Tuesday, September 17, 2024
Home » ΜΟΚΑΣ: Χέρι σε οχήματα, κοσμήματα και μετρητά

ΜΟΚΑΣ: Χέρι σε οχήματα, κοσμήματα και μετρητά

0 comments

Στη δέσμευση και δήμευση μερικών εκατομμύριων ευρώ, ακινήτων, οχημάτων, ακριβών κοσμημάτων, κρυπτονομισμάτων και αξιογράφων προχώρησε πέρσιη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟΚΑΣ), στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Οι δεσμεύσεις και οι δημεύσεις έγιναν μετά από διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών, πρόληψης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΜΟΚΑΣ, η περιουσία που δεσμεύθηκε μετά από δικαστικά διατάγματα που εκδόθηκαν μετά αιτήσεις της Μονάδας κατά το 2022 και το 2023 είναι τα εξής:

  • Μετά από διατάγματα, δεσμεύθηκε ποσό €8.26 εκατ.
  • Μετά από εγγραφή ξένων διαταγμάτων δεσμεύθηκε $35 χιλ.
  • Δεσμεύθηκαν και 15.413 αγγλικές στερλίνες
  • Εννέα οχήματα
  • Ένα ακίνητο
  • Κοσμήματα για 13 ύποπτες υποθέσεις
  • Κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία €90 χιλ.
  • Παράγωγα αξιογράφων $3,076

Το διάταγμα δέσμευσης, εκδίδεται σε τρείς περιπτώσεις. Συγκεκριμένα όταν έχει αρχίσει και δεν έχει περατωθεί ή επίκειται η έναρξη εντός της Δημοκρατίας ποινικής διαδικασίας εναντίον προσώπου για διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, ή αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης εκδίδεται όταν η Μονάδα κατέχει πληροφορία βάσει της οποίας δημιουργείται εύλογη υποψία ότι πρόσωπο δύναται να κατηγορηθεί ή έχει κατηγορηθεί για διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος ή για διάπραξη αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σε ξένη χώρα.

Επιπρόσθετα, το διάταγμα δέσμευσης εφαρμόζεται όταν το δικαστήριο είναι ικανοποιημένο ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι πρόσωπο έχει αποκομίσει οποιοδήποτε όφελος από τη διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος ή αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο εκδόθηκαν και δικαστικά διατάγματα δήμευσης εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα ως εξής:

  • Δήμευση μετρητών €1.88 εκατ. μετά από διατάγματα
  • Δήμευση $181 χιλ., ενός ακινήτου και ενός οχήματος μετά την εγγραφή ξένων διαταγμάτων δήμευσης.

Υπενθυμίζεται πως το διάταγμα δήμευσης εκδίδεται μετά από την καταδίκη προσώπουσχετικά με καθορισμένο αδίκημα (γενεσιουργό ή αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων) και πριν από την επιβολή της ποινής και αφορά την είσπραξη του ποσού των παράνομων εσόδων, όπως αυτά υπολογίζονται και εξακριβώνονται.

Παράλληλα, η εγγραφή και η εκτέλεση διατάγματος δικαστηρίου ξένης χώρας, γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία η αρμόδια αρχή ξένης χώρας υποβάλει αίτημα για εγγραφή και εκτέλεση διατάγματος δέσμευσης ή δήμευσης που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της ξένης χώρας. Το συγκεκριμένο διάταγμα εγγράφεται μετά από σχετικό διάταγμα που εκδίδεται από δικαστήριο στην Κύπρο και καθίσταται εκτελεστέο ως να είχε εκδοθεί από δικαστήριο της Κύπρου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Ηυλοποίηση των συγκεκριμένων ενεργειών γίνεται μετά από δικαστική εντολή της ΜΟΚΑΣ.

Συγκεκριμένα, η εντολή εκδίδεται από τη Μονάδα με σκοπό τη μη εκτέλεση ή την αναστολή εκτέλεσης συναλλαγών σε λογαριασμούς, όταν υπάρχει εύλογη υποψία ότι η συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, για σκοπούς ανάλυσης ύποπτης συναλλαγής ή για μελλοντική έκδοση δικαστικών διαταγμάτων δέσμευσης ή δήμευσης περιουσίας.

Η εντολή μπορεί να ισχύει μέχρι 7 εργάσιμες μέρες και η ισχύς της δύναται να ανανεωθεί για περίοδο που δεν υπερβαίνει συνολικά τις 30 εργάσιμες μέρες.

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More