Tuesday, September 17, 2024
Home » Με ρυθμό 2% έτρεξε η ελληνική οικονομία το 2023

Με ρυθμό 2% έτρεξε η ελληνική οικονομία το 2023

0 comments

Με ρυθμό ανάπτυξης 2% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το 2023, όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ρυθμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η οποία προέβλεπεάνοδο του ΑΕΠ 2,4%, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τοποθετούσε τον πήχη της ανάπτυξηςστο 2,2%.

«Παρά τη μικρής κλίμακας αναθεώρηση προς τα κάτω ως προς την εκτίμηση του ΑΕΠ του 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ, το σημαντικό νέο είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι τετραπλάσιοι από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» σχολίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μία πλευρά με τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές από την άλλη».

Για φέτος η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9%, ενώ η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%, με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να είναι αισιόδοξοι, χωρίς να αποκλείουν την έκπληξη.

Ενα πρώτο σήμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα δοθεί παραμονές των ευρωεκλογών, με την ανακοίνωση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, ενώ το βάρος δίνεται στην πορεία του προϋπολογισμού από την οποία θα κριθεί η χορήγηση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ευάλωτους το Πάσχα. Πάντως η φετινή χρονιά δεν είναι δημοσιονομικά εύκολη, καθώς η χώρα καλείται να αυξήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να πετύχει τον στόχο του 2,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024, αλλά και που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά για νέα μέτρα στήριξης, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει (ΣΚΑΪ) ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εσόδων και δαπανών», για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έδωσε ενισχύσεις «τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για τον ορατό ορίζοντα δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο».

ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η οποία στηρίχθηκε στην κατανάλωση και στον τουρισμό (οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%). Αντίθετα, οι επενδύσεις στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους σημείωσαν βουτιά 5,7%, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και στις εξαγωγές αγαθών. Ανοδος 1,8% καταγράφηκε στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το ΑΕΠ το 2023 σε όρους όγκου ανήλθε σε 194,5 δισ. ευρώ, έναντι 190,7 δισ. ευρώ το 2022, φτάνοντας το επίπεδό του το 2011. Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2023 ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ, έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6%.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More