Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεδιπλώνει τους σχεδιασμούς του για το 2025 και τις στοχεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος προκειμένου οι αλλαγές να φτάσουν στους πολίτες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους με πρώτο, την ακρίβεια.
Στη συνέντευξή του στο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέκεται στην κριτική που δέχεται και καταθέτει το δικό του αντίλογο, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν όπως και η προώθηση μέτρων προς βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ζητούμενο για τον Πρόεδρο είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης – η οποία με βάση τις προεδρικές εκτιμήσεις ανακάπτει- και η ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων.
– Ποιες οι στοχεύσεις σας για το 2025 καθώς αναμένεται ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά από τη στιγμή που όλα τα κόμματα μπαίνουν σε μία πρώιμη προεκλογική εκστρατεία για το 2026;
– Οι στοχεύσεις μας για το 2025 είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και την σταθερή άνοδο της οικονομίας μας ώστε ναδημιουργηθούν συνθήκες πλήρουςαπασχόλησηςκαιευημερίας. Να διευρύνουμε το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενισχύσουμε την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια καινα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τιςαλλαγές προς αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και της βελτίωσης της καθημερινότητάς τους. Ασφαλώς, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Ο προεκλογικός των κομμάτων ξεκίνησε από την επομένη των προεδρικών εκλογών του 2023. Ιδιαίτερα από τα κόμματα που δεν με στήριξαν. Θέλω να πω για τον ΔΗΣΥ ότι είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του, έθεσε το κόμμα στην αντιπολίτευση. Είναι απόλυτα σεβαστό και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα από τις τοποθετήσεις που γίνονται. Μάλιστα σε κάποια θέματα η κριτική από τον ΔΗΣΥ είναι πολύ πιο έντονα αντιπολιτευτική από του ΑΚΕΛ. Άρα δεν τίθεται θέμα όσον αφορά την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Οι δικές μας αξιολογήσεις είναι ότι μια σημαντική μερίδα του ΔΗΣΥ, όπως και των άλλων κομμάτων, στηρίζει την κυβέρνηση και το έργο της και αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα θετικό. Αλλά για το τι είναι ο ΔΗΣΥ, είναι ξεκάθαρο ότι είναι αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει ούτε αμφιταλάντευση ούτε οτιδήποτε άλλο.
– Γιατί νιώθετε την ανάγκη να το τονίσετε αυτό;
– Επειδή ακούω και διαβάζω για συζητήσεις που γίνονται. Στην πολιτική πρέπει να έχουμε καθαρές θέσεις και θεωρώ ότι αυτή είναι η καθαρή θέση.
– Υπήρξε μία περιρρέουσα μετά την συνάντηση σας με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ τον περασμένο Οκτώβριο, ότι ανοίξατε κάποια κανάλια επικοινωνίας. Δεν ισχύει αυτό;
-Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίασ αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το εάν ο ΔΗΣΥ είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Αυτό το θέμα είναι λήξαν. Είναι επαναλαμβανόμενες οι δηλώσεις που γίνονται αλλά και οι τοποθετήσεις σε πολλά θέματα, που είναι ξεκάθαρο που βρίσκεται ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος.
– Ναι, αλλά έχετε ανάγκη τον ΔΗΣΥ στη Βουλή…
– Έχω ανάγκη όλα τα κόμματα στη Βουλή. Και η ψήφος του τελευταίου βουλευτή στο Νομοθετικό Σώμα είναι σημαντική, όπως είδαμε πρόσφατα και στο θέμα για την φορολογία των τραπεζών.
– Η πρόσκληση που απευθύνατε πέρσι μέσα από τη συνέντευξη σας στον «Φ» προς τον ΔΗΣΥ για συμμετοχή στην κυβέρνηση, θεωρείτε ότι είναι ξεπερασμένη πλέον;
– Όντως απηύθυνα πρόσκληση. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Το θέμα έληξε και δεν είναι κάτι που μας απασχολεί.
