Friday, September 20, 2024
Home » Μια εισήγηση, κ. Πρόεδρε, για την Τρίτη

Μια εισήγηση, κ. Πρόεδρε, για την Τρίτη

0 comments

Δεν έχει σημασία τι ψήφισε ο καθένας στις προεδρικές. Σημασία έχει να μην μπλέξουμε. Και άλλο.

Η σημερινή Κυβέρνηση κληρονόμησε ΚΑΙ τη δέσμευση της προηγούμενης Κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση. Ναι, χωρίς δικές της μελέτες. Μόνο με τις μελέτες του ιδιώτη ενδιαφερόμενου. Ακριβώς το ίδιο έκανε και η ΕΕ. Που δεν είναι και σε καλύτερη κατάσταση -ως προς τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία- από εμάς.

Όσο δύσκολο κι αν αποδεικνύεται να καταλάβουμε τι συμβαίνει, τα δεδομένα είναι αυτά:

Ένας ιδιώτης (EuroAsia) οραματίστηκε, είπε, μέσα στην καταστροφή του Μαρί το 2011, να συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου με αυτό της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ευρώπης. Για να μην ξαναμείνουμε χωρίς ρεύμα. Και για να πουλούμε ρεύμα στους Ευρωπαίους.

Στην αρχή, γελάσαμε. Μετά είπαμε, κάμε το ρε, αν μπορείς.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πήρε στα σοβαρά το όραμα της EuroAsia.

Και μέσα στον χαμό του κουρέματος, της ύφεσης, της καταλήστευσης των μισθών μας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να στηρίξει τη EuroAsia και τη σύνδεση του ηλεκτρικού μας συστήματος με εκείνο της Κρήτης, της Αττικής και της Ευρώπης όλης.

Η ΕΕ έδωσε μερικά εκατομμύρια για τις… μελέτες. τις οποίες έκανε αυτός που ήθελε να αποδείξει πως το έργο ήταν χρήσιμο και βιώσιμο. Όπως αυτές που έκανε πρόσφατα και ο ΑΔΜΗΕ.

Και η ΕΕ συμφώνησε -αφού το έλεγαν και οι μελέτες- πως ήταν χρήσιμο και βιώσιμο.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στήριξε με πάθος τη διασύνδεση με Κρήτη – Αττική και λοιπά.

Δεν την στήριξε όμως ο ΑΔΜΗΕ. Που κατάφερε να αποσπάσει -προς ιδιον όφελος- από το συνολικό έργο τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Και καλά έκανε. Διαφορετικά δεν θα ήταν προ των θυρών η ολοκλήρωση (από τον ΑΔΜΗΕ) αυτή η διασύνδεση. Ευχόμαστε ολόψυχα να σας βγει σε καλό αδελφοί Κρητικοί.

Η EuroAsia επέμεινε, με την στήριξη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, και όλως αιφνιδίως η ΕΕ αποφάσισε κάποια στιγμή να δώσει στη EuroAsia 657 εκατ. για να γίνει η διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Με προϋπολογισμό έργου γύρω στο 1.4 δισ.

Αλλά η EuroAsia θα έπρεπε να βρει από δικά της κεφάλαια ή από δανεισμό, άλλα 743 εκατ.

Δεν τα βρήκε.

Και μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τής έστειλε απεγνωμένο μήνυμα: Δεν μπορεί η EuroAsia, κάντε κάτι για να μην χάσετε τα 657 εκατ. Και γίνουμε ρεζίλι όλοι.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ απαίτησε να οριστεί ο ΑΔΜΗΕ τεχνικός σύμβουλος για τη διασύνδεση. Και η EuroAsia δέχθηκε.

Και μια μέρα του Οκτώβρη του 2023, απόγευμα, μάς ενημέρωσαν πως η EuroAsia πούλησε το «έργο» στον ΑΔΜΗΕ. «Πούλησε» και τη χορηγία των 657 εκατ. από την ΕΕ. Προς 48.8 εκατ.

Τη ΡΑΕΚ (τη ρυθμιστική αρχή που ήδη είχε καθορίσει με ρυθμιστική της απόφαση πώςακριβώς θα προχωρούσε η διασύνδεση από τη EuroAsia και τι και πώς και πότε θα πλήρωναν οι καταναλωτές ρεύματος) ΔΕΝ την ενημέρωσαν. Και ΔΕΝ ζήτησαν την άδειά της. Ούτε η EuroAsia, ούτε ο ΑΔΜΗΕ, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έκαναν εκ των υστέρων. Μετά που το έγραψαν οι εφημερίδες.

