Wednesday, October 23, 2024
Home » Μαίρη Χαρίτωνος – Founder & CEO Avaton Communications: Τα αόρατα εμπόδια μάς κάνουν πιο δυνατές

Μαίρη Χαρίτωνος – Founder & CEO Avaton Communications: Τα αόρατα εμπόδια μάς κάνουν πιο δυνατές

0 comments

«Θα πρέπει να γίνουν τεράστιες ανατροπές για την εξάλειψη των ανισοτήτων. Αλλαγή στα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας και ευελιξία στο ωράριο. Αμοιβές και οικονομικές απολαβές, όχι βάσει φύλου, αλλά με διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας».

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που κατέχει ψηλή θέση στην ηγετική πυραμίδα στον κλάδο σας;

H «γυάλινη οροφή», η επιβεβαίωση της αξίας ή ακόμα και η αμφισβήτηση, είναι προκλήσεις που κάθε γυναίκα η οποία βρίσκεται σε ηγετική θέση καλείται να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί.

Τα αόρατα αυτά εμπόδια, αλλά και τα ορατά… σε κρατάνε σε εγρήγορση, σε κάνουν πιο δυνατή και καμιά φορά και ανίκητη! Γι’ αυτό και κοιτάζω πάντα τη φωτεινή πλευρά, καθώς σημασία έχει αν από την κορυφή στέλνεις τα σωστά μηνύματα.

Στον τομέα της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων, οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι και ειδικότερα σε μια εποχή όπου η ψηφιακή μεταμόρφωση βρίσκεται στο επίκεντρο. Μια γυναίκα ηγέτης πρέπει να υπερβαίνει τα όρια, να διατηρεί μια ισχυρή φωνή και να ηγείται με τόλμη.

Τι συναντάμε απέναντί μας κάθε μέρα; Σίγουρα όχι μόνο τη διαχείριση προκλήσεων. Ερχόμαστε αντιμέτωπες με καινοτομίες, με κρίσεις, με καταστάσεις που χρήζουν άμεσων αποφάσεων και αυτό εξυπακούει μια διαρκή προσαρμογή στις εξελίξεις. Η επιχειρηματικότητα απαιτεί θάρρος και ισχυρή αυτοπεποίθηση και αυτά τα «συστατικά» εμείς οι γυναίκες τα διαθέτουμε σε αφθονία.

Πώς μπορεί η ενδυνάμωση και η προώθηση της γυναίκας στα υψηλά δώματα της διοίκησης να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στις (κυπριακές) εταιρείες; Ποιες είναι οι δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ενδυνάμωση της γυναίκας στην ηγεσία και η ενίσχυση της θέσης της προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές και μπορεί να επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων και φυσικά θα πρέπει να αποτυπώνεται με πολιτικές που προωθούν τη γυναικεία ανέλιξη.

Οι εταιρείες επιβάλλεται να ενσωματώσουν προγράμματα και πρακτικές που δίνουν έμφαση στη διαφορετικότητα και στην καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας. Αξίζει να υπενθυμίσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει το 2030 ως έτος-ορόσημο, στο οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί, παγκοσμίως, η πλήρης ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα – Planet 50-50 for gender equality.

Φαντάζει ακατόρθωτο και ίσως έχουμε να διανύσουμε πολλές ακόμα δεκαετίες για να φτάσουμε στο επιθυμητό και κυρίως στο δίκαιο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν τεράστιες ανατροπές για την εξάλειψη των ανισοτήτων, ώστε να αποκτήσουν οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Όχι βέβαια μόνο με δεσμεύσεις, αλλά με ανάληψη ουσιαστικών δράσεων που θα ενθαρρύνουν και θα προωθήσουν τις γυναίκες σε αξιώματα, ηγετικές και διοικητικές θέσεις. Αλλαγή στα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας και ευελιξία στο ωράριο. Αμοιβές και οικονομικές απολαβές, όχι βάσει φύλου, αλλά με διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας. Αυτά, ίσως αποτελέσουν την αρχή, γιατί σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα!

