Monday, September 16, 2024
Home » Με τους χειροκροτητές δεν κτίζεις βιώσιμες πολιτικές

Με τους χειροκροτητές δεν κτίζεις βιώσιμες πολιτικές

0 comments

Δεν ιδρώνει κανενός τ’ αυτί του από τις υποδείξεις, συστάσεις και προειδοποιήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία μετουσιώθηκε σε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με την οποία θα παραχωρηθούν αυξήσεις της τάξης του 1,5% στους εργαζόμενους στην κρατική μηχανή.

Μια απόφαση που ανακοινώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη και μερικές εβδομάδες μετά που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου είχαν αποστείλει αυστηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση πως δεν θα αποδεχθούν κουτσούρεμα των ωφελημάτων, καθώς ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη μελέτη για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, είχε προτείνει να μπει ψαλίδι σε διάφορα οικονομικά οφέλη των κυβερνητικών.

Να σημειωθεί πως στην ενδιάμεση έκθεση για το 2024 το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικό και συνάμα δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την αύξηση του κόστους του κρατικού μισθολογίου, χωρίς να γίνεται καμία κίνηση για βελτίωση της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής.

Μεταξύ άλλων, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τόνισε τα εξής στην ενδιάμεση έκθεση του: «Η συνέχιση της αύξησης του κόστους του κρατικού µισθολογίου και δη χωρίς την παράλληλη αύξηση της ποιότητας της κρατικής µηχανής, αποτελεί µια από τις σοβαρότερες ανησυχίες για την πορεία των δηµοσίων οικονοµικών τα επόµενα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ανελαστικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται σε απόλυτο ποσό αλλά κυρίως ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του κράτους, η ανισορροπία που δημιουργείται θα απαιτήσει σοβαρές και κατά πάσα πιθανότητα δύσκολες, πολιτικά, αποφάσεις, όπως προκύπτει και από τη -µετά από πρόσκληση της Δηµοκρατίας- ανάλυση του ΔΝΤ».

Η συγκεκριμένη θέση δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει το αρμόδιο υπουργείο το οποίο ουσιαστικά δεν έχει τοποθετηθεί για τις συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί πως το κρατικό μισθολόγιο αποτελεί σχεδόν το 25% δαπανών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας, το κόστος προσωπικού στην Κύπρο ανέρχεται σε 28.8% του ΑΕΠ, σε σύγκριση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο που βρίσκεται στο 15.4%.

Και όλα αυτά την ώρα που εξετάζεται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου. Με την τελευταία συμφωνία για την παραχώρηση των μισθολογικών αυξήσεων, όπως φαίνεται, το κράτος δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο ουσιαστικά αγνοεί και δεν υπολογίζει.

Για την Ιστορία, να αναφέρουμε πως ο ρόλος και η αποστολή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι η δημόσια, έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση, με στόχο την αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των δημοσίων οικονομικών.

Παράλληλα, θα πρέπει να προωθούνται βέλτιστες πρακτικές δημοσιονομικής διαχείρισης, με στόχο τη μακροοικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών.

Σύμφωνα με την αποστολή του Συμβουλίου, η μακροπροληπτική προσέγγιση συνεπάγεται όχι μόνο τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα του ετήσιου προϋπολογισμού της Δημοκρατίας, αλλά και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για διασφάλιση της ευρωστίας της Κύπρου και των πολιτών σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη, καθώς το κράτος αποφασίζει χωρίς να υπολογίζει τους κινδύνους με τους οποίους πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη η κυπριακή οικονομία. Αντί το κράτος να βρίσκει τρόπους για αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο και να προχωρήσει σε διόρθωση των αδυναμιών της κρατικής μηχανής, επιλέγει την εύκολη λύση παραχωρώντας μισθολογικές αυξήσεις για να είναι αρεστό στους δημοσίους υπαλλήλους.

Θα ήταν καλό κάποιοι να καταλάβουν πως με τους χειροκροτητές δεν κτίζεις πολιτικές αλλά μόνο με τη λήψη σωστών αποφάσεων που διασφαλίζουν τη βιώσιμη πορεία των δημόσιων οικονομικών, σήμερα και στο μέλλον.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More