Monday, September 9, 2024
Home » Με ή χωρίς το κράτος στην ηλεκτρική διασύνδεση, τα λεφτά θα τα πληρώσουμε

Με ή χωρίς το κράτος στην ηλεκτρική διασύνδεση, τα λεφτά θα τα πληρώσουμε

0 comments

Είτε συμμετέχει είτε όχι η Κυπριακή Δημοκρατία στην επένδυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, οι καταναλωτές στην Κύπρο θα επωμισθούν το 63% του κόστους υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) προς της Βουλή, σε απάντηση ερωτήσεων που υπέβαλαν μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος τον περασμένο μήνα.

Σήμερα, η Επιτροπή Ενέργειας θα συνεχίσει τη συζήτηση, τόσο για την ηλεκτρική διασύνδεση όσο και για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, της ΡΑΕΚ και άλλων αρμόδιων φορέων.

Η ΡΑΕΚ κλήθηκε από τους βουλευτές να τοποθετηθεί κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει στην απόσβεση της επένδυσης, ακόμη και αν δεν συμμετάσχει στο έργο. Όπως επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή, οι αποφάσεις των δύο ρυθμιστικών αρχών, Ελλάδας και Κύπρου, για τον διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους της διασύνδεσης, οι οποίες λήφθηκαν στη βάση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, είναι σε σε ισχύ είτε θα επενδήσει η Δημοκρατία στο έργο, είτε όχι.

«Επομένως, η δέσμευση για τον επιμερισμό ισχύει και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των καταναλωτών ηλεκτρισμού θα επωμισθεί το 63% του κόστους υλοποίησης του έργου και η Ελληνική Δημοκρατία μέσω των καταναλωτών ηλεκτρισμού το 37%, ακόμη και αν στο έργο δεν συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζει η ΡΑΕΚ.

Παράλληλα, δίνει διευκρινίσεις για το πρόσθετο ποσό των €100 εκατ. που θα χρειαστεί να ανακτηθεί από τους καταναλωτές, πέραν του 1.2 εκατ. ευρώ που δεν αφορά χορηγίες. Σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, με την απόφαση διασυνοριακού επιμερισμού του κόστους τέθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η εξασφάλιση χορηγίας €750 εκατ.

Σήμερα, ο φορέας υλοποίησης του έργου (ΑΔΜΗΕ) έχει εξασφαλίσει χορηγία από το ταμείο «Συνδέοντας την Ευρώπη» ύψους €657 εκατ., συνεπώς, σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, υπολείπονται €100 εκατ. για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου όρου.

Την ίδια ώρα, η ΡΑΕΚ, υποδεικνύει πως σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η χορηγία των €100 εκατ. (αρχικά ήταν χορηγία που θα παραχωρούσε η Κύπρος), τότε, είτε θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση διασυνοριακού επιμερισμού του κόστους των δύο ρυθμιστικών αρχών και να αναγνωριστούν τα 100 εκατ. ευρώ ως μέρος της κεφαλαιουχικής δαπάνης του έργου, το οποίο θα επιμερισθεί σε 63% για τους καταναλωτές στην Κύπρο και 37% για αυτούς στην Ελλάδα, που είναι και το πιθανότερο, είτε, σε περίπτωση μη εξασφάλιση της χορηγίας, να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες από τις δύο ρυθμιστικές αρχές προς τον φορέα υλοποίησης για μη ικανοποίηση των όρων της απόφασης διασυνοριακού επιμερισμού του κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Τέλη 2029 – αρχές 2030

Η ΡΑΕΚ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλει οποιαδήποτε χρέωση στους καταναλωτές ρεύματος στην Κύπρο. Σχετικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ για έναρξη της χρεώσης των καταναλωτών από 1/1/2025 απορρίφθηκε από τη ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου 2024, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος απείλησε με διακοπή του έργου.

Ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε ένσταση στην απόφαση της ΡΑΕΚ, η οποία επιφυλάχθηκε να αποδεχθεί ή να απορρίψει την ένσταση μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, αν δεν διακοπεί, περί τα τέλη του 2029, ενώ ο φορέας υλοποίησης του έχει ζητήσει όπως αναγνωστεί ως ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του έργου η 1η Ιανουαρίου του 2024, καθώς τότε ξεκίνησε η κατασκευή του καλωδίου από την εταιρεία Nexans, στη Νορβηγία.

Θέμα της ΡΑΕΚ και όχι της Βουλής

Στη νέα ανάλυση κόστους-οφέλους του έργου, που παραδόθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ, περιλήφθηκαν και υπολογισμοί για το όφελος που θα έχουν οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες καταναλωτές, το οποίο λήφθηκε υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης για διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους.

Η ΡΑΕΚ ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία για έγκριση του πιθανού τέλους επιβάρυνσης των καταναλωτών από τη Βουλή, αλλά μόνο από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ο φορέας υλοποίησης δεν έχει υποβάλει αίτημα επένδυσης στις ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More