Friday, September 20, 2024
Home » Ναι, γιατί όχι και τεχνολογικός κόμβος;

Ναι, γιατί όχι και τεχνολογικός κόμβος;

0 comments

Για αρκετά χρόνια, όταν λέγαμε ότι θα πάμε στο εξωτερικό για να προσελκύσουμε επενδύσεις, αυτό που εννοούσαμε είναι ότι θα ψάξουμε για κόσμο να αγοράσει ακίνητα. Όχι ότι είναι κακό. Αυτό παράγαμε, αυτό πουλούσαμε. Μάλιστα, το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση την περίοδο των χρυσών διαβατηρίων, με την ανέγερση των πύργων και των χιλιάδων επαύλεων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτό δείχνει να αλλάζει. Εξακολουθούμε να προωθούμε την αγορά ακινήτων γιατί παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο πλέον προωθούμε ως χώρα και τομείς όπως η παιδεία, η τεχνολογία και η υγεία. Τομείς τους οποίους έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε σε σημαντικό βαθμό, ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό.

Αν για την παιδεία και την υγεία γίνονται προσπάθειες εδώ και καιρό, για τον τομέα της τεχνολογίας η ανάπτυξη που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Η παραχώρηση κινήτρων προς ξένες εταιρείες για να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο έχει φέρει αποτελέσματα και πλέον αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για έναν πολύ υποσχόμενο κλάδο, ο οποίος είναι σε θέση να προσφέρει τόσο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, όσο και στην ενίσχυση των εξαγωγών μας.

Προ ημερών, ομάδα από την Κύπρο ταξίδεψε στην Ινδία, όπου και συμμετείχε σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Invest Cyprus, με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως αναδυόμενου κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και ως αξιόπιστης πύλης επενδύσεων προς και από την Ευρώπη.

Την αποστολή απάρτιζαν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Νικόδημος Δαμιανού, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία, Α.Ε. Ευαγόρας Βρυωνίδης, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δημήτρης Σκουρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης, τα στελέχη της PWC, Χρυσήλιος Πελεκάνος, και της Eurobank, Παναγιώτης Χρυστοστόμου, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και δυνητικών επενδυτών από την Ινδία.

Μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής Επιστήμονας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας της Κύπρου, να αναδείξει τα κίνητρα που παρέχονται για προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων στη χώρα, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κράτος για να καταστεί η Κύπρος κόμβος έρευνας, καινοτομίας και διεθνούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Σκουρίδης, τόνισε ότι η Κύπρος παρουσιάζει ψηλά επίπεδα επιστημονικής αριστείας, καθώς διαθέτει ένα αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό με σημαντικές επιδόσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αυτό καταγράφεται στους αντίστοιχους δείκτες. Έδωσε επίσης έμφαση στις αξιόλογες ερευνητικές υποδομές που διαθέτουν τα Κέντρα Αριστείας τα οποία έχουν αναπτυχθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, καθώς και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για διεθνοποίηση των υπηρεσιών τους, μέσω νέων συνεργασιών και επενδύσεων από χώρες όπως η Ινδία.

Καταληκτικά, αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν πλέον για τον κλάδο της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα που αναπτύσσεται σημαντικά και θα ήταν χρήσιμο να στηριχθεί, ώστε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, καθώς είναι σε θέση να προσφέρει στην ενίσχυση των εξαγωγών, στην απασχόληση, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας ευρύτερα.

Άλλωστε, ως μια χώρα που δεν έχει βαριά βιομηχανία και βασίζεται για χρόνια τώρα στον τουρισμό, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, η τεχνολογία είναι ένας κλάδος ο οποίος θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More