Στις τάξεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων εντάχθηκαν οι τρεις από τους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ενώ και οι εναπομείναντες δύο, δηλαδή οι της Πάφου και Λάρνακας, φαίνεται πως κάνουν τις ίδιες σκέψεις, ώστε να ακολουθήσουν την απόφαση των οργανισμών Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου και να γίνουν μέλη της ΟΕΒ.
Όπως μεταφέρθηκε στον «Φ», η απόφαση για ένταξή τους στην ΟΕΒ – τουλάχιστον για τους τρείς ΕΟΑ που το έπραξαν μέχρι στιγμής – λήφθηκε με στόχο την καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση με τον επιχειρηματικό κόσμο και για αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, που μεταφράζονται σε σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα σε επιχειρηματίες και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη οικονομία.
Εξάλλου, αυτή η πρακτική έχει δοκιμαστεί και με τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων των εν λόγω ΕΟΑ και είχε θετικά αποτελέσματα.
Συνεργασία αντί σύγκρουσης
Υπενθυμίζεται πως οι ΕΟΑ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τουςπαρέλαβαν περίπου 10.000 εκκρεμούσες πολεοδομικές αιτήσεις, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές όσες υποβλήθηκαν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Η «κληρονομιά» που έλαβαν από τις πρώην πολεοδομικές Αρχές έχει προκαλέσει προβλήματα τόσο στους ίδιους τους ΕΟΑ, όσο και στους επιχειρηματίες, που αναμένουν εδώ και καιρό να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν με τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία παραμένουν στον πάγο λόγω ακριβώς αυτών των καθυστερήσεων.
Με ορατό τον κίνδυνο να φρενάρουν το επιχειρείν, οι ΕΟΑ μαζί με την ΟΕΒ αποφάσισαν τη συνεργασία, αντί τη σύγκρουση, βρίσκοντας λύσεις κι όχι σημεία διαφωνίας και ρήξης, ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» άτομο του κυπριακού επιχειρείν.
Αμεσότερη πρόσβαση στις αποφάσεις
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει την απόφαση των ΕΟΑ να εγγραφούν ως μέλη στην Ομοσπονδία, επεξήγησε πως με αυτή την κίνηση θα υπάρχει από πλευράς των επιχειρηματιών πιο καλή επικοινωνία, αμεσότερη μεταφορά των προβλημάτων και των εισηγήσεων τους και αντίστροφα από πλευράς ΕΟΑ, θα γίνεται καλύτερη περιγραφή και ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση των προβλημάτων.
Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου, μέσω αυτής της συνεργασίας θα είναι πολύ πιο εύκολο το επιχειρείν να συμβάλλει στην διαμόρφωση και την προώθηση των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται από τους ΕΟΑ και από τους ΕΟΑ στο κεντρικό κράτος ώστε να προβλήματα να επιλύονται στη ρίζα τους.
«Μόνο με τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος και επιτάχυνση των εξελίξεων για το καλό του τόπου», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Αντωνίου.
Πηγή: philenews.com