Monday, September 9, 2024
Home » Μετοχοποιήσεις με το μοντέλο της Heleniq Energy

Μετοχοποιήσεις με το μοντέλο της Heleniq Energy

0 comments

Η επιτυχημένη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy μέσω τουΧρηματιστηρίου Αθηνών από τους δύο βασικούς μετόχους της, το ΤΑΙΠΕΔ και τηνPaneuropean Oil & Industrial Holdings, φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις σε εισηγμένες που συμμετέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το θέμα κράτησε «ζεστό» και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος μιλώντας στο FORUM του «ΟΤ» για το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την εισαγωγή πακέτου μετοχών της Helleniq Energy στο ΧΑ, τόνισε πως αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτείας και έδωσε το στίγμα λέγοντας: «Θεωρώ ότι θα δείτε και κάτι άλλο».

Project

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κύκλοι του Ταμείου, επισημαίνοντας πως η επιτυχία του εγχειρήματος αναμένεται να δημιουργήσει προηγούμενο και να ανοίξει νέα διάθεση. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει ωριμάσει κάποιο project πλην της ήδη δρομολογημένης IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. H αρχική δημόσια προσφορά για το «Ελ. Βενιζέλος» προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024, με τις ελπίδες να είναι υψηλές, δεδομένων και των ισχυρών οικονομικών μεγεθών που εμφανίζει το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από το 31,18% της Helleniq Energy και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τοΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 24,02% της ΕΥΑΘ και το 11,33% της ΕΥΔΑΠ. Για τις δύο τελευταίες πρόκειται να προσληφθούν σύμβουλοι για την αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης των μετοχών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, με το placement να αποτελεί μια λύση.

Βέβαια, υπάρχει και οαστερίσκος από το Συμβούλιο της Επικρατείας που αναφέρει ότι το 51% του μετοχικού κεφαλαίου ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσια διαχείριση. Οι δύο εταιρείες κοινής ωφελείας εμπλέκονται και στη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Οπως έχει ανακοινωθεί, η αποτίμησή τους προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι περί τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και άλλα 500 εκατ. θα αποτελέσουν τα πρώτα κρατικά κεφάλαια που θα προικοδοτήσουν το Ταμείο. Παράλληλα, άλλο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να καλύψει την «τρύπα» που δημιουργεί στο Υπερταμείο η μεταφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More