Σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ πάνω από 1,6 εκατ. ασφαλισμένοι έχουν συσσωρεύσει χρέη στον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων μόνο προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 155 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα κόκκινα χρέη σε τράπεζες και servicers το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται στα 234 δισ. ευρώ.
Μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη φουσκώνουν και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και ειδικά με «κλείδωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η πάγια ρύθμιση της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους θέλουν να «πακετάρουν» τα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες για να καταλήξουν σε μια ρύθμιση.
Το ιδιωτικό χρέος συνιστά ένα μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο μιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης με πολλές δόσεις για τις οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ έχει αποκλειστεί. Στο τραπέζι όμως βρίσκεται το σενάριο ενός νέου «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ δρομολογούνται νέοι κανόνες για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις οφειλών και παράλληλα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα που θα ειδοποιεί αυτόματα και εγκαίρως τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές όταν κινδυνεύουν με απώλεια κάποιας ρύθμισης, ενώ έρχονται και «μπόνους» για τους συνεπείς οφειλέτες.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Μετά τις τελευταίες βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό (έξτρα κούρεμα οφειλών για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, σταθερό επιτόκιο 3% κ.ά.) οι ρυθμίσεις έχουν ανεβάσει ταχύτητα. «Παρακολουθούμε τον εξωδικαστικό, θα δούμε πώς θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες και το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί το πλαίσιο. Αν δούμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις, αυτές θα γίνουν προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι οφειλέτες και να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πραγματοποιηθεί 15.408 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,52 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Νέοι κανόνες στις ρυθμίσεις
Με την ακρίβεια να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 230.000 ρυθμίσεις φορολογικών χρεών με το Δημόσιο να μετρά απώλειες 1,2 δισ. ευρώ. Φορολογούμενοι βρέθηκαν εκτός κάποιας ρύθμισης είτε γιατί δεν υπέβαλαν μία δήλωση είτε καθυστέρησαν έστω και μία ημέρα να πληρώσουν μία νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας καθιερώνονται νέοι κανόνες για την απώλεια ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις τους εφόσον:
– Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
– Εχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.