Sunday, September 22, 2024
Home » Με την πανίσχυρη TAQA η κοινή επένδυση στον Great Sea Interconnector – Τι είπε ο Πρόεδρος

Με την πανίσχυρη TAQA η κοινή επένδυση στον Great Sea Interconnector – Τι είπε ο Πρόεδρος

0 comments

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο κανάλι OPEN Beyond της Ελλάδας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν συγκεκριμένα τη συνεργασία με τον κολοσσό στις ενεργειακές επενδύσεις, στην ΕΕ και αλλού, κρατική εταιρεία TAQA.

Θυμίζουμε ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την TAQA, μαζί με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τα ΗΑΕ και είχε επαφές σε ανώτατο επίπεδο για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, με προτεραιότητα στην κοινή επένδυση Κύπρου – TAQA στη διασύνδεση.

Η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται αναγκαία, καθώς οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η από μόνας επένδυση της TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση σκοντάφτει στο ενωσιακό κεκτημένο, καθώς η κρατική εταιρεία των ΗΑΕ έχει τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ΕΕ και αλλού.

Η συνεργασία Κύπρου – ΗΑΕ πιθανό να γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα επενδύσει με πολύ σημαντικό ποσοστό μετοχών στον Great Sea Interconnector. η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ. Για την ώρα, πρόθεση του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική του οποίου είναι ο GSI) είναι να περιορίσει το μετοχικό κεφάλαιο κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν πολύ σημαντικές, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν και στην παρουσία του ιδίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «η τελευταία συνάντηση που έγινε κατ’ ιδίαν στη Λευκωσία, μετά από δική μας πρωτοβουλία, ήταν καθοριστικής σημασίας για να πάρουμε αυτή την πρώτη απόφαση».

Μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεση οΠρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή και στο μετοχικό κεφάλαιο λέγοντας ότι αυτό είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς αναμένονται ορισμένα δεδομένα για πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη σημασία των συμβολαίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναφέροντας ότι ένα μέρος του έργου δεν έχει ακόμη υπογραφεί (σ.Φ. για τους σταθμούς μετατροπής τάσης, από τη Siemens) και αναμένονται τα πρώτα προσχέδια. Υπέδειξε ότι τα συμβόλαια είναι άμεσα συνυφασμένα με το κόστος, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια σε καμία απολύτως περίπτωση να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα μετακυλήσει κόστος στον καταναλωτή».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Αντίστοιχο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και από το Κατάρ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτοί που θα συμμετέχουν στο οικονομικό κομμάτι της διασύνδεσης θα είναι και σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας σε ενδεχόμενο μιας απειλής από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα όταν επενδύσουν σε ένα τέτοιο έργο τους ενδιαφέρει άμεσα και η υλοποίηση του έργου». Πρόσθεσε ότι δεν τίθενται σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε της Ελληνικής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «το εν λόγω έργο επιχορηγείται με ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έργο κοινής ωφέλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ούτε αποδέχονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και εάν υπάρχουν αστερίσκοι για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «μιλάμε ειλικρινά, μιλάμε πολύ συχνά για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδεχομένως να έχουμε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις που μέσα από το διάλογο τις επιλύουμε».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More