Friday, October 18, 2024
Home » Μαζί με τον πληθωρισμό έριξαν και την ανάπτυξη – Παραδοχή από Λαγκάρντ

Μαζί με τον πληθωρισμό έριξαν και την ανάπτυξη – Παραδοχή από Λαγκάρντ

0 comments

Η μακρά και εντατική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό μέσω αυξημένων επιτοκίων αποδεικνύεται ότι οδήγησε μεν σε μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 1.7% για τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη (κάτω από τον στόχο του 2%), αλλά οδήγησε και σε επενδυτική αναβλητικότητα, καθήλωση ή μείωση της κατανάλωσης και εν τέλει σε επιβράδυνση των οικονομικών πολλών κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Για τον λόγο αυτό, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει -για τρίτη διαδοχική φορά- τα επιτόκια κατά 0.25% αποδόθηκε από οικονομικούς αναλυτές περισσότερο στην αγωνία των τραπεζιτών να βάλουν τέλος στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουν την απειλή ύφεσης σε κάποιες μεγάλες οικονομίες, παρά στην πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η χθεσινή απόφαση για μείωση του επιτοκίου κατά 0.25%, που είναι αρκετά πιθανό να επαναληφθεί στη συνεδρία του δ.σ. της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αναμένεται να στείλει μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2025, με νέες ουσιαστικές μειώσεις, που δυνατό να αυξήσουν τη δανειοδότηση, τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Πιο αδύναμη ανάπτυξη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε χθες, μετά τη συνεδρία του δ.σ., ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως και οι υπηρεσίες, ενώ παρόλο που υπήρξε μια άνοδος τον Αύγουστο, πιθανώς υποστηριζόμενη από μια ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια πιο υποτονική ανάπτυξη», είπε, επιβεβαιώνοντας μάλλον όσους υποστηρίζουν τα τελευταία 24ωρα ότι η ΕΚΤ πιο πολύ ανησυχεί τώρα για την ασθενή έως επουσιώδη ανάπτυξη σε χώρες της Ευρωζώνης, παρά για το (ψηλό) επίπεδο των τιμών.

Ωστόσο, απαντώντας στο ερώτημα αν η ΕΚΤ δίνει πλέον μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη της οικονομίας παρά στη μείωση του πληθωρισμού, διευκρίνισε ότι η πορεία της οικονομίας λαμβάνεται υπόψη επειδή επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη ζοφερή εικόνα που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ «οι επιχειρήσεις επεκτείνουν τις επενδύσεις τους αργά, ενώ οι επενδύσεις στη στέγαση συνεχίζουν να μειώνονται. Οι εξαγωγές έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά για τα αγαθά. Αν και τα εισοδήματα αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, τα νοικοκυριά κατανάλωσαν λιγότερο, αντίθετα με τις προσδοκίες και τα ποσοστά αποταμίευσης διαμορφώθηκαν στο 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, πολύ πάνω από τον μέσο όρο προ πανδημίας 12,9%». Μίλησε ακόμα για επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και περαιτέρω συγκράτηση της ζήτησης εργασίας.

Για τη μεγάλη ανησυχία που κυριαρχεί στις αγορές και τις κυβερνήσεις, κατά πόσο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης οδηγούνται σε ύφεση ή σε σταθεροποίηση σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά ανάπτυξης,η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η οικονομία θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων επιτρέπει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα, ενώ οι εξαγωγές θα συμβάλουν στην ανάκαμψη, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η Ευρωζώνη δεν θα εισέλθει σε περιβάλλον ύφεσης.

Η απόφαση για -0.25%

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ προβλέπει μείωση των τριών βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν στο 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από 23 Οκτωβρίου.

Οι πιθανότητες για τον Δεκέμβριο

Αν και υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι το δ.σ. της ΕΚΤ θα εγκρίνει και τον Δεκέμβριο μια νέα μείωση (μάλλον και πάλι 0.25%), η κ. Λαγκάρντ είπε χθες ότι θα συνεχίσουν την προσέγγισή τουςς να μη δεσμεύονται για την πορεία μείωσης των επιτοκίων και να παίρνουν αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση, ανάλογα με τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία.

Εξήγησε πως η χθεσινή απόφαση λήφθηκε καθώς τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχαν όλα καθοδική κατεύθυνση, είτε αφορούσαν τις τιμές, είτε την οικονομική δραστηριότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε χθες το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων (κατά 50 μ.β) είπε ότι η μόνη εισήγηση που έγινε ήταν για μείωση κατά 25 μ.β. και αυτή συζητήθηκε και εγκρίθηκε.
Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι υπάρχουν κίνδυνοι τόσο να συμβεί αυτό όσο και να κινηθεί ο πληθωρισμός πάνω από το 2%.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση, η απόφαση να μειωθεί το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων –το επιτόκιο μέσω του οποίου το διοικητικό συμβούλιο διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική– βασίζεται στην ενημερωμένη εκτίμηση όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης, αναφέρει σε ανακοίνωση, από πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις σε δείκτες οικονομικής δραστηριότητας που αιφνιδίασαν αρνητικά (σ.σ. επιβράδυνση ανάπτυξης). Επιπλέον, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει μέσα από τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του 2025.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More