Monday, September 9, 2024
Home » Με μειωμένο φόρο, αυξημένα έσοδα από καύσιμα για το κράτος

Με μειωμένο φόρο, αυξημένα έσοδα από καύσιμα για το κράτος

0 comments

Παρά την εφαρμογή μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, πέρσι τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων από τους φόρους κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 8,1%, που αντιστοιχεί σε €24 εκατ.

Δηλαδή, το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων, τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή ανέβηκαν στα €322 εκατ, από €298 εκατ. που ήταν το 2022.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του φόρου κατανάλωσης περιλαμβανόταν στα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας και ήταν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2024. Με τον τερματισμό της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, από την 1η Απριλίου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 8.3 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 6.3 σεντ το λίτρο.

Ως γνωστό, η Κυβέρνηση προχώρησε σε τερματισμό του μέτρου μετά από αυστηρές συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο θεσμοί είχαν καλέσει τη Δημοκρατία να σταματήσει τα αστόχευτα μέτρα στήριξης. Ωστόσο συνεχίζεται η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρισμού, καθώς θεωρείται από την Κυβέρνηση πως είναι στοχευμένο μέτρο, αφού η επιδότηση εφαρμόζεται κλιμακωτά.

Σύνολο εισπράξεων

Τα συνολικά έσοδα του Τμήματος Τελωνείων το 2023 από τους εισαγωγικούς δασμούς ανήλθαν στο €1.33 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 5,3%, δηλαδή €67.4 εκατ. σε σχέση με τα έσοδα του 2022 που ήταν €1,27 δισ.

Εξάλλου, σε σχέση με το 2021 τα έσοδα ήταν €1.12 δισ. Αναλυτικά, τα έσοδα από τους εισαγωγικούς δασμούς ανήλθαν σε €63 εκατ. από €52.7 εκατ. το 2022. Στους εισαγωγικούς δασμούς περιλαμβάνονται οι δασμοί και από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και από τους δασμούς των Βρετανικών Βάσεων.

Στα έσοδα προστίθενται και οι φόροι κατανάλωσης, οι οποίοι πέρσι αυξήθηκαν στα €506.4 εκατ. από €481.6 εκατ. το 2022. Αναλυτικά, στους φόρους κατανάλωσης περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή τα οποία ήταν ύψους €321.9 εκατ.

Επίσης, περιλαμβάνεται ο φόρος κατανάλωσης στον καπνό, ο οποίος μειώθηκε στα €138.9 εκατ. από €139.5 εκατ.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως η μείωση των εσόδων στη συγκεκριμένη κατηγορία οφείλεται στην αγορά καπνικών από τα κατεχόμενα. Επιπρόσθετα, οι εισπράξεις από τον φόρο κατανάλωσης στον ζύθο ήταν €14,6 εκατ., στα πούρα ήταν €3,8 εκατ., από τα κρύσταλλα ήταν €167 χιλ.

Ανάλυση εισπράξεων

Από την ανάλυση των εισπράξεων τουΤμήματος Τελωνείων εξάγονται συγκεκριμένα συμπεράσματα.

– Στην περίπτωση τωνεισαγωγικών δασμών τα συνολικά έσοδα κατά το 2023 ανήλθαν στο ποσό των €63 εκατ., παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 19,5% έναντι του 2022 που ήταν €52.747.014, ενώ στην περίπτωση των φόρων κατανάλωσης τα συνολικά έσοδα κατά το 2023 ανήλθαν σε €506.4 εκατ. παρουσιάζοντας, δηλαδή μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 5,2% έναντι του 2022 που ήταν €481.6 εκατ.

– Τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ εισαγωγής κατά το 2023 ανήλθαν σε €764.9 εκατ. παρουσιάζοντας δηλαδή μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 4,4% έναντι του 2022 που ήταν €732.5 εκατ. Συγκεκριμένα στα έσοδα από τους εισαγωγικούς δασμούς το κονδύλι των εισαγωγικών δασμών παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 19,6%, το κονδύλι των εισαγωγικών δασμών από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 12,4%, το κονδύλι των εισαγωγικών δασμών από τις βάζεις, παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 39,3%.

– Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης όσον αφορά τα ενεργειακά προϊόντα (πετρελαιοειδή) παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 8,1%, τα καπνικά προϊόντα, παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 0,2%, την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 0,5% και τα άλλα προϊόντα (π.χ. οχήματα, κρύσταλλα) παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 60,0%.

– Το 2023 έχουν τεθεί σε κυκλοφορία 55.818 επιβατικά οχήματα, 18.181 εμπορικά οχήματα και 3.272 μοτοσυκλέτες και έχουν εισπραχθεί €27.3 εκατ. εισαγωγικοί δασμοί, €32 χιλ. φόροι κατανάλωσης και €147.6 εκατ. ΦΠΑ εισαγωγής.

Επιστροφή φόρων και δασμών

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Τελωνείων προχώρησε σε επιστροφή δασμών, φόρων κατανάλωσης και δασμών πέραν των €2.7 εκατ.

Οι οικονομικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για επιστροφή δασμών και φόρων που έχουν καταβληθεί, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας.

Κατά το 2023 υποβλήθηκαν 567 αιτήσεις για επιστροφές δασμών και φόρων εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 454 αιτήσεις για το συνολικό ποσό των €1.93 εκατ. Το συνολικό ποσό που επιστράφηκε αφορούσε €619.353 εισαγωγικούς δασμούς, €1.26 εκατ, φόρους κατανάλωσης και €47.896 Φ.Π.Α. εισαγωγής.

Δικαστικά μέτρα σε πέραν των 50 υποθέσεων

Πέραν των εισπράξεων, το Τμήμα Τελωνείων προχώρησε σε εκατοντάδες ελέγχους και κατασχέσεις, καθώς και στη λήψη δικαστικών μέτρων για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ως εξής:

• Καταχώρησε στο ποινικό Δικαστήριο 29 υποθέσεις αναφορικά με ποινικά αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν από πρόσωπα, κατά παράβαση των διατάξεων της τελωνειακής και/ή της άλλης νομοθεσίας.

• Καταχώρησε στο ποινικό δικαστήριο 24 αιτήσεις προσωποκράτησης αναφορικά με διερευνώμενα ποινικά αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν από πρόσωπα, κατά παράβαση των διατάξεων της τελωνειακής και/ή της άλλης νομοθεσίας.

• Διαβίβασε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας 21 εκθέσεις γεγονότων σε σχέση με τη διεκδίκηση ποσών που οφείλονται σε άλλα κράτη μέλη από πρόσωπα τα οποία διαμένουν στη Δημοκρατία.

• Διαβίβασε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας έξι εκθέσεις γεγονότων αναφορικά με προσφυγές, επίδικο αντικείμενο των οποίων είναι αποφάσεις/απαιτήσεις του Τμήματος Τελωνείων εναντίον των προσφευγόντων προσώπων.

Περαιτέρω, κατά το 2023 και στα πλαίσια εκδίκασης υποθέσεων οι οποίες άπτονταν της εφαρμογής της τελωνειακής και/ή της άλλης νομοθεσίας, εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις ως ακολούθως:

• Μία απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία επικυρώθηκε η υπέρ του Τμήματος Τελωνείων πρωτόδικη απόφαση.

• Δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υπέρ του Τμήματος Τελωνείων πρωτόδικες αποφάσεις.

• Μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκε η υπέρ του Τμήματος Τελωνείων πρωτόδικη απόφαση.

• Μία απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή η οποία είχε καταχωρισθεί εναντίον του Τμήματος Τελωνείων.

• Μία απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκε μερικώς η επίδικη απαίτηση του Τμήματος.

Τέλος, το Τμήμα Τελωνείων, σε συνεργασία με τονΓενικό Εισαγγελέα, προχώρησε στην καταχώρηση έφεσης εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, στην έκταση που αφορούσε τη μερική ακύρωση της επίδικης απαίτησης του Τμήματος.

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More