Ο ΑΔΜΗΕ, λοιπόν, αγόρασε το «έργο» της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (το λένε Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ για να ακούγεται πιο βαρβάτο, αλλά το Ισραήλ για την ώρα σκοτώνει Παλαιστινόπουλα) και κληρονόμησε (με χαρά) τη χορηγία των 657 εκατ, και (με ανησυχία) τη ρυθμιστική απόφαση και το CBCA της ΡΑΕΚ (καταμερισμός κόστους μεταξύ κατανωλωτών Κύπρου – Ελλάδας, 63%-37%) αλλά και το συμβόλαιο της EuroAsia με τη Nexans για κατασκευή του καλωδίου, έναντι 1.4 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη καταχάρηκε για την ανάληψη του έργου από τον ΑΔΜΗΕ. Για την ακρίβεια, διεκδίκησε και ζήτησε την εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ.

Αλλά, ο ΑΜΔΗΕ, το πήρε σοβαρά το «όραμα» της EuroAsia και αφού το αγόρασε και εξασφάλισε για το ταμείο του την χορηγία των 657 ΑΛΛΑ και το συμβόλαιο με τη Nexans για 1.4 δισ (μόνο για την κατασκευή του καλωδίου) μάς κατέβηκε και ζήτησε από τη ΡΑΕΚ να αλλάξει τις αποφάσεις της.

Τι ζήτησε (μέσες – άκρες); Να του πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος σε Κύπρο και Ελλάδα όλα τα έξοδά του, από την πρώτη μέρα έναρξης υλοποίησης της συμφωνίας. Και επιπλέον, να του δώσουμε -Κύπριοι και Ελλαδίτες- έξτρα απόδοση (κέρδος) 8.3% για 17 χρόνια και όχι για 12 χρόνια, που είχε δεκτεί η EuroAsia. Και επιπλέον, ζήτησε να του διασφαλίσουμε πως αν η Τουρκία «τουμπάρει» το έργο, ότι θα του πληρώσουμε όλο το κόστος που επιβάλλουν οι συμφωνίες που υιοθέτησε, ακόμα και αν δεν απολαύσουμε (Κύπριοι και Ελλαδίτες) τα οφέλη της διασύνδεσης.

Την Τρίτη θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθώς ο ΑΔΜΗΕ και η ανεκδιήγητη Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούν να πληρώσουμε (Κύπριοι και Ελλαδίτες) όλα τα λεφτά, ακόμα κι αν το έργο δεν γίνει. Και να πληρώνουμε από 1/1/2025, όχι όταν λειτουργήσει η διασύνδεση. Και με προνομιακό ασφαλισμένο κέρδος 8.3% (αντί 4.6% που είναι το καθιερωμένο στην Κύπρο) για 17 χρόνια, αντί για 12 χρόνια που προβλέπει η ρυθμιστική απόφαση του 2023, την οποία αποδέκτηκε ο ΑΔΜΗΕ τον Οκτώβριο του 2023, αγοράζοντας το όραμα της EuroAsia.

Δύσκολη η θέση σας, Πρόεδρε Χριστοδουλίδη.

Είμαστε δίπλα σας.

Υπάρχει μια λύση για να μην αναιρέσει η Κύπρος αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, αλλά και για να μην υποχωρήσει στον αδελφικό εκβιασμό:

Να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ στην εκτέλεση του έργου -με τις ευχές μας και τη βοήθειά μας- στη βάση του ρυθμιστικού πλαισίου που ίσχυε την ημέρα που ο ίδιος αγόρασε το έργο τον Οκτώβριο του 2023.

Χωρίς καμία αλλαγή. Αλλά ας συνεχιστεί, πιο ψύχραιμα, ο διάλογος για την εφαρμογή της συμφωνίας της Δευτέρας. Νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά θα διασφαλίσει ότι το τελικό κόστος δεν θα ξεφύγει πέραν του 1.94 δισ + 10% ή αν ξεφύγει θα το πληρώσουν οι επενδυτές.

Αν υπαναχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ, θα δείξουμε κατανόηση και θα βγάλουμε τον σκασμό.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More