Thursday, August 1, 2024
Home » Μειώνεται ο βαθμός αξιοπιστίας των δρομολογίων

Μειώνεται ο βαθμός αξιοπιστίας των δρομολογίων

0 comment

Τα πάνω κάτω έφερε στα χρονοδιαγράμματα αφίξεων στα λιμάνια των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται και τον βαθμό αξιοπιστίας των δρομολογίων να μειώνεται. Ενώ στο πρώτο μισό του 2023 ο βαθμός αξιοπιστίας των δρομολογίων των containerships έδειχνε τάσεις σαφούς βελτίωσης και πλησίαζε τα προ πανδημίας επίπεδα, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους η εικόνα χειροτέρεψε, ειδικά τον Δεκέμβριο, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών ήρθαν αντιμέτωπες με τους πυραύλους των Χούθι και υποχρεώθηκαν να αλλάξουν πορεία στα πλοία ανατρέποντας δρομολόγια δεκαετιών.

«Η αξιοπιστία του χρονοδιαγράμματος το 2023 ήταν σε ανοδική πορεία με αποκορύφωμα τον Μάιο, όπου έφτασε το 66,8%», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sea-Intelligence Alan Murphy. Ομως τον Νοέμβριο και ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο, η αξιοπιστία του προγράμματος των ναυτιλιακών εταιρειών μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από μήνα σε μήνα, και έφθασε 56,8%, το οποίο ήταν το δεύτερο χαμηλότερο σημείο του έτους.

Καθυστερήσεις

Σε ετήσιο επίπεδο, η αξιοπιστία χρονοδιαγράμματος τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν μόλις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των πλοίων που επέλεξαν τον γύρο της Αφρικής αντί της διέλευσης του Σουέζ ο μέσος όρος του χρόνου καθυστέρησης στις αφίξεις πλοίων επιδεινώθηκε, αυξήθηκε κατά 0,30 ημέρες, σε 5,35 ημέρες.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Sea-Intelligence εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον επισημαίνοντας στην Lloyd’s List ότι η αναδρομολόγηση των πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα έχει προσωρινό αντίκτυπο στον βαθμό αξιοπιστίας των ναυτιλιακών γραμμών.

«Είναι πιθανό να έχουμε δει τα χειρότερα», είπε και πρόσθεσε ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ερυθρά οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών υιοθετούν νέα πιο σταθερά δρομολόγια γύρω από την Αφρική και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο σταθερότητας και προβλεψιμότητας, το οποίο θα αφαιρέσει μέρος της αναταραχής που επικράτησε αρχικά στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μεταφορές

Δεν είναι όμως μόνο τα containerships που σε ποσοστό 91% αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα και επιλέγουν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής.

Σύμφωνα με τελευταία ανάλυση των Clarksons εκτός από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται καις τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) και υγραερίου (LPG Carriers). Οι αφίξεις στην Ερυθρά των LNG Carriers μηδενίσθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες ενώ τον Δεκέμβριο είχαν περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ LNG Carriers χωρητικότητας 450.000 gt.

Στον τομέα των LPG Carriers η εικόνα είναι ανάλογη καθώς οι αφίξεις στην Ερυθρά μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 99%.

Αλλά και η κίνηση των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά 86%, σύμφωνα με την Clarksons Research.

Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, οι μεταφορείς προϊόντων έχουν πληγεί περισσότερο, με τις αφίξεις στο Αντεν να έχουν μειωθεί κατά 58%. Τα πλοία αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 28%.

Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου έχουν μειωθεί κατά 45% τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου, ένας αυξημένος αριθμός πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά εκτρέπονται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η τάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα περίπου 3,9 εκατομμύρια τόνοι φορτίων σιτηρών να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 7,7 εκατομμύρια τόνοι φορτίων σιτηρών διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα κάθε μήνα, αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν μεταβάλει και τη στρατηγική σημασία για το διεθνές εμπόριο διαφόρων λιμανιών κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Ενδεικτικά, ευνοημένο είναι το λιμάνι της Ταγγέρης (Tanger Med) στη Βόρεια Αφρική, απέναντι από το Γιβραλτάρ, το οποίο κατέγραψε το 2023 σημαντική αύξηση στη διακίνηση containers φτάνοντας τα 8,617 εκατ. teu, αριθμός αυξημένος κατά 13,4% σε σύγκριση με το 2022. Το 2023, συνολικά 16.900 πλοία προσέγγισαν το Tanger Med Port Complex, σημειώνοντας αύξηση 17% έναντι του 2022, συμπεριλαμβανομένων 1.113 μεγα-πλοίων (άνω των 290 μέτρων), που αντιπροσωπεύουν μια αύξηση 16%, από το προηγούμενο έτος.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More