Πώς η εταιρεία σας υποστηρίζει την ανέλιξη των γυναικών υπαλλήλων της μέσα από την καθημερινή τους εργασία;

Στην Avaton Communications η ισότητα δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να εξελιχθούν, τόσο επαγγελματικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πως επιτυγχάνεται; Με σεβασμό, αναγνώριση, επιβράβευση, ενθάρρυνση, ελευθερία στην έμπνευση και στη δημιουργικότητα.

Στην Avaton οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία και έχουν αναλάβει σημαντικές θέσεις ευθύνης και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να ηγηθούν και να δημιουργήσουν μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στην εταιρεία. Μπορεί η ανισότητα να είναι γένους θηλυκού… είναι όμως και η ηγεσία, η έμπνευση και η δημιουργία γένους θηλυκού και όπως διαφαίνεται χρόνο με το χρόνο, με αυτά τα χαρακτηριστικά κερδίζουμε έδαφος και αποκτούμε τη δυναμική και την αυτοπεποίθηση για τη διεκδίκηση αυτού που μας αξίζει: Ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ως γυναίκα ηγέτης, ποιοι οι προσωπικοί και επαγγελματικοί σας στόχοι στο παρόν και οι στόχοι σας για την προσωπική σας ανάπτυξη στο μέλλον;

Να εμπνέομαι και να δημιουργώ! Και μαζί με τους συνεργάτες μου να συνεχίσουμε να καταθέτουμε καινοτόμες ιδέες μέσα από μια δημιουργική “out of the box” ματιά, ενισχύοντας τη δυναμική και τη φήμη της Avaton. Κανόνας ισορροπίας και αρμονίας είναι για εμένα ο διαχωρισμός των επαγγελματικών στόχων από τις προσωπικές επιδιώξεις. Πεποίθηση μου είναι πως το πάθος, η ελευθερία, η τόλμη και η αυτογνωσία προσδιορίζουν τον τρόπο ζωής και σκέψης μου, σε κάθε δράση, προσωπική ή επαγγελματική. Το work – life balance χρειάζεται απλά μια πολύ καλή ενορχήστρωση! Μπορείς να πετύχεις σημαντικά και υπέροχα πράγματα και στη ζωή και στην καριέρα… αρκεί να τα εξισορροπήσεις και να διατηρήσεις μια αρμονία στους διαφορετικούς ρόλους ζωής!

Πώς μπορεί η δομή μιας εταιρείας να ευθυγραμμιστεί με την ενδυνάμωση της γυναίκας, στρατηγικά και μακροπρόθεσμα;

Μια εταιρεία που θέλει πραγματικά να ενδυναμώσει τη θέση της γυναίκας και να ευνοήσει τη γυναικεία ανέλιξη, θα πρέπει να επενδύσει σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές, ξεκινώντας από την ισότητα στις προσλήψεις και την ανάπτυξη πολιτικών υποστήριξης. Επίσης, η δημιουργία πρακτικών που προάγουν τη διαφορετικότητα είναι θεμελιώδης για κάθε εταιρεία. Παράλληλα, οι ίσες ευκαιρίες στις προαγωγές και η αναγνώριση της απόδοσης χωρίς διακρίσεις στο φύλο, δεν ευνοούν μόνο τις γυναίκες, αλλά δημιουργούν μια ισχυρότερη και πιο ισορροπημένη εταιρεία.

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στις επιχειρήσεις, αισθάνομαι αισιόδοξη, καθώς διακρίνω ότι ενδυναμώνεται. Είναι σημαντικό και συνεχίζω με κάθε ευκαιρία να το επαναλαμβάνω τι η διαρκής αυτή μάχη για τη διεκδίκηση της ισότητας δεν είναι μια πρόκληση που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Προσπερνούμε λοιπόν εμπόδια και πορευόμαστε για τον στόχο. Πεποίθηση μου είναι πως θα συμβεί… αν κάθε γυναίκα με τη μαχητικότητα της κερδίζει το δικό της αγώνα και βάζει τη δική της σφραγίδα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρμόδιους φορείς είναι η χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, που θα βάλουν φραγμό στη διαιώνιση των στερεοτύπων και θα συμβάλουν στην απάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων.

Εύχομαι σύντομα να μπορούμε να μιλάμε για ισοτιμία, για ίση διεκδίκηση, καθώς και για ίση εκπροσώπηση σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More