκη για μια συμμετοχική δημοκρατία
-Όλα δείχνουν ότι τα επόμενα 10 χρόνια επιφυλάσσουν μεγαλύτερες αλλαγές από τα προηγούμενα 100. Με ποιο τρόπο μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για αυτό το αβέβαιο μέλλον;
-Η πολιτική πρέπει να ακολουθεί τις γεωπολιτικές, κοινωνικές, τεχνολογικές εξελίξεις, άρα η συνεργασία μεταξύ πολιτικών και εμπειρογνωμόνων κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, τόσο στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται μία τάση επιθυμίας των πολιτών να ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις και να συμμετέχουν πιο ενεργά στην πολιτική. Όταν αυτό δεν γίνεται και οι αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις και τα συμφέροντα των πολιτών, αυτό εκδηλώνεται με ψήφο διαμαρτυρίας προς κόμματα των άκρων. Το έχουμε δει άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι υπάρχει και χώρος αλλά και ανάγκη για ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας, και προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, χωρίς να εξελιχθεί σε αναρχία και χάος, είναι σημαντική η συμβολή οργανωμένων συζητήσεων, με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, και όπου είναι χρήσιμη να λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους αξιωματούχους. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ πως μπορούμε να βελτιώσουμε τους θεσμούς μας για να λειτουργούν δίκαια και έγκαιρα προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο ως χώρα όσο και ως παγκόσμια κοινότητα.
Πηγή: philenews.com