Monday, September 9, 2024
Home » Νέα κορυφή κατέκτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέα κορυφή κατέκτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Αν και ως απόρροια της αργίας στις αγορές των ΗΠΑ (Ημέρα των Προέδρων – Presidents Day) οι συναλλαγές περιορίστηκαν χθες στα 87,067 εκατ. ευρώ, το χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνοντας άνοδο 1,22% έκλεισε στο υψηλότερο σημείο από τη συνεδρίαση της 2ας Μαΐου 2011, σε νέα υψηλά 13 ετών. Για ορισμένους αναλυτές, τα νέα υψηλά ενδέχεται να απαιτήσουν μια στάση για αφομοίωση των κερδών, αλλά τελικά το πώς και το πότε το αποφασίζει η ίδια η αγορά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Jumbo (+3,97%), με την Pantelakis Securities να αυξάνει την τιμή-στόχο στα 36 ευρώ (από τα 33 ευρώ προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight), καθώς η αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας, τα υψηλά αμυντικά «διαπιστευτήρια», μαζί με τις υψηλές και βιώσιμες διανομές μερισμάτων, οδηγούν σε περαιτέρω rerating (ανοδική προσαρμογή) της μετοχής.

Ακολούθησαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+3,75%), αλλά και του ΟΤΕ (+3,49%), με την Ambrosia Capital, κάνοντας λόγο για έναν «ξεχασμένο πρωταθλητή», να δίδει τιμή-στόχο τα 18,9 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού, διατηρώντας τη σύσταση «αγοράς», εφόσον, όπως αναφέρει, η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται σε θετικότερη τροχιά από αυτήν που δείχνουν τα βασικά μεγέθη, η αγορά καθίσταται πιο ορθολογική καθώς ο έντονος ανταγωνισμός μειώνεται, ενώ οι πρακτικές διαχείρισης κόστους συγκρατούν τα περιθώρια κερδοφορίας. Να σημειωθεί πως η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2023 την ερχόμενη Πέμπτη. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η μετοχή της Motor Oil (+2,94%), ενώ ακολούθησαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+2,02%), Quest Συμμετοχών (+1,94%) και ΔΕΗ (+1,61%).

Σήμερα, θα ανακοινωθεί το εύρος του προσφερόμενου επιτοκίου του 5ετούς ομολόγου ύψους ως 130 εκατ. ευρώ της Intralot. Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 23 του μηνός, οπότε και θα ανακοινωθεί το ύψος των προσφορών, καθώς επίσης το τελικό επιτόκιο. Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση για τη δημόσια προσφορά και η παράδοση των ομολογιών στους επενδυτές. Στις 28 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολόγων στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ.

ΤΧΣ

Στο επίκεντρο της προσοχής το επόμενο διάστημα θα βρεθεί το επικείμενο placement μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ (ελέγχει το 27%) της Πειραιώς. Η JP Morgan μετά και την ανακοίνωση του επιχειρησιακού σχεδίου αναθεώρησε ανοδικά τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για την περίοδο 2024-2026 αναβαθμίζοντας και την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς στα 5,35 ευρώ από 5 ευρώ προηγουμένως, εμμένοντας στη σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight). Τη μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε ο ΟΛΠ (-3,11%), εξαιτίας των πυραύλων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ και η μετοχή του ΔΑΑ έκλεισε με πτώση 1,25%, στα 8,6060 ευρώ.

Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο το ράλι στις αγορές μετοχών έχει οδηγήσει βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες (MSCI AC world, S&P 500, FTSE 100, Nikkei και Stoxx 600) να διακινούνται σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε αυτά, η UBS εκτιμά πως οι αγορές αντιμετωπίζουν καθοδικούς κινδύνους, καθώς τα περιθώρια κέρδους πιέζονται. Οι τιμές-στόχοι για τις βασικές μετοχικές αγορές που δίδει πάντως η ελβετική τράπεζα για το τέλος του 2024 αφορούν για τον S&P 500 των ΗΠΑ τις 5.150 μονάδες, για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 τις 450 μονάδες και για τον δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI Emerging Markets τις 1.020 μονάδες.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More