Monday, September 16, 2024
Home » Μια δύσκολη απόφαση μπορεί να πρέπει να την αναβάλεις

Μια δύσκολη απόφαση μπορεί να πρέπει να την αναβάλεις

0 comments

Πολύς κόσμος, ακόμα και βουλευτές, κομματικοί και παράγοντες της οικονομίας, εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται πως η πολυαναμενόμενη απόφαση της ΡΑΕΚ για την ένσταση του ΑΔΜΗΕ στην απόφαση να μην αρχίσει από 1/1/2025 η ανάκτηση εξόδων για την ηλεκτρική διασύνδεση δυνατό να αποδειχθεί πολύ πιο καθοριστική από τη μελλοντική απόφαση της Κυβέρνησης αν θα επενδύσει ή όχι 100 εκατ. ευρώ.

Πιστεύει πολύς κόσμος ότι είμαστε σε φάση να αποφασίσουμε -εμείς- αν θα γίνει το έργο ή όχι. Αυτή η απόφαση όμως λήφθηκε πριν από χρόνια και δεν λήφθηκε από εμάς. Αλλά δεν λήφθηκε ερήμην μας. Φτάνει με τα κλαψουρίσματα. Λήφθηκε από την Κομισιόν, με την στήριξη της προηγούμενης Κυβέρνησης και με ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ. Όχι για να τα «πάρει» ο ΑΔΜΗΕ, αλλά για να κάνει το έργο η κυπριακή EuroAsia. Με τη στήριξη πολλών που σήμερα φωνάζουν, μάλλον γιατί άλλαξε ο φορέας υλοποίησης ή γιατί -μετά από χρόνια- κατάλαβαν ότι θα επηρεάσει τα υπερ-κέρδη (ναι, η στήλη δαιμονοποιεί τα υπερκέρδη, Χάρη) στη ράχη μας.

Η διασύνδεση θα γίνει, εκτός αν μετανιώσει ο ΑΔΜΗΕ. Ή αν η ΕΕ αποσύρει τη χορηγία των 657 εκατ. ευρώ, οπότε… θα μετανιώσει ο ΑΔΜΗΕ. Όσοι σκέφτονται πως δεν έχει τα τέτοια η ΕΕ να το κάνει, ας θυμηθούν ότι πριν 20 μέρες μάς είπε να δώσουμε πίσω τα 68 εκατ. που μας έδωσε για το τερματικό.

Δεν πέφτει κανένας λόγος σήμερα στην Κυβέρνηση για τη διασύνδεση.

Πέφτει όμως λόγος στη ΡΑΕΚ. Η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή. Όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα. Κοινοτικό κεκτημένο λέγεται, μας αρέσει – δεν μας αρέσει.

Μπορεί η ΡΑΕΚ να «απαγορεύσει» τη διασύνδεση; Μάλλον όχι, αλλά μπορεί να την παρεμποδίσει. Θέλει να την παρεμποδίσει; Άποψη της στήλης; ΟΧΙ. Αν η διασύνδεση είναι σήμερα στο στάδιο της υλοποίησης, αφού κατασκευάζεται το καλώδιο, οφείλεται και στη ΡΑΕΚ. Και στη ΡΑΕ της Ελλάδας.

Η ΡΑΕΚ όμως, μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και ήρθαν έτσι τα πράγματα, που η ΡΑΕΚ μπορεί να συμβάλει στο πάγωμα του έργου, εμμένοντας στην απόφαση της 2ας Ιουλίου, ΧΩΡΙΣ να έχει άδικο.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πληρώνουμε εκατομμύρια εν συνόλω (αλλά κάτι λιγότερο από 1 σεντ ανά κιλοβατώρα ο καθένας την επόμενη τετραετία, σιγά τα ωά) και στο τέλος να μας πει η Τουρκία «λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο». Και να μείνουμε ολόγελοι (χάσκοντας, κ. Μανουσάκη). Πάλι.

Ο ΑΔΜΗΕ απειλεί πως αν δεν αρχίσουμε να τον πληρώνουμε από το 2025 δεν θα προχωρήσει το έργο. Και η Κομισιόν μάς στέλνει με τον αυστηρότερο τρόπο το μήνυμα πως αν η ΡΑΕΚ δεν επιτρέψει ροή χρημάτων στον ΑΔΜΗΕ από 1/1/2025 θα αποσύρει τη χορηγία 657 εκατ. Χωρίς την οποία το έργο θα πνιγεί στη θάλασσα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι πολύ χρήσιμη για τη χώρα, για την οικονομία και για τα νοικοκυριά. Χωρίς αυτήν, οι ιθαγενείς παραγωγοί και προμηθευτές θα συνεννοούνται μεταξύ τους και θα μας υπερχρεώνουν, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Αυτό κάνουν και σήμερα.

Έχουμε μια δυνατότητα να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό, μέσω του καλωδίου. Θα πρέπει όμως το καλώδιο να περάσει από βυθό που θέλει να ελέγχει η Τουρκία. Να πούμε από τώρα όχι, «τσιμεντώνοντας» τις τουρκικές διεκδικήσεις; Να ελπίσουμε στην ευρωπαϊκή και αμερικανική στήριξη;

Δεν έχουμε πολύ χρόνο για σκέψη. Αν στις 9 Αυγούστου πάρει την απόφαση η ΡΑΕΚ να εμμείνει στην ανάκτηση των εξόδων του ΑΔΜΗΕ μετά τη λειτουργία του καλωδίου (2030 και αν), υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η διασύνδεση να μην προχωρήσει. Αν υπαναχωρήσει η ΡΑΕΚ, θα πρέπει όσοι πιστεύουν να βάλουν τον σταυρό τους.

Ε τότε, ας μην πάρει απόφαση η ΡΑΕΚ στις 9 Αυγούστου! Βολικό!

Και πότε να την πάρει; Όταν δεν θα μπορεί να την αποφύγει. Δηλαδή; Όταν διαπιστωθεί – μέσω νέων διαβουλεύσεων- ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι διατεθειμένος να συνδιαλλαγεί και να δεχθεί μία μέση λύση. Αυτήν που είχε προτείνει εξαρχής η ΡΑΕΚ: Θα πάρετε τα λεφτά σας μέχρι τελευταίου σεντ, μαζί με το εγγυημένο κέρδος σας 8.3%, αλλά θα αρχίσει η πληρωμή όταν το έργο θα κάνει «κώλο». Δηλαδή, όταν θα αρχίσει η πόντιση του καλωδίου. Ξέρετε που.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More