Νέες απώλειες σημείωσε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το προηγούμενο πενθήμερο, υπό την πίεση του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Την περασμένη Παρασκευή δε, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Αν και οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, το πρόσημο της εβδομάδας ήταν για δεύτερη συνεχή φορά αρνητικό.
Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2,73%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε πτώση 2,53%. Ως αποτέλεσμα, από την αρχή του έτους τα κέρδη των δύο δεικτών περιορίστηκαν στο 6,98% και 9,71% αντίστοιχα. Η αλήθεια είναι ότι μετά το τελευταίο placement της Τράπεζας Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, οι πωλητές υπερτερούν των αγοραστών στο ΧΑ.
Αναλυτές σημειώνουν πως σε αυτή τη φάση αναζητούνται νέοι καταλύτες, προκειμένου να δοκιμάσει η αγορά υψηλότερα επίπεδα, προσθέτοντας πως επιπλέον στήριξη θα πρέπει να δοθεί και από τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες τα μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες είναι μεικτά. Εξάλλου, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ζητούμενο για τους επενδυτές αποτελεί η επιβεβαίωση των προβλέψεων για επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2024, μετά την προσγείωση των ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του 2% το 2023, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Κατά τη Merit Χρηματιστηριακή, με την αγορά «να έχει χάσει το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1.360 μονάδων, ενώ για τη συνέχεια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την τάση θα καθορίσουν και oι εξελίξεις στα χρηματιστήρια του εξωτερικού». Κατά τους αναλυτές της, στα θετικά της περασμένης εβδομάδας περιλαμβάνονται τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Motor Oil, με τον Ομιλο να συνεχίζει να υλοποιεί το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, ενώ παράλληλα έχει ισχυρή κερδοφορία και πολύ ικανοποιητικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους του. Επίσης αναφέρεται στο πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, αλλά και στο άνοιγμα της Aegean στην κινεζική αγορά, μετά τη συμφωνία της με την Juneyao Air, που ενισχύουν τις προοπτικές των δύο εισηγμένων.
Επιτόκια
Τον τόνο στην αγορά την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν καταγράφηκαν μεταβολές στην ακολουθούμενη πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες παρείχαν ενδείξεις ότι η έναρξη του κύκλου μείωσης των βασικών επιτοκίων τους είναι πλέον κοντά, καθιστώντας εμμέσως το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, που θα συνοδεύεται από την επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, ως το πλέον πιθανό.
Σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, γενικότερα η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά πετυχαίνοντας ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αρκετά καλές. «Ωστόσο, βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων δεικτών, είναι πολύ πιθανή κάποια συγκράτηση το επόμενο διάστημα, ενώ και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαίνεται πως τελευταία έχει περιοριστεί σημαντικά» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του συστημικού ομίλου. Στην ευρωζώνη από την άλλη πλευρά, η οικονομική στασιμότητα του δ’ τριμήνου του 2023 επεκτείνεται πλέον και στο α’ τρίμηνο του 2024. Ομως, θετικά επιδρούν το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και η συνεχιζόμενη, έστω και αργή, πτώση του πληθωρισμού.