Saturday, November 23, 2024
Home » Νέες εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή Οικονομία

Νέες εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή Οικονομία

0 comments

Νέες εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή Οικονομία

Στις 16 Απριλίου 2024, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε την έκθεση World Economic Outlook (WEO Απριλίου) με τίτλο «Σταθερά αλλά Αργά: Ανθεκτικότητα εν μέσω Απόκλισης» (Steady but Slow: Resilience amid Divergence).

Στην έκθεση αυτή αναφέρει σε γενικές γραμμές ότι, η οικονομική δραστηριότητα ήταν εκπληκτικά ανθεκτική σε συνθήκες παγκόσμιου αποπληθωρισμού του 2022-2023, παρά τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Επίσης αναφέρει ότι, οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές είναι πλέον σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι σε σύγκριση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζόκερ: Ιδού οι τυχεροί αριθμοί

Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ

Οδηγοί Προσοχή! Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού λόγω…

Στην έκθεση Απριλίου 2024, παρουσιάζονται και οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές:

  • ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 εκτιμάται στο 2.7% και για το 2025 στο 2.9%. Η πρόβλεψη για το 2024 παραμένει η ίδια με την προηγούμενη του ΔΝΤ (WEO Οκτωβρίου 2023), ενώ η πρόβλεψη για το 2025 έχει μειωθεί οριακά κατά 0.1 π.μ.
  • η ανεργία προβλέπεται για το 2024 και 2025 να μειωθεί στο 5.9% και 5.7%, αντίστοιχα και είναι χαμηλότερη κατά 0.5 π.μ. περίπου από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ
  • η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 2.3% και 2.0% τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα, οι οποίες αυξήσεις είναι χαμηλότερες κατά 0.1-0.2 π.μ. αντίστοιχα από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καλύτερες από τις προηγούμενες και αρκετά κοντά σε αυτές του Υπουργείου Οικονομικών και αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τον Μάρτιο 2024 στο πλαίσιο αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας δυνάμει του Άρθρου IV του ΔΝΤ.

Όπως είχε αναφέρθει στη Δήλωση του κλιμακίου, στηριζόμενη από τις κατάλληλες πολιτικές, η κυπριακή οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και έχει αποδειχθεί ευρέως ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κλυδωνισμούς. Η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2%. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές, μειώνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα δεικνύει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, στη βάση των υγιών χρηματοοικονομικών δεικτών και της καλής επίδοσης της οικονομίας ειδικά στους τομείς του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή λόγω του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας που ακόμη μαίνεται και κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια πιο εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Καθώς στο παρόν στάδιο είναι αδύνατον να προβλεφθεί η διάρκεια της σύρραξης και η τυχόν κλιμάκωσή της, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι στην κυπριακή οικονομία.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More