– Παρά ταύτα όμως, κάνετε ανοίγματα προς τον ΔΗΣΥ και επιλέγετε ανθρώπους του χώρου του ΔΗΣΥ, όχι κατ’ ανάγκη στελέχη του της πρώτης γραμμής, για διορισμούς σε ημικρατικούς ή άλλους οργανισμούς…
– Επιλέγω ανθρώπους από όλους τους χώρους που στηρίζουν την πολιτική που ακολουθούμε, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων και από το ΔΗΣΥ. Όσον αφορά την ουσία της πολιτικής θεωρώ ότι αν ο ΔΗΣΥ βρισκόταν στην εξουσία δεν θα πολιτευόταν διαφορετικά από την παρούσα κυβέρνηση, ούτε στα θέματα της οικονομίας, ούτε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ούτε στο Κυπριακό. Αλλά υπάρχει, για λόγους που είναι απόλυτα σεβαστοί, μια ξεκάθαρη θέση από την ηγεσία του κόμματος, ότι ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση, άρα το θέμα είναι λήξαν.
– Από το διάλογο που έχετε με στελέχη και την πρόεδρο του κόμματος, εισπράττετε ανησυχία διάσπασης του ΔΗΣΥ για αυτό τηρούν αυτή τη στάση;
– Δεν γνωρίζω τους λόγους και ούτε μού έχουν αναφέρει οτιδήποτε και σίγουρα δεν είμαι εδώ με οποιαδήποτε προσέγγιση ή δήλωση που να έχει στόχο να διασπάσει το ΔΗΣΥ. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου και ούτε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στον ΔΗΣΥ ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Είχα πει προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσω στη δημιουργία κόμματος και αυτό θα το τηρήσω
– Ακούγεται στην περιρρέουσα ότι θα δημιουργηθεί ένα κόμμα το οποίο θα είναι…
– Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είχα πει προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσω στη δημιουργία κόμματος και αυτό θα το τηρήσω.
– Εάν είναι από άτομα που σας έχουν στηρίξει προεκλογικά και μετεκλογικά;
– Έχω ρωτηθεί από κάποια άτομα που θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο και η δική μου η απάντηση ήταν αποτρεπτική. Το τι θα πράξουν δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά δεν θεωρώ σοφό, και το λέω και δημόσια, να υπάρξει κόμμα από τα σπλάχνα του ΔΗΣΥ.
– Δηλαδή τους αποτρέπετε όταν σας προσεγγίζουν ή χρησιμοποιούν το όνομα σας για να συγκροτήσουν πυλώνες για τη δημιουργία κόμματος;
– Ναι.
– Με αυτά τα δεδομένα θεωρείτε ότι μπορείτε να κυβερνήσετε; Λαμβάνοντας υπόψη τον συσχετισμό δυνάμενων στην Βουλή, όπου πέραν από τα δύο κόμματα που δηλώνουν αντιπολίτευση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και πολλοί βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση;
– Ασκείται κριτική στην κυβέρνηση από βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα. Την ίδια στιγμή υπάρχει στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης από βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Υπάρχουν κάποιοι που ασκούν κριτική από την πρώτη μέρα και δεν περιμένω να αλλάξουν την πολιτική ή την προσέγγιση τους, διότι ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ετυμηγορία του κυπριακού λαού στις προεδρικές εκλογές του 2023. Θεωρώ μάλιστα ότι σε κάποιες των περιπτώσεων η στάση τους κοστίζει στον κυπριακό λαό. Θέλω να πω και ένα παράδειγμα. Εδώ και έξι μήνες έχουμε καταθέσει στην Βουλή πρόταση νόμου για να υπάρχει πλαφόν σε κάποια προϊόντα βασικής ανάγκης. Για παράδειγμα, το νερό να πωλείται 50 σεντ. Συζητείται εδώ και τόσο καιρό και τώρα ακούω ότι ενδεχομένως να ψηφιστεί τον Ιανουάριο. Είναι εδώ και έξι μήνες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου. Απ’ εκεί και πέρα και είναι ενδεικτικό ότι και μέσα στα κόμματα που μας στηρίζουν και μέσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις σε καίρια ζητήματα. Όπως είναι για παράδειγμα στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Άρα θεωρώ , δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της κυβέρνησης μέσα στα κόμματα.
