Friday, September 20, 2024
Home » Νέο ρεκόρ 13 ετών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέο ρεκόρ 13 ετών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Σε νέα υψηλά 13 ετών αναρριχήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν σημαντική άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα. Υπερκαλύφθηκαν με τον τρόπο αυτόν με χαρακτηριστική άνεση οι απώλειες που είχαν σημειωθεί μετά την ενίσχυση των γεωπολιτικών κινδύνων λόγω της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου και η εκτίμηση ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί βοήθησαν τις διεθνείς αγορές να ανακάμψουν, επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών στο ΧΑ.

Αναλυτικότερα, το προηγούμενο πενθήμερο ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,48%, ενώ το ίδιο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές υπεραπέδωσαν με κέρδη που προσέγγισαν το 7,6%. Ως αποτέλεσμα, διευρύνθηκε εκ νέου η άνοδος των δύο δεικτών από το ξεκίνημα της χρονιάς στο 12,52% και 19,53% αντίστοιχα. Ενθαρρυντικό είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ότι αυτό το γύρισμα συνοδεύτηκε με αύξηση της αξίας των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Την παράσταση στην εγχώρια αγορά κλέβει ο κλάδος της Πληροφορικής. Μετά τα τελευταία deals Entersoft και Epsilon Net, η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στις εισηγμένες του τομέα, διαβλέποντας νέες συμφωνίες εξαγορών. Επίσης, θετικά για το κλίμα στο ΧΑ λειτουργούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, τις οικονομικές τους καταστάσεις θα δημοσιοποιήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, για να ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι Eurobank και Alpha Bank. Οι αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των διοικήσεών τους στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Κι αυτό διότι θα δοθεί μια γεύση για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στον SSM για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Πιο υψηλά επίπεδα

Σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, εφόσον αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την πορεία της φετινής κερδοφορίας, η αγορά θα μπορούσε να δοκιμάσει ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Εκτενή αναφορά στον τραπεζικό κλάδο έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκλιμακώθηκαν το β’ εξάμηνο του 2023, ωστόσο παραμένουν προκλήσεις, όπως ο κίνδυνος απότομης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ειδικά μετά την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Κατά την ΤτΕ, το 2023 οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν τα θεμελιώδη μεγέθη τους, ενισχύοντας την οργανική κερδοφορία, την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα και την ποιότητα χαρτοφυλακίου τους. «Κατά συνέπεια, είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναταράξεις, ενισχύοντας με τη σειρά τους την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η εγχώρια νομισματική Αρχή.

Οσον αφορά τις προοπτικές, το διεθνές περιβάλλον αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως επισημαίνει σχετικά, «η όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων με την επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και με τον αυξανόμενο εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More