Sunday, October 20, 2024
Home » Μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά την ίδια ώρα μειώνεται και η ανάπτυξη της οικονομίας

Μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά την ίδια ώρα μειώνεται και η ανάπτυξη της οικονομίας

0 comments

Ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ξεκάθαρα καταγράφεται στους κανόνες πολιτικής της, είναι να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμβολή που μπορεί να έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως επισημαίνεται.

Και προστίθεται: «Διατηρούμε τις τιμές σταθερές, διασφαλίζοντας ότι ο πληθωρισμός -ο ρυθμός με τον οποίο οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών γενικά μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου- παραμένει χαμηλός, σταθερός και προβλέψιμος. Στοχεύουμε σε ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Η δέσμευσή μας σε αυτόν τον στόχο είναι συμμετρική: θεωρούμε ότι ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός είναι εξίσου κακός με τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό», επισημαίνεται.

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό φαίνεται εν πολλοίς να στέφεται με επιτυχία, μετά και την τελευταία απόφαση για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%.

Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται να οδήγησε και σε επενδυτική αναβλητικότητα, καθήλωση ή μείωση της κατανάλωσης και εν τέλει σε επιβράδυνση των οικονομικών πολλών κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε μετά τη συνεδρία του τελευταίου δ.σ. ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι προφανές ότι η όποια προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου δημιουργεί παρενέργειες σε κάποιο άλλο επίπεδο. Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν ψηλά, δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης ανησυχητικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, οικονομολόγοι αναφέρονται σε σημάδια στασιμοπληθωρισμού. Στασιμοπληθωρισμός ή πληθωρισμός προσφοράς, ονομάζεται ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, η οποία μπορεί να μείνει στάσιμη. Γενικά, σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα αυξάνει την προσφορά αγαθών, γιατί προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα του στασιμοπληθωρισμού είναι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Όπως μας ανέφεραν οικονομολόγοι, η παραμονή του πληθωρισμού για αρκετό καιρό στα επίπεδα του 2% (τουλάχιστον όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία), παρά τις συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, αν μη τι άλλο δείχνει αντίσταση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση του προέδρου του συνδέσμου καταναλωτών Μάριου Δρουσιώτη ότι οι τιμές των τροφίμων όχι μόνο παραμένουν σταθερές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται, προκαλεί ανησυχίες.

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος καταναλωτών, οι τιμές όχι μόνον παραμένουν σταθερές σε ψηλά επίπεδα, αλλά μήνα με μήνα ανεβαίνουν, έστω και λίγο».

«Διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός έπεσε και είναι αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσαν οι τιμές, οι οποίες παραμένουν σε εκείνα τα ψηλά επίπεδα που υπήρχαν και τους περασμένους μήνες», υπογραμμίζεται. Η μόνη διαφοροποίηση με την μείωση του πληθωρισμού είναι ότι γενικά οι τιμές «αυξάνονται πιο λίγο, παρά τον περασμένο μήνα», με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στα τρόφιμα. «Οι αυξήσεις των τιμών παρατηρούνται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο στην κατηγορία των τροφίμων», επισημαίνουν οι καταναλωτές, εκφράζοντας την ανησυχία τους.

Καταληκτικά, μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά την ίδια ώρα μειώνεται και η ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ οι τιμές βασικών προϊόντων όπως είναι τα τρόφιμα παραμένουν σε ψηλά επίπεδα. Εμφανίζονται σημάδια στασιμοπληθωρισμού, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Επομένως, οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και οι όποιες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, θα πρέπει να λαμβάνουν όλες τις παραμέτρους υπόψη, ιδιαίτερα όσον αφορά μικρές οικονομίες όπως είναι η Κύπρος η οποία επηρεάζεται σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με άλλες πολύ μεγαλύτερες οικονομίες και αγορές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More