– Αυτό αφορά όλα τα κόμματα…
– Ναι, αφορά όλα τα κόμματα. Όμως εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα στο τέλος της ημέρας είναι στα μεγάλα τα θέματα, όπως είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού να υπάρχει πλειοψηφία. Ήταν σημαντικό για την κυβέρνηση η ψήφιση του προϋπολογισμού 2025 και εκφράζω την εκτίμησή μου στα κόμματα που τον υπερψήφισαν.
– Θεωρείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στους βουλευτές από όλα τα κόμματα, που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο;
– Όχι, καμία σκοπιμότητα. Η βασική τους προσέγγιση ήταν αυτή που ήταν και την περίοδο των προεδρικών εκλογών. Με στήριξαν κόμματα όπου ξέρουμε ότι κάποιοι έκαναν και διαφορετικές επιλογές και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Το ίδιο συμβαίνει και στον ΔΗΣΥ. Κάποια στελέχη του κόμματος επέλεξαν ακόμα και τον β’ γύρο να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Συνεχίζουν να έχουν την ίδια προσέγγιση και είναι απόλυτα σεβαστή.
– Είπατε προηγουμένως ότι κάποιοι δεν δέχονται την ετυμηγορία του λαού. Αναφέρεστε στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου;
– Όχι μόνο στον κ. Νεοφύτου. Υπάρχουν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλά ο κ. Νεοφύτου είναι ένας από τους 56 βουλευτές της Βουλής.
– Τον οποίο αναδεικνύετε όμως εσείς ως Κυβέρνηση, με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζετε, ως βασικό σας αντίπαλο.
– Διαφωνώ. Είπα και το επαναλαμβάνω ότι ο κ. Νεοφύτου είναι ένας από τους 56 βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση εμείς οφείλουμε να απαντούμε όπως και σε οποιοδήποτε βουλευτή ασκεί κριτική. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που απαντήσαμε και στον κ. Νεοφύτου.
– Αναφέρατε ως παράδειγμα το πλαφόν στο νερό…
– Το πλαφόν στο νερό είναι ένα θέμα πολύ απλό που συζητείται εδώ και έξι μήνες…
– Δείχνει κάτι; Ό,τι εκεί και όπου τα κόμματα δεν εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα, μπλοκάρουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης… τι;
– Ναι ,είναι κάτι που γίνεται σε κάποια των θεμάτων. Κι αυτό είναι αντιληπτό και από την κοινωνία.
Μέτρα για ενίσχυση της μεσαίας τάξης
– Είχατε πει για μέτρα για την μεσαία τάξη. Πότε θα ανακοινωθούν και προς τα πού θα στοχεύουν;
– Θα ξεκινήσω λέγοντας πώς όταν αναλάβαμε ως κυβέρνηση υπήρχε ακρίβεια η οποία οφειλόταν κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες που αφορούσαν το τι γινόταν στην Ουκρανία. Στηριζόμαστε προς δύο κατευθύνσεις και χαίρομαι διότι βλέπουμε αποτελέσματα. Η μία κατεύθυνση αφορά την επιδοματική πολιτική διότι πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν άμεσα ανάγκη και για αυτό ανακοινώσαμε πακέτα πέραν των 700 εκατ. ευρώ.
Η άλλη κατεύθυνση αφορά την εξεύρεση μόνιμων μεσοπρόθεσμων λύσεων, διότι μόνο μέσα από μόνιμες λύσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια. Χαίρομαι διότι ανακοινώσαμε εφτά σχέδια για το στεγαστικό και υπάρχει τεράστια ανταπόκριση, ιδιαίτερα από τους νέους και νέες μας.
Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πω ότι οι δικές μου εισηγήσεις αφορούσαν στο στεγαστικό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας που δυσκολεύονται με τις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές και χαίρομαι που ανταποκριθήκαν με συγκεκριμένα σχέδια και μέτρα. Πέραν του στεγαστικού, ανακοινώσαμε διάφορα σχέδια για την ενέργεια όπως είναι το σχέδιο «φωτοβολταϊκά για όλους», τα οποία έχουν εξαντληθεί και θα ανακοινώσουμε και νέα μέσα στο 2025. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο γιατί τα μέτρα που ανακοινώνουμε επικεντρώνονται στη μεσαία τάξη.
Στις αρχές του 2025 θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τον φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος κινείται προς δύο κατευθύνσεις: Προς την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός για τις κυπριακές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τις προτάσεις μας για τη μεσαία τάξη, θέλουμε να συνδέσουμε το φορολογικό εισόδημα με την οικογένεια, διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται υπογεννητικότητα το οποίο απαιτεί δέκα χρόνια για να αντιμετωπιστεί. Ανακοινώσαμε ήδη δύο δέσμες μέτρων για το δημογραφικό. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώθηκαν τόσα μέτρα προς αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Θα ακολουθήσει η φορολογική μεταρρύθμιση που θα καλύψει όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε, συμπεριλαμβανομένης και της ακρίβειας.
– Πώς θα γίνει αυτό;
– Μέσα από κίνητρα που θα δοθούν σε ειδικές κατηγορίες, ουσιαστικά θα αυξήσουμε το αφορολόγητο εισόδημα. Το είχα πει και προεκλογικά. Μέσα από μία φόρμουλα που επεξεργαζόμαστε- και είμαι σε συνεχή επαφή με την ομάδα που δουλεύει στον φορολογικό μετασχηματισμό – θα αυξήσουμε το αφορολόγητο εισόδημα της κάθε οικογένειας. Για ένα ή δύο ή τρία τέκνα κλπ. Εάν αξιοποιεί κάποιος τα σχέδια για την ενέργεια να έχει περισσότερα οφέλη, για την πράσινη μετάβαση, για την τεχνολογία… Το ίδιο και για τις εταιρείες. Όποιος αξιοποιεί σχέδια που ανακοινώνονται θα έχει επιπλέον οφέλη μέσα από την φορολογική μεταρρύθμιση.
– Δεν θα έχει οριζόντια μέτρα…
– Στόχος είναι να υπάρχει επικέντρωση ανάλογα με την κατάσταση του κάθε νοικοκυριού και του τι αξιοποιεί από τα σχέδια της Κυβέρνησης. Είναι σημαντικό επίσης να πούμε ότι αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, η μεσαία τάξη αυξήθηκε σε ποσοστά. Αντί να μειώνεται όπως ήταν η τάση προηγουμένως, τώρα η μεσαία τάξη αυξάνεται. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυξάνουμε τους μισθούς. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, δόθηκε η ΑΤΑ και αυτό καθοδηγεί και για αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομία πάει καλά, φτάσαμε σε ένα σημείο που η ανεργία περιορίστηκε στο 5%… υπάρχει πλήρης απασχόληση και αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας, αυτό σπρώχνει πιο πάνω και τους μισθούς. Αλλά έχουμε και ένα σχεδιασμό, που έχω πει πολλές φορές και προεκλογικά και αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της οικονομίας. Οι υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές, όμως, υπάρχουν νέοι τομείς στους οποίους γίνονται επενδύσεις και αυτό αντικατοπτρίζεται στο ρυθμό ανάπτυξης.
Το 2023 είχαμε άμεσες ξένες επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ οι οποίες δημιούργησαν 2.500 θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες. Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ στις άμεσες ξένες επενδύσεις 129%. Το 2024 αυτή η τάση συνεχίζεται. Μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν δημιουργηθεί 750 νέες θέσεις εργασίας. Φτάσαμε στο σημείο να βρισκόμαστε στη αναζήτηση εργατικού δυναμικού για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Και για αυτό το λόγο, ακολουθώντας και το παράδειγμα της Ελλάδας, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, να πάμε στο εξωτερικό, με μένα επικεφαλής, μαζί με τις 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις από την Κύπρο που χρειάζονται επιστημονικό προσωπικό. Θα επισκεφθούμε χώρες όπου υπάρχει επιστημονικό προσωπικό, νέοι Κύπριοι για να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε πίσω για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα της έλλειψης επιστημονικού δυναμικού.
