Η εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών Epic Games κέρδισε στο δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει κατά τηςGoogle, κατηγορώντας την τελευταία ότι λειτουργεί το κατάστημα εφαρμογών Play για συστήματα Android ως παράνομο μονοπώλιο. Η απόφαση αυτή απειλεί τώρα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Google και η Apple πουλάνε εφαρμογές τρίτων εταιρειών στους τελικούς χρήστες μέσω των Play stores για Android και iOS αντίστοιχα, από τα οποία οι δύο γίγαντες εισπράττουν σημαντικές προμήθειες.
Η Google έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης που δικαιώνει την Epic Games, η οποία αναπτύσσει μεταξύ άλλων το παιχνίδι Fortnite. Η τελευταία οδηγήθηκε στα δικαστήρια κατηγορώντας την Google ότι πλήττει τον ανταγωνισμό και πως χρεώνει μεγάλες προμήθειες έως και 30% στις εταιρείες αυτές προκειμένου να διαθέσουν τις εφαρμογές τους αποκλειστικά μέσω του Play.
Η Apple είχε κερδίσει αντίστοιχη δικαστική διαμάχη απέναντι στην Epic Games, αλλά η τελευταία νίκη της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών έγινε σε πιο υψηλόβαθμο δικαστήριο. Τώρα αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιανουάριο για το ποιες αλλαγές θα ζητήσει το δικαστήριο να γίνουν από τις εταιρείες.
Καθορισμός τιμών
Το στοίχημα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι πολύ μεγάλο. Ειδικά οι Google και Apple θεωρείται ότι κάνουν τζίρους από τα Play καταστήματά τους που ξεπερνούν κάθε χρόνο ακόμη και τα 200 δισ. δολάρια. Ουσιαστικά μέσω αυτών των διαδικτυακών καταστημάτων οι δύο εταιρείες – κολοσσοί στον χώρο της τεχνολογίας καθορίζουν το πώς και σε ποια τιμή θα κατεβάζουν εφαρμογές στα κινητά και τις ταμπλέτες τους οι τελικοί χρήστες. Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης τον απόλυτο έλεγχο στο ποιες εφαρμογές θα φιλοξενούνται στα καταστήματα Play.
Η Epic είχε χάσει ανάλογη δίκη εναντίον της Apple το 2021, όταν δικαστήριο στην Καλιφόρνια έκρινε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας δεν παραβίασε τον νόμο με το να επιβάλλει κανόνες που μπλοκάρουν ανταγωνιστικά καταστήματα και μεθόδους πληρωμής στις συσκευές Apple. Η απόφαση επικυρώθηκε από εφετείο νωρίτερα φέτος και η Epic έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Η μεγάλη διαφορά στις δικαστικές υποθέσεις Apple και Google είναι πως η τελευταία δεν ελέγχει το υλικό (π.χ. τα ίδια έξυπνα κινητά τηλέφωνα) που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της σύστημα. Η Apple το ελέγχει γιατί κατασκευάζει η ίδια και τα iPhone και αναπτύσσει το λογισμικό iOS πάνω στο οποίο «τρέχει» μεταξύ άλλων το Play Store. Αντίθετα, η Google παραχωρεί το λογισμικό της (Android) πάνω στο οποίο λειτουργεί και το Play μέσω ειδικών συμφωνιών. Αυτές οι ειδικές συμφωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας αυτής δίκης μεταξύ Epic και Google.
Συμφωνίες
Η Epic υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Google έκλεισε συμφωνίες με κατασκευαστές κινητών συσκευών, όπως η Samsung και η LG, βάσει των οποίων οι τελευταίες αποδέχθηκαν να χρησιμοποιούν σειρά προγραμμάτων της Google, συμπεριλαμβανομένου του Play Store, με αντάλλαγμα να δώσουν στο Play πολύ υψηλή προβολή – να εμφανίζεται ακόμη και στις αρχικές οθόνες των συσκευών αυτών. Σε αντάλλαγμα, η Epic υποστήριξε ότι η Google έδωσε μέρος από τα κέρδη του Play Store.
Η Epic υποστήριξε επίσης ότι η Google έκλεισε επίσης συμφωνίες με φορείς εκμετάλλευσης δικτύων όπως η AT&T και η T-Mobile και εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών όπως η Activision Blizzard, ουσιαστικά πληρώνοντάς τες για να τις αποτρέψει από το να λανσάρουν ανταγωνιστικά Play Stores.
Ως αποτέλεσμα, έκρινε το δικαστήριο, η Google μπόρεσε να διοχετεύει ψηφιακές αγορές μόνο μέσω του Play Store και του δικού της μηχανισμού χρέωσης, επιβάλλοντας προμήθεια έως και 30%, σύμφωνα με την Epic.