Friday, September 20, 2024
Home » Μείωση καταθέσεων 3 δισ. ευρώ σε δύο μήνες

Μείωση καταθέσεων 3 δισ. ευρώ σε δύο μήνες

0 comments

Κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μειώθηκε το σύνολο των καταθέσεων που διατηρεί Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας στις ελληνικές τράπεζες τονΝοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, και κατά 2 δισ. σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Εάν ληφθεί υπόψη μόνο ο ιδιωτικός τομέας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), η καθαρή μείωση των καταθέσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ σε δύο μήνες (Νοέμβριος και Οκτώβριος).

Σύμφωνα μεστοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση προέρχεται κυρίως από τονιδιωτικό τομέα, καθώς οισυνολικές καταθέσεις περιορίστηκαν σε 188,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, έναντι 189,6 δισ. τον Οκτώβριο και 191,7 δισ. τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι καταθέσεις του Δημοσίου παραμένουν σταθερές στο επίπεδο των 8 δισ. ευρώ.

Η μείωση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ή 932 εκατ. ευρώ προήλθε από περιορισμό των καταθέσεων κατά 904 δισ. ευρώ του ιδιωτικού τομέα. Οι απώλειες αυτές προέρχονται κυρίως από τις επιχειρήσεις, των οποίων οι καταθέσεις παρουσίασαν καθαρές εκροές 626 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες τον Οκτώβριο ήταν μεγαλύτερες (2,2 δισ. ευρώ). Η μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων οφείλεται σε εποχικούς λόγους, όπως αγορές αποθεμάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο, σχεδόν τα μισά νέα δάνεια αφορούσαν επιχειρήσεις του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Στα νοικοκυριά, οι καθαρές εκροές από τις καταθέσεις ήταν τον Νοέμβριο 583 εκατ. ευρώ από 612 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Η μείωση των καταθέσεων οφείλεται σε μικρή μετακίνηση κεφαλαίων προς αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προϊόντα, αλλά κυρίως στη χρήση των αποταμιεύσεων για την πληρωμή υποχρεώσεων (λογαριασμοί, δάνεια, αγορές κ.ά.).

Χορηγήσεις

Η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης φαίνεται και από την πλευρά των χορηγήσεων, καθώς η καθαρή χρηματοδότηση (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές) ήταν 706 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις και 19 εκατ. ευρώ προς τα νοικοκυριά. Μάλιστα, στα στεγαστικά αποπληρώθηκαν 53 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τις νέες εκταμιεύσεις. Αντίθετα, τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με νέα καταναλωτικά δάνεια 74 εκατ. ευρώ (παρά τις αποπληρωμές). Ακόμα και η καθαρή χρηματοδότηση προς τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν θετική κατά 9 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι τον Νοέμβριο του 2023 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,8% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 792 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 856 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 1,9% από 2,0% τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 2,9% τον Νοέμβριο του 2023 από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More