Το ναυάγιο που υπήρξε στα τέσσερα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούσαν το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, τη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας, το δρόμο Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς καθώς τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου στον Ποταμό Λιοπετρίου, οδηγούν σε αλλαγές στη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται έφεραν στο φως προβλήματα που οδηγούν σε καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις έργων, γι αυτό απαιτούνται πολλές αλλαγές, καθώς η κατάρρευση των έργων ή η μεγάλη τους καθυστέρηση ζημιώνει το κράτος και ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πιο αποτελεσματικός έλεγχος για τις δημόσιες συμβάσεις, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι κατέθεσαν πρόταση νόμου, με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί της Ρύθμισης των Διαδικασίων Δημοσίων Συμβάσεων.
Οι εισηγητές της πρότασης νόμου, Μαρίνος Μουσιούτας της ΔΗΠΑ και Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων, προτείνουν τη δημιουργία Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, για σκοπούς αποτελεσματικότερου ελέγχου και ενίσχυσης της διαφάνειας σε σχέση με την πληροφόρηση που παραχωρείται για τη σύναψη και την υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων.
Για σκοπούς ενημέρωσης και ελέγχου, στο σχετικό Μητρώο θα αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σε σχέση με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν αλλά και για τα χρονοδιαγράμματα.
Αναλυτικά, η αρμόδια αρχή δημοσίων συμβάσεων(Γενικό Λογιστήριο) θα πρέπει να τηρεί μητρώο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η αναθέτουσα αρχή, ο συμβαλλόμενος οικονομικός φορέας, η ημερομηνία σύναψη της σύμβασης, η ημερομηνία έναρξης και λήξης της σύμβασης καθώς η αρχική και η τελικά αξία της σύμβασης.
Παράλληλα, στο Μητρώο θα περιλαμβάνεται και η ημερομηνία έναρξης των εργασιών για εκτέλεση του έργου, η ημερομηνία της συμφωνηθείσας ολοκλήρωσης των έργων και η πραγματική ημερομηνία ολοκλήρωσης τους.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η αρμόδια αρχή θα καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων από τιςαναθέτουσες αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της πρότασης στο σχετικό Μητρώοθα καταχωρούνται δημόσιες συμβάσεις για προμήθειες και υπηρεσίες, η αξία των οποίων (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) θα ξεπερνούν τις €500 χιλ.
Όπως υποστηρίζουν οι εισηγητές της πρότασης, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ενημέρωση και στενή παρακολούθηση για όλες τις διαδικασίες, καθώς και για το κόστος.
Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση νόμου θα τεθεί στο μικροσκόπιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο ΔΗΣΥ είχε εγγράψει για συζήτηση σχετικό θέμα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
Πηγή: philenews.com