Monday, September 16, 2024
Home » Με εναλλαγές θέσεων η ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με εναλλαγές θέσεων η ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

0 comments

Με τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν, καθώς οι νέες γεωπολιτικές ανησυχίες λόγω των Χούθι της Υεμένης που θέτουν σεκίνδυνο το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης και του εμπορίου, δείχνουν να ισορροπούν από τα στοιχήματα των επενδυτών που «βλέπουν» μεγαλύτερη χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες το 2024, το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν μέσω και του συνεχιζόμενου «rotation» (εναλλαγές θέσεων) στη μεγάλη κεφαλαιοποίησηέκλεισε χθες με ήπια άνοδο (+0,26%), σημειώνοντας από την αρχή του έτους κέρδη περίπου 40%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ (+3,21%), Jumbo (+2,86%), Τιτάν (+2,10%), ΔΕΗ (+1,78%), Ελβάλ Χαλκόρ (+1,72%), Aegean Airlines (+1,58%), ΟΠΑΠ (+1,38%), Σαράντης (+1,37%) και Quest (+1,27%), ενώ από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις οι Προντέα (+9,52%), Επίλεκτος (+8,49%), Κλουκίνας Λάππας (+7,26%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,67%), Κυριακούλης (+6,57%) και ΓΚΜΕΖΖ (+6,27%).

Η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση συνεχίστηκε, ενώ η αγορά επικεντρώθηκε στη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος έως 2,7 GW των ΔΕΗ και Intrakat και στην έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου από τη Mytilineos της Imerys Βωξίτες Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, τοσκάνδαλο Folli Follie που ανέδειξε τη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού επιχειρείν παρότι αποκαλύφθηκε από το fund Quintessential Capital Management (QCM) στις 4 Μαΐου 2018 μέσω των σοβαρότατων ισχυρισμών πως η «ελληνική πολυεθνική», όπως αποκαλούνταν τότε η ελληνική εταιρεία, ήταν σύμφωνα με τον ιδρυτή του fund, Γκάμπριελ Γκρέγκο, ένα «σάπιο μήλο», συνεχίζει ακόμη να προκαλεί με την εξέλιξή του δέος στην αγορά.

ΗΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε π.χ. χθες ότι στις 14/12/2023 υπέβαλε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) έγγραφο αίτημα για τη χορήγηση «άδειας για την παράσταση της Επιτροπής για την υποστήριξη της κατηγορίας από πλευράς της στην υπόθεση της Folli Follie η οποία θα εκδικαζόταν, έπειτα από διαδοχικές διακοπές από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την 18/12/2023».

«Το αίτημα δεν εγκρίθηκε με έγγραφη απάντηση του ΔΣΑ. Αντίθετα χορηγήθηκε άδεια από τον Σύλλογο για παράσταση στις 18/12/2023 μόνο για υποβολή αιτήματος διακοπής της δίκης»… Κατά την πρόσφατη δικάσιμο, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανέφερε πως «θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε…».

«Υπόθεση Madoff»

Εύλογα οι συγκρίσεις παραμένουν αμείλικτες: Στη Μέκκα των κεφαλαιαγορών, στην πολύκροτη «υπόθεση Madoff» στις ΗΠΑ, το σκάνδαλο έγινε γνωστό στις 30 Νοεμβρίου 2008, στις 11 Δεκεμβρίου 2008 ο Bernie Madoff συνελήφθη ως «εγκέφαλος» της απάτης και η οριστική απόφαση για 150 χρόνια φυλάκιση έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2009. Δηλαδή μεσολάβησαν 7 μήνες ως την οριστική απόφαση, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας από την ανακάλυψη του σκανδάλου Folli Follie έχουν περάσει σχεδόν 5,8 χρόνια και ακόμη κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί αν και πότε θα υπάρξει η τελική ετυμηγορία.

Εξάλλου όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εθεάθη να απολαμβάνει τις διακοπές του στις Σπέτσες, ορισμένοι θυμήθηκαν πως «κάποτε στην Ασία», κάποιες εταιρείες του FF Group Asia είχαν καταχωρίσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων εμπορευμάτων και πλαστά τραπεζικά υπόλοιπα πολλών δισ. ευρώ, με την πρακτική που αναφερόταν από τους υπαλλήλους του FF Group Asia ως «Merry-Go-Round» («MGR») ή «Γύρω γύρω όλοι», με σκοπό την προσαύξηση των εσόδων και των κερδών, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η Folli Follie εξάλλου κάλυπτε ακόμα και τις ανάγκες των κατοικιών της οικογενείας σε Κηφισιά, Εκάλη και Σπέτσες, τη συντήρηση σκάφους, ελικοπτέρου, στόλου αυτοκινήτων κ.ά. Μία μόνο δεξίωση για τα γενέθλια της Καίτης Κουτσολιούτσου κόστισε σε θυγατρική του ομίλου 27.139 ευρώ, ενώ οι αγορές κρασιών μόνο για μία χρονιά που καταμετρήθηκε (2011) ξεπέρασαν τις 60.000 ευρώ…

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More