Με βάση όλες τις ενδείξεις, το 2025 ξεκίνησε με πολύ σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο. Η πρώτη αφορά την έναρξη νέων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ μας και η δεύτερη με τις συναντήσεις για το Κυπριακό. Και τα δύο θέματα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για όλους μας και αφορούν το μέλλον του τόπου.
Ιδιαίτερο στοιχείο και για τις δύο αυτές εξελίξεις, η σύνδεση που επιχειρεί να κάνει η Άγκυρα των ενεργειακών θεμάτων με το Κυπριακό. Ως γνωστόν, η Τουρκία αντιδρά σε κάθε γεώτρηση που επιχειρεί η Κύπρος και συνήθως προκαλεί με την αποστολή πλοίων της για να εμποδίσουν τις έρευνες των ενεργειακών εταιρειών. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες το «Υπεξ» του ψευδοκράτους μάς απείλησε και με «λήψη των απαραίτητων μέτρων», εάν επιχειρήσουμε τις νέες γεωτρήσεις.
Ακόμα, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι Άγκυρα και ψευδοκράτος μιλούν για ηλεκτρική διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία,σε αντιπαραβολή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, στο Κυπριακό, ενώ φαίνεται να αποδέχθηκαν τη συνάντηση, πρώτα Χριστοδουλίδη-Τατάρ για τα οδοφράγματα και ύστερα την 5μερή, συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν συζητούν τίποτα άλλο από τη λύση δύο κρατών και προβολή απαράδεκτων αιτημάτων για τις αεροπορικές συνδέσεις του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τους σφετεριστές ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και το εμπόριο.
Απ’ όλα αυτά, γίνεται φανερό ότι ο ΟΗΕ θα καταβάλει μια νέα σοβαρή προσπάθεια για ύπαρξη σημείου σύγκλισης για διάλογο, αλλά η τουρκική πλευρά μάλλον θα την απορρίψει. Εκτός κι’ αν στρατηγικά, η Τουρκία μιλά για λύση δύο κρατών, ώστε να δεχθεί η δική μας πλευρά συζήτηση για ομοσπονδία, με τουρκικούς όρους.
Δεν ξέρουμε πώς προετοιμάζονται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση για τα δύο αυτά θέματα, όμως οι χειρισμοί και ίσως οι αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε θα είναι καθοριστικές για το αύριο του τόπου.
Στον μεν ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να προχωρήσουν οι νέες γεωτρήσεις, διότι εκτός του ότι έχουμε γραπτές δεσμεύσεις απέναντι σε ξένες εταιρείες κολοσσούς, υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να υπογράψει μνημόνιο με τη νέα εξουσία στη Συρία για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ τους.
Αν επισυμβεί αυτό, παρανόμως μεν, αλλά εξαφανίζεται η δική μας ΑΟΖ και όλοι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα κινδυνεύσουν να πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων. Η διάσταση αυτή, δείχνει και το άμεσο της διενέργειας των νέων γεωτρήσεων στα κοιτάσματα «Ηλέκτρα» και «Πήγασος».
Όμως, εκτός των τουρκικών απειλών, έχουμε και το δικό μας θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ΑΟΖ για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην Κύπρο. Οποιεσδήποτε περιπλοκές με την Τουρκία θα απειλήσουν και αυτή τη στόχευση.
Στο Κυπριακό, τώρα, η εικόνα είναι αρκετά συγκεχυμένη. Και αυτό, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ δέχθηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία για 5μερη, χωρίς να ξεκαθαριστεί κατά πόσο η Τουρκία δέχθηκε να τεθεί στο τραπέζι το πλαίσιο Γκουτέρες. Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τι θα συζητηθεί στην 5μερή, η λύση ομοσπονδίας με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες ή η εμμονή των Τούρκων για δύο κράτη;
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ώστε να γνωρίζουμε το αντικείμενο της 5μερούς συνάντησης Χριστοδουλίδη, Τατάρ, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι γεγονός ότι η νέα χρονιά ήρθε φέρνοντας μπροστά μας δύο κρισιμότατα θέματα για τον τόπο και το μέλλον μας. Δύο θέματα, τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε επιτυχώς, αν θέλουμε να εξελιχθεί θετικά όλο το 2025 για την Κύπρο.
Τόσο το Κυπριακό, όσο και τα ενεργειακά επηρεάζουν την οικονομία και τη ζωή μας, γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλή προετοιμασία. Ελπίζουμε, όσοι έχουν την ευθύνη να είναι σε θέση να ανταποκριθούν ανάλογα…
Πηγή: philenews.com