Friday, September 20, 2024
Home » Νέο συγχωροχάρτι στα ποδοσφαιρικά σωματεία

Νέο συγχωροχάρτι στα ποδοσφαιρικά σωματεία

0 comments

Για άλλη μια φορά το κράτος έκλεισε τα μάτια και δεν υλοποίησε τις αυστηρές, κατά τα άλλα, πρόνοιες του Σχεδίου Αποπληρωμής των Οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων.

Ουσιαστικά το κράτος δεν ενεργοποίησε τα μέτρα που προβλέπονταν στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν έχουν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.

Συγκεκριμένα, τα ποδοσφαιρικά σωματεία/ εταιρείες όχι μόνο δεν έχουν εξοφλήσει τις συσσωρευμένες οφειλές (φόρο και εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις) ύψους €32,2 εκατ., αλλά, ταυτόχρονα δημιουργήσαν νέα χρέη προς το κράτος (μόνο οι επιπρόσθετες φορολογικές οφειλές είναι €4,8 εκατ.). Για άλλη μια φορά τους δόθηκε συγχωροχάρτι, αφού τους παραχωρήθηκε νέα περίοδο χάριτος .

Τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πριν από μερικές εβδομάδες το Υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε τις σχετικές βεβαιώσεις στα σωματεία/ εταιρείες, με τις οποίες δίνονταν διαβεβαιώσεις πως αυτά συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του νέου σχεδίου, για να αποφύγουν να μπουν σε περιπέτειες. Δηλαδή, πως έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Κάτι που στην ουσία δεν έπραξαν.

Πάντως εάν εφαρμόζονταν κατά γράμμα οι πρόνοιες του σχεδίου και ενεργοποιούνταν τα μέτρα, θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τα ποδοσφαιρικά σωματεία, βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος . Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι δεν συμμορφώνονταν κινδύνευαν και με υποβιβασμό, με απαγόρευση μεταγραφών και με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Καλύφθηκαν από την αύξηση του φόρου στοιχήματος

Το γεγονός, ότι το Κράτος, έχει αθετήσει τις πρόνοιες του σχεδίου, φαίνεται από τη συμμετοχή των κυπριακών ομάδων σε διεθνείς οργανώσεις αλλά και με τις μεταγραφές που έγιναν. Καλά ενημερωμένες πηγές, ανάφεραν στον «Φ» πως ο λόγος που δόθηκαν νέες βεβαιώσεις στα σωματεία/ εταιρείες, οφείλεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσεις το φόρο επί του στοιχήματος.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εκκρεμεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προβλέπει αύξηση του ποσοστού των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που θα καταβάλλεται από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ και τα ποδοσφαιρικά σωματεία, από 1,5% στο 3%, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των χρεών των σωματείων προς το κράτος. Το νομοσχέδιο θεωρείται δεδομένο πως θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, όταν αυτή επαναρχίσει τις εργασίες της από τις θερινές διακοπές.

Να σημειωθεί πως όταν η αρμόδια επιτροπή καταλήξει στο τελικό κείμενο του νομοσχέδιου, τρεις μήνες πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια θα πρέπει να το κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστώσει εάν συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Δόθηκε κατ΄εξαίρεση βεβαίωση

Όπως μας λέχθηκε, σωματεία/ εταιρείες, κατά τις επαφές που είχαν με τους αρμοδίους προέβαλαν ως επιχείρημα (για να πάρουν τις βεβαιώσεις) το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το Υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί πως δικαιολογείται η παραχώρηση της κατ’ εξαίρεση βεβαίωσης.

Κυβερνητική πηγή μιλώντας στο «Φ» είπε πως το Υπουργείο εφάρμοσε τις πρόνοιες του σχεδίου καθώς έχει το δικαίωμα να προχωρεί στην κατ’ εξαίρεση έκδοση σχετικών βεβαιώσεων αν και εφόσον του ζητηθεί έτσι, ώστε τα σωματεία να είναι εναρμονισμένα με τα κριτήρια της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (UEFA) και να μην κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Βάσει των προνοιών του τελευταίου σχεδίου, κάθε έξι μήνες η ΚΟΠ πρέπει να ζητά βεβαιώσεις από τα ποδοσφαιρικά σωματεία ότι έχουν συμμορφωθεί με τα οικονομικά κριτήρια, μέσω της αποπληρωμής των οφειλών τους προς το κράτος και προς τους ποδοσφαιριστές.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στη Βουλή κατάλογο με τις πρόσθετες φορολογικές οφειλές που αφορούν στον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ που συσσώρευσαν μέσα σε ένα χρόνο 14 ποδοσφαιρικά σωματεία/ εταιρείες από τα 19. Μάλιστα, πέντε σύλλογοι, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν είχαν καταβάλει ούτε μια δόση στο Κράτος από το Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα οι συνολικές εκκρεμότητες μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2024 (δόσεις και τρέχουσες) να είναι ύψους €4.8 εκατ. Ποσό, το οποίο προστέθηκε στις συνολικές διαχρονικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων/ εταιρειών, ύψους €32.2 εκατ.

Αρχικά συμφωνήθηκε η καταβολή 168 μηναίων δόσεων

Με την τελευταία αναθεώρηση του σχέδιού μεταξύ των δύο μερών επεκτάθηκε η περίοδος κάλυψης του προηγούμενου σχεδίου, με την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου 1.4.2021 – 31.3.2023, χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις.

Επίσης, περιλήφθηκε πρόνοια για μείωση της περιόδου αποπληρωμής των οφειλών σε 168 μηνιαίες δόσεις. Το σχέδιο είναι διάρκειας 15 χρόνων και βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν σε αυτό τα σωματεία ήταν να μην δημιουργήσουν νέες οφειλές.

Έντονες ανησυχίες από Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες, εάν τελικά το σχέδιο θα επιτύχει τον αρχικό του στόχο που είναι η εξόφληση των οφειλών. «Εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες ως προς το κατά πόσο η εφαρμογή του νέου σχεδίου, θα επιτύχει τον στόχο αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών μετά από 165 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2037, αφού ήδη, από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, παρατηρείται ασυνέπεια εκ μέρους των σωματείων/εταιρειών» τονίζει.

Παράλληλα, δεν κρύβει και την ανησυχία της σε σχέση με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες εντάσσονται νέες οφειλές στα εκάστοτε σχέδια αποπληρωμής, παρόλο που στις προγενέστερες αποφάσεις τίθετο ως προϋπόθεση, για την παραχώρηση διευκολύνσεων αποπληρωμής, ότι τα σωματεία/εταιρείες, σε καμιά περίπτωση δεν θα δημιουργούσαν νέες οφειλές. Μάλιστα, τονίζει ότι σε τέτοια περίπτωση τα σωματεία/εταιρείες θα τίθονταν εκτός σχεδίου.

Την ίδια ώρα η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστήριξε πως ζητήθηκαν τις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ωστόσο δεν τοποθετήθηκε .

Τέλος, στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία καλούσε στο Υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσει άμεσα το σχέδιο στην Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για έγκριση. Κάτι που έπραξε τελικά το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More