Monday, December 23, 2024
Home » Μείωση θέσεων εργασίας παρά τον τζίρο των 169,4 δισ. ευρώ

Μείωση θέσεων εργασίας παρά τον τζίρο των 169,4 δισ. ευρώ

0 comments

Σε καθεστώς στασιμότητας βρίσκεται το ελληνικό εμπόριο, καθώς η αβεβαιότητα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων και τον κίνδυνο που συνδέεται με τις γεωπολιτικές αλλαγές εξακολουθεί να επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ωστόσο παρά τις δυσκολίες αυτές σημειώνεται βελτίωση της γενικότερης κατάστασης όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2023 της ΕΣΕΕ με τις προσδοκίες των εμπορικών επιχειρήσεων να αναδεικνύουν όμως τον κίνδυνο του «εγκλωβισμού της στασιμότητας» και σχεδόν τις μισές (52,1%) να προβλέπουν αμετάβλητες επιδόσεις στο άμεσο μέλλον.

H Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2023 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος του εμπορίου με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 169,4 δισ. ευρώ και στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 227.000 επιχειρήσεις, αποτελεί και τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας απασχολώντας 700.000 άτομα.

Απασχόληση

Παρά το γεγονός ότι η απασχόληση για το 2023 κατέγραψε μείωση κατά 3,5%, σε σχέση με το 2022, η οποία οφείλεται στη μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους, με την υψηλότερη αυτή του κλάδο των αυτοκινήτων (19,4%), το εμπόριο στη χώρα μας, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, διαθέτει μερίδιο 16,5% στις συνολικές θέσεις εργασίας και ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Το 2023 στο συνοδό του Εμπορίου στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν έξι μισθωτοί εργαζόμενοι ανά εργοδότη, από 5,3 το 2022 και 4,2 το 2008. Οσο για τις μορφές απασχόλησης που προσφέρει το 8% αφορά τη μερική απασχόληση και το 4,6% την προσωρινή με πάνω από οκτώ στις δέκα θέσεις εργασίας να είναι πλήρους απασχόλησης.

Αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την έκθεση προκύπτει ότι το 61% των επιχειρήσεων αυτών μισθώνει την επαγγελματική του στέγη, ενώ το 58,8% των εμπορευμάτων που διακινεί είναι ελληνικής προέλευσης μειωμένο σε σχέση με το 2022 που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 61,2%.

Μάλιστα τη χρονιά που πέρασε το 88% των επιχειρήσεων διατήρησε αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων του, ενώ αναφορικά με τον τζίρο τους περιορίστηκε σημαντικά το ποσοστό εκείνων που κατέγραψαν μείωση (33%) και ενισχύθηκαν εκείνες που εμφάνισαν στασιμότητα (44%)σε σχέση με το 2022.

Αρνητικές επιδράσεις

Παρά τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος που τις επηρεάζει θετικά οι επιχειρήσεις του εμπορίου έχουν αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όπως η διαχείριση των ανατιμήσεων, η διευθέτηση των οικονομικών προκλήσεων και η ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας, αλλά και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την πράσινη ανάπτυξη.

Τη χρονιά που πέρασε η ενεργειακή κρίση επέδρασε και συνεχίζει να επιδρά αρνητικά καθώς για το 85,7% των εμπορικών επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας ενώ το 23% αντιμετωπίζουν αυξήσεις της τάξης 21% – 30% στο ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον το 32,5% των επιχειρήσεων καλείται να πληρώσει αυξημένες τιμές 11% – 20% στους προμηθευτές του. Μάλιστα η στασιμότητα των επιδόσεων, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κλιμάκωση εξωθούν τις εμπορικές επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό τους (ψηφιακό και πράσινο).

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00