Σημαντική πτώση παρουσίασε η τιμή της μετοχής της Maersk αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας για τις προοπτικές της κερδοφορίας για το 2024, εν μέσω διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα και υπερπροσφοράς πλοίων. Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι θα αναστείλει την επαναγορά μετοχών λόγω της αβεβαιότητας. Η Maersk δήλωσε ότι αναμένει κέρδη EBITDA (ή κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) μεταξύ 1 και 6 δισ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,6 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2023. «Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης (σ.σ.: στην Ερυθρά) προκαλεί νέα αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κερδοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο CNBC. Δεν γνωρίζουμε αν θα επιλυθεί το πρόβλημα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες ή αν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει για ολόκληρο το έτος» πρόσθεσε.
«Κλειδί» η συνεργασία
Η συνεργασία είναι το κλειδί για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του διεθνούς εμπορίου. Το μήνυμα αυτό έστειλε η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού (στη φωτογραφία) μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα. Η ναυτιλία, εξήγησε η κυρία Τραυλού, είναι διασυνδεδεμένη με πολλούς άλλους κλάδους και με φορείς εκτός του κλάδου, οι οποίοι καθορίζουν σημαντικές παραμέτρους της δραστηριότητάς της. Ανέφερε χαρακτηριστικά τους παραγωγούς και προμηθευτές καυσίμων, τους κατασκευαστές ναυτικών μηχανών, τα ναυπηγεία, τους ναυλωτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα λιμάνια, τους νομοθέτες. «Ολοι πρέπει να πάνε χέρι-χέρι μαζί μας» τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕ. Και αυτό πρέπει να συμβεί γιατί «η βιωσιμότητα της διεθνούς ναυτιλίας και συνεπώς η ροή του διεθνούς εμπορίου εξαρτώνται από την αποτελεσματική και παραγωγική συνεργασία όλων μας», υπογράμμισε.
Κίνητρα για «πράσινα» πλοία
Το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναθεωρημένη σειρά «πράσινων» κινήτρων για την επιβράβευση πλοίων που επιδεικνύουν αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από τον Ιανουάριο του 2024, ο ετήσιος φόρος χωρητικότητας θα μειωθεί έως και 30% για κάθε πλοίο που επιδεικνύει μέτρα για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, διασφαλίζοντας ότι οι πλοιοκτήτες επιβραβεύονται για βιώσιμες ναυτιλιακές προσπάθειες. «Το υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει θέσει ως προτεραιότητά του την υποστήριξη της βιώσιμης ναυτιλίας και η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι απαιτούνται μια σειρά διαφορετικών μέτρων, σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών και για ένα βιώσιμο μέλλον για τη βιομηχανία» προστίθεται στην ανακοίνωση.