Monday, September 9, 2024
Home » Με τράπεζες και blue chips η νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με τράπεζες και blue chips η νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο

0 comments

Με τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και αρκετά blue chips να σημειώνουν άνοδο και με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται στα 111 εκατ. ευρώ, απόρροια και της δραστηριοποίησης ισχυρών χαρτοφυλακίων, τοΧρηματιστήριο της Αθήνας κλείνοντας με κέρδη 0,87% συνεχίζει να κινείται «στήθος με στήθος» με τον Nasdaq (+43%) για την κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως από πλευράς αποδόσεων μεταξύ των χρηματιστηρίων που έχουν σταθερό νόμισμα αναφοράς.

Οι μετοχές παγκοσμίως βάσει του δείκτη MSCI World σημειώνουν άνοδο 20,5% από την αρχή του έτους έναντι 12% για τις ευρωπαϊκές μετοχές του βάσει του δείκτη STOXX Europe 600, 4,3% των μετοχών των αναδυόμενων αγορών βάσει του σχετικού δείκτη MSCI EM (σε $) και 39% του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, ενώ ο τοπικός δείκτης της Ελλάδας, MSCI Greece, που παρακολουθούν οι διεθνείς επενδυτές, σημειώνει κέρδη 43% από την αρχή του έτους. Χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούσαν πως οι επενδυτές συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα «στοιχήματα» για επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων, χωρίς να βλέπουν πάντως κάποια σημαντική ανοδική κίνηση λίγες ημέρες πριν από το τέλος του έτους, εκτός εάν υπάρξει ένα έντονα θετικό σύνθημα από τη Wall Street.

«Santa Claus rally»

Οπως συμβαίνει πάντως παραδοσιακά την περίοδο αυτή – έξι συνεδριάσεις πριν από την ολοκλήρωση του έτους και την ανατολή μιας νέας χρονιάς – ορισμένοι στην αγορά έκαναν λόγο για την πιθανότητα μιας ανοδικής κίνησης εν είδει ενός «Santa Claus rally», ενώ άλλοι προετοιμάζονται για το «φαινόμενο του Ιανουαρίου» (January effect), όπου ιστορικά οι μετοχές σημειώνουν κέρδη κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Ο Εποπτικός Βραχίονας της ΕΚΤ στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων τηςεποπτικής του επισκόπησης και Διαδικασίας Αξιολόγησης (SREP) για το 2023, αν και αποφασίστηκε να αυξηθεί ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από το 10,7% στο 11,1%, ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα καθώς και αυξημένη κερδοφορία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο σχετικά με τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρά το 2024, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι το 2023, λόγω πιέσεων στα περιθώρια και υποτονικής ανάπτυξης των δανείων, καθώς και των υψηλότερων δαπανών και πιστωτικού κόστους, εκτίμησε η DBRS, η οποία πάντως προσφάτως αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Για την ελληνική οικονομία προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,2% φέτος, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να επιβραδύνεται στο 1,3% το 2024, πριν επανέλθει στην περιοχή του 2% το 2025.

Μετοχές

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν χθες οι μετοχές των Ελλάκτωρ (+6,40%), Quest (+3,56%), Eurobank (+2,88%), Aegean Airlines (+2,52%), ΔΕΗ (+2,37%), Mytilineos (+1,99%), Πειραιώς (+1,66%), Lamda Development (+1,42%), Εθνική (+1,29%), ΟΠΑΠ (+1,26%) και ΕΥΔΑΠ (+1,02%), ενώ από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,62%), Trastor (+7,81%), ΚΛΜ (+6,69%), Ιντρακάτ (+5,01%) και Attica Group (+3,88%).

Χθες διεγράφησαν από το ΧΑ οι 8.245.534 ίδιες μετοχές του ΟΤΕ (-1,31%), ενώ σημειώνεται πως στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 1,1 εκατ. ευρώ, συνολικής διάρκειας ενός έτους, προχώρησε η CNL Capital ΕΚΕΣ ΔΟΕΕ και η Invel Real Estate ανακοίνωσε πως κατέχει πλέον άμεσα και έμμεσα το 87,01% της Prodea.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία για το Χρηματιστήριο Αθηνών όσον αφορά τις νέες εισαγωγές, η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ενισχύσει το βάθος και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις και η πρόοδος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και το 2024.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More