Monday, September 9, 2024
Home » Νέο μοντέλο στη δημόσια διοίκηση

Νέο μοντέλο στη δημόσια διοίκηση

0 comments

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτός από αναγνώριση στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο για τη θετική επίδοση της Ελλάδας, επιβεβαιώνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά με τη σωστή οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας έχει ήδη εκταμιεύσει 14,7 δισ. ευρώ, το 40% των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, και συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ κρατών-μελών με τις καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού χρηματοδοτικού εργαλείου.

Τα γεγονότα δικαιώνουν απόλυτα την επιλογή της πολιτείας να συστήσει το 2021 τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), μιας διακριτής μονάδας εντός του ΤΑΙΠΕΔ που λειτουργεί συνεπικουρικά στις υφιστάμενες κατακερματισμένες αναθέτουσες Αρχές για την απρόσκοπτη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων με μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Αξιοποιώντας το ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και την πλούσια τεχνογνωσία του Ταμείου στην προετοιμασία και υλοποίηση σύνθετων και απαιτητικών έργων, το PPF έχει αναδειχθεί σε βασικό σύμμαχο της πολιτείας στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με υψηλό επίπεδο στελεχών και σωστό management, η Μονάδα προετοιμάζει και υλοποιεί συνολικά 393 διαγωνιστικές διαδικασίες προϋπολογισμού άνω των 3,3 δισ. ευρώ για ένα ευρύ φάσμα έργων με ιδιαίτερη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία.

Αυτά τα κρίσιμα έργα θα συμβάλουν στην καθιέρωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που εδράζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Το αποτελεσματικό έργο της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί, επίσης, μια μεγάλη ευκαιρία για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των δημόσιων συμβάσεων, οι οποίες διαχρονικά αποτελούσαν προβληματικό πεδίο αντί να λειτουργούν σαν κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης.

Λειτουργώντας με ιδιωτικά κριτήρια και προσαρμοσμένο πλήρως στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, το PPF εισάγει μια νέα κουλτούρα στις δημόσιες συμβάσεις επιστρατεύοντας όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία στη διάθεσή του.

Συμβάλλει, επίσης, στην καθιέρωση διαφανών διαδικασιών, στην ενίσχυση της λογοδοσίας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το PPF App, η εφαρμογή μέσω της οποίας ο Πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των επενδύσεων που ωριμάζει και δημοπρατεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Η θετική εμπειρία από τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και οι αρχές που τη διέπουν μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου στη δημόσια διοίκηση. Ενός μοντέλου που θα καθορίζεται από το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια των διαδικασιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου τώρα και στο μέλλον.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης είναι εντεταλμένος σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More