Θα πάμε στο εξωτερικό για να φέρουμε κόσμο πίσω. Έτσι θα διευρύνουμε τη βάση της οικονομίας, μας.
-Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος;
– Υπάρχει τεράστια προοπτική στην οικονομία για να επενδύσουμε και σε άλλους τομείς, πέραν των υπηρεσιών. Θέλω να δώσω δύο παραδείγματα. Έρευνα και καινοτομία. Σήμερα έχουμε στην Κύπρο 12 πανεπιστήμια, εφτά κέντρα αριστείας και πάνω από 12 ερευνητικά ινστιτούτα που απασχολούν 3,5 χιλιάδες νεαρούς Κυπρίους υψηλά αμειβόμενους. Το 2024 καταφέραμε για πρώτη φορά η Κύπρος να εμφανίζεται στην 45η θέση του παγκόσμιου δείχτη των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο σε αυτή την κατηγορία. Οι κυπριακές νεοφυείς εταιρείες που συμμετέχουν στα προγράμματα ΕΕ έφεραν στην χώρα μας, πάνω από 680 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτό τον τομέα και θα το κάνουμε. Τέλος του χρόνου, δώσαμε από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού πρόσθετα 15 εκατ. στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για να βοηθήσει κυπριακές εταιρείες να καινοτομήσουν.
Ένας άλλος τομέας, του οποίου την προοπτική δεν γνώριζα ούτε κι εγώ, αφορά την κυπριακή αμυντική βιομηχανία. Αυτή την στιγμή έχουμε στην χώρα μας 16 κυπριακές εταιρείες που συμμετέχουν σε 37 προγράμματα της ΕΕ στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας. Έφεραν στην Κύπρο 435 εκατ. ευρώ αυτές οι εταιρείες. Εργοδοτούν νεαρούς Κύπριους κάτω των 35 ετών, υψηλά αμειβόμενους. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να πάω στην έκθεση αμυντικής βιομηχανίας και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε και ανακοινώσαμε έξι συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολιτικές για την αμυντική βιομηχανία. Μετά από συνάντηση με το ΚΕΒΕ, συμφωνήσαμε να γίνει μητρώο των κυπριακών εταιρειών που ασχολούνται με την κυπριακή αμυντική βιομηχανία. Είχαμε πρόσφατα συζητήσεις με την Γαλλία για θέματα εξοπλισμών και είπαμε ότι από τις χώρες που θα αγοράζουμε εξοπλιστικό πρόγραμμα, θα πρέπει σε αυτά τα προγράμματα να έχουν συμμετοχή κυπριακές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και εμείς στην Κύπρο δεν τις προωθούσαμε. Για αυτό θα επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, επιστροφή νέων σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις. και φτάσαμε σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ακόμα μια θετική πρόκληση πάνω μας. Η ανεργία να είναι στο 5%, σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να βρισκόμαστε σε αναζήτηση εργατικού δυναμικού.
Άρα για αυτό θα πάμε στο εξωτερικό για να φέρουμε κόσμο πίσω. Έτσι θα διευρύνουμε τη βάση της οικονομίας, μας. Δεν θα εξαρτιόμαστε από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, ο οποίος εξακολουθεί βεβαίως να ενισχύεται ως τομέας αφού η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές μας. Ενισχύεις την αγοραστική δύναμη των νέων και δημιουργείς πιο γερά θεμέλια για την οικονομία. Εχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για το πώς θα κινηθούμε.
Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος της μεγάλης συνέντευξης στο philenews
Ολόκληρη η συνέντευξη στον έντυπο «Φιλελεύθερο
>>Την Δευτέρα το τελευταίο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στον «Φιλελεύθερο»
Πηγή: philenews.com