Εν μέσω πιέσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς το 56% των 60 και πλέον κορυφαίων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Νταβός αναμένει πως οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με υψηλό βαθμό περιφερειακών αποκλίσεων και σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται και από τις γεωπολιτικές εντάσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ύστερα και από κέρδη 4,66% από την αρχή του έτους, βρέθηκε επίσης χθες στο «κόκκινο» (-1,55%), με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα να δημιουργούν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.
Σύμφωνα εξάλλου με έρευνα μεταξύ των πελατών της Goldman Sachs στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου παγκόσμιας στρατηγικής της τράπεζας στο Λονδίνο, οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν μακράν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία φέτος, με τον πληθωριστικό κίνδυνο να υποχωρεί σημαντικά. Ειδικότερα για το 54% των ερωτηθέντων οι γεωπολιτικές συγκρούσεις αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 17%, τον πληθωρισμό την 3η θέση με 15% και την ενδεχόμενη ύφεση να ακολουθεί με 14% στην 4η θέση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και 256 διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων με υπό διαχείριση κεφάλαια συνολικού ύψους 669 δισ. δολαρίων, κατά την τελευταία έρευνα του Ιανουαρίου της Bank of America. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες fund managers θεωρούν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές και τις οικονομίες τις γεωπολιτικές εντάσεις οι οποίες βρέθηκαν με ποσοστό 25% στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ενδεχόμενο μιας απότομης προσγείωσης των οικονομίων (24%) και στην τρίτη θέση (με 21%) έχει υποχωρήσει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.
Mετοχές
Η αξία των συναλλαγών χθες στο ΧΑ ανήλθε στα 87,23 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 83 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Πειραιώς (-3,90%), Ελλάκτωρ (-3,72%), Εθνικής (-2,72%), Τιτάν (-2,26%) και Alpha Bank (-2,22%).
Συνολικά ξεχώρισαν οι πιέσεις στις τράπεζες (-2,18%), με τη Mediobanca, κόντρα στη μέση εκτίμηση των αναλυτών διεθνών οίκων που βλέπουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο και ισχυρές ανοδικές τάσεις για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, να θεωρεί (contrarian σύσταση) ότι το ράλι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ολοκληρώθηκε, προχωρώντας σε υποβαθμίσεις των συστάσεών της. Ειδικότερα, συστήνει πλέον «ουδέτερη θέση» από «υπεραπόδοση» με νέα τιμή-στόχο στα 1,70 ευρώ (από 1,80 ευρώ προηγουμένως) για τη μετοχή της Alpha Bank, «υποαπόδοση» από «ουδέτερη θέση» με τιμή-στόχο τα 6,7 ευρώ (από 6,3 ευρώ) για την Εθνική, ενώ η σύσταση «ουδέτερης θέσης» με τιμή-στόχο τα 3,65 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πάντως ο SSM, η Εσθονία με 82,2% και η Ελλάδα με 79,25% επί των λειτουργικών εσόδων αναδεικνύονται πρωταθλήτριες των επιτοκιακών κερδών στην ευρωζώνη, την ώρα που ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 60,56%.
Η Eurobank Equity προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Mytilineos στα 45,20 ευρώ από 40,30 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «αγοράς» για τον τίτλο, ενώ μεταξύ 4,25% και 4,60% ορίστηκε το εύρος επιτοκίου για το πενταετές ομόλογο ύψους έως 200 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Autohellas με τις εγγραφές να ξεκινούν σήμερα και να ολοκληρώνονται την Παρασκευή.