Οι ανεπίσημες πληροφορίες γύρω από τις τοποθετήσεις του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με τις παρατηρήσεις του αμερικανού συμβουλευτικού οίκους για τη Συμφωνία Παραχώρησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Great Sea Interconnector αναφέρουν πως τουλάχιστο ένα από τα αιτήματα της κυπριακής πλευράς, σε σχέση με το νομικό σύστημα που θα διέπει την εταιρεία, όταν αναλάβει ως φορέας υλοποίησης του έργου, θα ικανοποιηθεί.
Ειδικότερα, πληροφορούμαστε ότι ο ΑΔΜΗΕ φέρεται πρόθυμος να αποδεχθεί το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης η Great Sea Interconnector να συνεχίσει με έδρα την Κύπρο τη λειτουργία της ως φορέας υλοποίησης και ως ιδιοκτήτης του έργου.
Η μεταφορά της έδρας της GSI στην Κύπρο -ώστε τη δικαιοοσία επίλυσης διαφορών να έχουν τα κυπριακά δικαστήρια- ήταν εισήγηση και του αμερικανικού οίκου Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP, η οποία περιλήφθηκε στη μελέτη νομικής δέουσας επιμέλειας που ετοίμασε για την κυπριακή Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η GSI ιδρύθηκε και εδρεύει επί του παρόντος στην Ελλάδα,
αλλά η Κύπρος φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή δικαιοδοσίας για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, δηλαδή αναφορικά με την εξουσία των κυπριακών δικαστηρίων για τη λύση διαφορών σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία.
Όπως τονίζεται στη μελέτη των Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP «αυτό το ζήτημα (σ.σ. η μεταφορά της έδρας της Great Sea Interconnector στην Κύπρο) πρέπει να επιλυθεί έγκαιρα, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της GSI να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και επενδυτές. Προστίθεται δε, ότι η απόφαση για την έδρα της GSI δεν πρέπει να αφεθεί να ληφθεί μεταγενέστερα στη βάση της καλής πίστης των μερών.
Τα ιδιοκτησιακά στοιχεία
Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα που ήγειραν οι Αμερικανοί σύμβουλοι και η κυπριακή Κυβέρνηση, για μεταφορά και της ιδιοκτησίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην GSI, ως προϋπόθεση για αγορά μετοχικού κεφαλαίου από την Κύπρο, ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο Πρωινό Δομολόγιο του Τρίτου, ότι στη μακροσκελή γραπτή τοποθέτηση του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται πως θα μεταβιβαστούν στην GSI όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τη διασύνδεση, αλλά αυτό θα γίνει όταν διαμορφωθεί η νέα μετοχική δομή της εταιρείας (όταν εξευρεθούν οι επενδυτές – μέτοχοι) και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής ως διαπιστευμένος διαχειριστής της διασύνδεσης.
Σε παλαιότερες δηλώσεις που έγιναν για το θέμα από κυπριακής πλευράς, είχε αναφερθεί ότι ανεξάρτηα από το χρονικό σημείο που η Κομισιόν θα εγκρίνει την GSI ως διαχειριστή της διασύνδεσης και ως ιδιοκτήτη του έργου, θα πρέπει πριν από τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου να τροποποιηθεί η Συμφωνία Παραχώρησης που κατέθεσε στη ΡΑΕΚ ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να διασφαλίζονται νομικά τα συμφέροντα των μετόχων και η μεταφορά των ιδιοκτησιακών στοιχείων στην GSI.
Η γραπτή απάντηση του ΑΔΜΗΕ επί των παρατηρήσεων των Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP θα σταλεί στους συμβούλους για την αξιλόγησή της και την αναθεώρηση, αν κριθεί σκόπιμο, της μελέτης νομικής δέουσας επιμέλειας.
Πηγή: philenews.com