Friday, September 20, 2024
Home » Μoody’s και JP Morgan πίεσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μoody’s και JP Morgan πίεσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Πτωτικά κινήθηκε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της διάψευσης των προσδοκιών για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s την περασμένη Παρασκευή, αλλά και την εκτίμηση της JP Morgan ότι το ΧΑ δεν πρόκειται να μπει σύντομα στο κλαμπ των «ανεπτυγμένων αγορών» – αλλά και ούτε θα έπρεπε να το επιθυμεί, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες, αποφεύγοντας μεν να περάσει κάτω από τον πήχη των 1.400 μονάδων, αλλά σημειώνοντας πτώση 1,3% από τις 1.422,03 μονάδες της περασμένης Παρασκευής, και κινήθηκε μεταξύ 1.403,47 μονάδων (-1,31%) και 1.417,28 μονάδων (-0,33%). Πρόκειται για την πρώτη ημέρα όπου υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης Τιμών έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 2,21%.

Ο τζίρος ανήλθε στα 181,6 εκατ. ευρώ συνολικά, ο όγκος στα 36,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια αξίας 47,8 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη συναλλαγή ήταν η μεταβίβαση του πακέτου του 3,4% των μετοχών της Aegean Airlines, που πωλήθηκε στα 36,88 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 12 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,46% και έκλεισε στις 3.379,21 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) διαμορφώθηκε στις 2.398,66 μονάδες, σημειώνοντας μικρή μείωση (-0,57%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.202,53 μονάδες.

Βασικά εμπόδια

H JP Morgan υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις ώριμες αγορές θα είναι, εκτός από εξαιρετικά απίθανη, ένας σημαντικός αρνητικός καταλύτης. Μάλιστα, στην ανάλυση βάσει της οποίας το υποστηρίζει, βάζει τίτλο «Μην αφήνετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο». Σύμφωνα με την JP Morgan είναι απίθανο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί, επειδή έχει μόνο τρεις μετοχές αυτής της ποιότητας για τον MSCI Europe, όπου τα βασικά εμπόδια είναι η κεφαλαιοποίηση αγοράς και η ελεύθερη διασπορά. Η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μ.β. της MSCI Europe. Η Ελλάδα θα είναι μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία. Οι επενδυτές GEM – όπου η Ελλάδα έχει στάθμιση 52 μ.β. του EM και το 4,2% του MSCI EM EMEA – παίρνουν την Ελλάδα σοβαρά, αυξάνοντας συνεχώς την έκθεσή τους, όσο και στις αγορές των Φιλιππίνων ή της Χιλής.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Moody’s, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφεραν ότι ο οίκος δεν απένειμε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, καθώς είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες, μόλις πριν από έξι μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Οπως ανέφερε η ίδια πηγή δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η πάγια πρακτική των οίκων αξιολόγησης είναι να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ αναβαθμίσεων, και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές (outlook).

Οσον αφορά τις τράπεζες, η Morgan Stanley έδωσε μήνυμα ότι τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πλέον περιορισμένα, λόγω της αναβάθμισης των χαρτοφυλακίων τους το 2023. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν από μια τυχόν αναβάθμιση του ΧΑ σε status ανεπτυγμένης αγοράς, ενώ με τη διατήρησή του στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, οι μετοχές των τραπεζών διατηρούν την ελκυστικότητά τους.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More