Οι νέες τεχνολογίες που εισάγονται στον τουρισμό, δειλά αλλά σταθερά, αποτελούν ένα δυναμικό πεδίο που αναμορφώνει την εμπειρία του ταξιδιού, ενισχύοντας τόσο την άνεση όσο και την εξατομίκευση της εμπειρίας του τουρίστα.
Από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) έως τα συστήματα έξυπνης διαχείρισης και τις φορητές συσκευές, οι τεχνολογικές καινοτομίες αλλάζουν τα δεδομένα στην Τουριστική Βιομηχανία, ενισχύοντας την εμπειρία του επισκέπτη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι μια από τις τεχνολογίες που έχουν φέρει επανάσταση στον τουρισμό και όχι μόνο. Η AI εφαρμόζεται σε πλατφόρμες κρατήσεων, εξατομικευμένες προτάσεις ταξιδίων και δυναμική τιμολόγηση.
Για παράδειγμα, τα Chatbots και οι εικονικοί βοηθοί που λειτουργούν με AI βοηθούν τους τουρίστες να επιλύουν απορίες τους σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος, δρομολόγια, εστιατόρια, αξιοθέατα και άλλες τουριστικές υπηρεσίες.
Οι μηχανές πρόβλεψης που βασίζονται στη μηχανική μάθηση επιτρέπουν στους τουριστικούς πράκτορες να προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών τους και να προσφέρουν προσωποποιημένες προτάσεις. Ένα ξενοδοχείο, για παράδειγμα, μπορεί να προβλέψει τις προτιμήσεις του πελάτη όσον αφορά τη διαμονή του και να προσαρμόσει την εμπειρία του με βάση τις προτιμήσεις αυτές.
Η AR και η VR έχουν κατακτήσει την προσοχή της τουριστικής βιομηχανίας ως μέσο για την προσφορά μιας προ-εμπειρίας ταξιδιού.
Μέσω της εικονικής πραγματικότητας, οι ταξιδιώτες μπορούν να “επισκεφθούν” έναν προορισμό πριν από το ταξίδι τους, αποκτώντας μια ρεαλιστική εικόνα του προορισμού τους πριν από την άφιξη τους. Οι ξεναγήσεις εικονικής πραγματικότητας παρέχουν επίσης τη δυνατότητα να εξερευνήσουν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από το σπίτι τους.
Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να ενσωματωθεί σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, βοηθώντας τους τουρίστες να πλοηγούνται σε προορισμούς, να λαμβάνουν πληροφορίες για αξιοθέατα και να βιώνουν μοναδικές εμπειρίες όπως ξενάγηση με “ζωντανούς” χαρακτήρες από την ιστορία μιας πόλης ή ενός τόπου.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) επιτρέπει τη διασύνδεση συσκευών, διευκολύνοντας τη διαχείριση και την παροχή υπηρεσιών σε τουρίστες.
Τα Smart Hotels χρησιμοποιούν IoT για την ενεργοποίηση λειτουργιών όπως τον αυτοματοποιημένο έλεγχο θερμοκρασίας, φωτισμού και ασφάλειας δωματίου μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου. Οι επισκέπτες μπορούν, για παράδειγμα, να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του δωματίου τους ή να ελέγχουν τον φωτισμό απευθείας από το κινητό τους.
Επιπρόσθετα, το IoT μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία του ταξιδιώτη σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς μέσω υπηρεσιών καθοδήγησης, ενημέρωσης πτήσεων, και παρακολούθησης αποσκευών. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν περισσότερη άνεση, ασφάλεια και ευκολία στους ταξιδιώτες.
Διαθέσιμες είναι και οι εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα που έχουν γίνει απαραίτητες για την οργάνωση και τη διαχείριση ενός ταξιδιού, δίνοντας στους τουρίστες/ ταξιδιώτες εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες. Από την εύρεση και την κράτηση καταλυμάτων μέχρι την οργάνωση δρομολογίων και την ανακάλυψη τοπικών εμπειριών, οι εφαρμογές κινητών απλοποιούν και βελτιώνουν την εμπειρία του ταξιδιώτη.
Μέσω αυτών των εφαρμογών, ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει check-in στα αεροδρόμια και στα ξενοδοχεία, ακόμη και να προχωρήσει σε κράτηση σε ένα εστιατόριο, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία.
Καταλήγοντας, οι νέες τεχνολογίες στον τουρισμό ενισχύουν την άνεση, την ασφάλεια και την εξατομίκευση της εμπειρίας των ταξιδιωτών. Από το ΑΙ μέχρι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις μετασχηματίζουν τις παραδοσιακές διαδικασίες του τουρισμού, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια πιο ολοκληρωμένη, ενδιαφέρουσα και διαδραστική εμπειρία. Αναπόφευκτα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αν επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές εισάγοντας και υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες στον τουρισμό.
- Γραμματέας/ Διευθυντής ΕΒΕ Πάφου
Πηγή: philenews.com