Sunday, September 8, 2024
Home » Με το δεξί η νέα χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με το δεξί η νέα χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Ποδαρικό με το δεξί έκανε στη νέα χρονιά τοελληνικό χρηματιστήριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου τα επίπεδα των1.300 μονάδων. Στο τετραήμερο των συναλλαγών μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς, ο γενικός δείκτης της αγοράς ενισχύθηκε αθροιστικά κατά 1,43%, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο 1,45% το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δύο βασικοίκαταλύτες για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΧΑ και το 2024 θα είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον και τακέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τη νέα χρονιά με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στα εταιρικά αποτελέσματα.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Δημοσίου στο μέτωπο της αποχώρησής τουαπό το μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περυσινής χρονιάς διατέθηκε το 1,4% της Eurobank και το 9% της Alpha Bank, με τις δύο τράπεζες να επιστρέφουν στον πλήρη έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το 22% της Εθνικής. Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης έως και του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να ακολουθήσει από το καλοκαίρι και ύστερα η διάθεση του υπόλοιπου 18% που κατέχει στην Εθνική.

Κατά τα άλλα, το 2024 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η χρονιά που οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην εποχή των μερισμάτων. Οι σχετικές συζητήσεις με τον επόπτη έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο β΄ τρίμηνο, πριν από τις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους.

Οικονομία και αγορές

Τέλος, την πορεία οικονομιών και αγορών αναμένεται να καθορίσουν και οι αποφάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, καταγράφηκε επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, μετά την επιβράδυνση των προηγούμενων μηνών. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να καθυστερήσει τις πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, τις οποίες ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν ακόμη και έως τον Απρίλιο.

Σύμφωνα μεέκθεση της Alpha Bank, ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να συνεχίσει την αποκλιμάκωσή του, από 8,7% το 2022 σε 6,9% το 2023 και 5,8% το 2024 (IMF World Economic Outlook, October 2023), ως απόρροια της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, που υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων. «Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά, όμως δεν αναμένεται να επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, πριν από το 2025, στις περισσότερες περιπτώσεις» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Οπως επισημαίνουν στην ίδια ανάλυση, «αναμφίβολα, η πρωτοφανής αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 450 μονάδες βάσης, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, συνέβαλε καταλυτικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που αναμένεται να προσεγγίσει τον στόχο του 2% στην ευρωζώνη, στα τέλη του 2025. Ομως οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι μισθολογικές αυξήσεις και το δημοσιονομικό κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων, παραμένουν».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More